Silopi'de imar çalışmaları başladı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,"Silopi için bugün itibariyle imar çalışmalarını başlattık. Az hasarlı olan binalar için vatandaşlarımıza onarım desteği sağlayacağız. Ciddi hasar bulunan yapılar kentsel dönüşüm kapsamına alınacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Silopi için bugün itibariyle imar çalışmalarını başlattık. Az hasarlı olan binalar için vatandaşlarımıza onarım desteği sağlayacağız. Ciddi hasar bulunan, yıkılma noktasına gelmiş yapılar ise kentsel dönüşüm kapsamına alınacak" dedi.
Sarı, Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetleri olarak vatandaşların hayat kalitesini artıracak şekilde insan ve çevre dostu şehirlerin gelişmesine katkı sağladıklarını belirtti.
Silopi'deki 8 mahalle riskli alan ilan edildi!
Deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük önem arz ettiğini ifade eden Sarı, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında, 3,5 yıllık uygulama dönemini geride bıraktıklarını anlattı.
Kanun kapsamında 47 ilde 178 bölgenin riskli alan ilan edildiğini kaydeden Sarı, "Söz konusu alanlarda ilgili belediyeler ve TOKİ Başkanlığı ile işbirliği protokolü yapılmıştır. Riskli yapı kapsamında 300 binden fazla bağımsız bölümün riskli yapı tespiti gerçekleştirilmiştir. 20 ilimizde toplam 72 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı Bakanlar Kurulunca kabul edilmiştir. Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 2 milyar lira kaynak kullanılmıştır" diye konuştu.
Sarı, terörden temizlenen ilçelerde vatandaşların yaralarını hızla sarmak, onlara devletin şefkat elini uzatmak için var güçleriyle hizmetlerini götüreceklerini ve ilk adımı Silopi'de atacaklarını bildirdi.
Dün, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Silopi'ye gittiklerini, ilçede zarar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve Silopi için bugün itibariyle imar çalışmalarını başlattıklarını açıklayan Sarı şunları söyledi:
"Az hasarlı olan binalar için vatandaşlarımıza onarım desteği sağlayacağız. Ciddi hasar bulunan, yıkılma noktasına gelmiş yapılar ise kentsel dönüşüm kapsamına alınacak. Hasarlı iki camimizin onarımı da yapılacak."
Sarı, Silopi'deki vatandaşların, ilçedeki irtibat bürosu aracılığıyla konuya ilişkin sorularının yanıtlarını alabileceğini ifade etti.
"Mağduriyetlerin giderilmesi için sahadayız"
Fatma Güldemet Sarı, şu bilgileri verdi:
"Biz bakanlık olarak hazırız ve sahadayız. Silopi'de olduğu gibi Cizre'de, ardından Sur'da da vatandaşlarımızın bütün mağduriyetlerini gidereceğiz ve onların yanında olmaya devam edeceğiz. Özellikle Silopi ve Cizre'de yapacağımız kentsel dönüşüm çalışması kapsamlı bir çalışma olacak. Ancak Sur'da yapacağımız çalışma bir kentsel dönüşüm çalışması değildir. Sur, kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Koruma imar planı gerçekleştirilmiştir. Sur içinde yapılacak olan çalışma, bu koruma imar planı çerçevesinde gerçekleştirilecek ve yörenin mimari dokusunun burada hayata geçirileceği bir çalışma olacaktır. Sur içinde bahsedildiği gibi TOKİ konutları veya toplu konutlar anlamında bir yapılaşma olmayacaktır. Sur'da maalesef geçmiş dönemlerde Kırklar Dağı'nda yapılmış olan o yüksek katlı binaların benzeri bir yapılaşma kesinlikle olmayacaktır. Sur, Silopi ve Cizre'de vatandaşlarımızın terörden dolayı gerçekleşen bütün mağduriyetlerini maddi ve manevi anlamda gidermek için sahada bulunuyoruz."
Bakan Sarı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yaptığımız çalışmalar inanın kendi personelimiz olan bir arkadaşımızın, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden eşinin acısını yaşamasına engel olmayacaktır. Lojman saldırısında şehit olan eşiyle birlikte 3 yaşındaki kızını toprağa veren annenin acısını hafifletmeyecektir. Biz bütün bu şehit cenazelerinde şunu gördük: Bu vatandaşlarımız bizden devletin birliğini ve bütünlüğünü korumamızı, terörle sonuna kadar mücadele etmemizi istiyor. Bir şehit ailesi, 'bugün bir tane şehidi biz verdik ama yarın bin kadın olarak biz o sahada çalışmaya devam ederiz' dedi. Bu vatanın birlik ve bütünlüğü için, kardeşliğimizin devamı için sonuna kadar mücadele etmeye, kamu düzenini sağlamaya, terörün her türlüsüne karşı savaşmaya devam edeceğiz."
"Mavi bayrakta dünyada ikinciyiz"
Sarı, denizleri ve kıyıları koruma çalışmaları kapsamında, faaliyet gösteren gemilerin operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların toplanması ve bertarafı, denizlerin kirliliğinin önlemesi için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, bugün itibariyle 261 limanda atık alım hizmetinin verildiğini kaydetti.
Mavi bayrak sayısında önemli bir artış yaşandığını anlatan Sarı, "Bugün itibariyle mavi bayrak alan plaj sayımız 436'ya ulaşmıştır. Ülkemiz, mavi bayrak sıralamasında dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Hedefimiz 2023 yılında birinci olmaktır" dedi.
Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine değinen Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"ÇED raporu, 19 kurum ve kuruluş tarafından değerlendirilmiş olan ve olumlu görüşler alınarak 'ÇED olumlu' kararı verilen bu tesis, galeri sistemi kapalı ocak işletme olarak planlanmıştır. Çıkarılacak maden, teleferik sistemiyle taşınarak tesislerde işlenecektir. Aldığımız tedbirlerle Cerattepe'nin zarar görmemesine özen gösterilerek, ağaç kaybı minimum seviyede tutulacak ve misliyle yenileri ekilecektir. Çevreye zarar vermeden kalkınma anlayışı ile hareket etmeliyiz. Başbakanımızın başkanlığında gerçekleştirdiğimiz toplantıda Artvin'den gelen sivil toplum temsilcilerini ve vatandaşlarımızı da dinledik. 5 saat süren toplantı sonucunda ona göre gerekli önlemleri aldık."
Marka şehirler oluşturma vizyonlarının, güvenli yapım malzemeleri kullanmakla ve nitelikli enerji verimliliği olan yapılar ve yaşanabilir mekanlar oluşturmakla gerçekleştirilebileceğini çok iyi bildiklerini aktaran Bakan Sarı, binalardaki enerji ihtiyacını azaltarak, çevre dostu yapılaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
AA