29 / 04 / 2024

Silvan Barajına 5 milyar TL yatırılacak, GAP bitecek!

Silvan Barajına 5 milyar TL yatırılacak, GAP bitecek!

200 bin hektar alanı suya kavuşturacak Silvan Barajına yapılacak 5 milyar TL yatırım GAPta bitiş düdüğünü çalacak. GAP bölgesindeki barajlarda şu an 1 milyon hektar alanı sulayacak kadar kapasite bulunuyor



Yılmaz, GAP kapsamında 10 hidroelek-trik santralinin tamamlandığına ve enerji projelerinin yüzde 74ünün şu an itibariyle faal duruma geldiğine dikkat çekti.

Süleyman Demirelin GAPı kaptırmam sözleriyle akıllarda yer edinen Güneydoğu Anadolu Projesinde (GAP) sona gelindi. GAPın bitiş düdüğü Diyarbakırı cennete çevirecek 5 milyar TLlik Silvan Barajı Projesiyle çalacak. Toplam 200 bin hektar alanın sulamasını sağlayacak projeyle Diyarbakır Harran Ovasına dönüşecek. GAP projesinde gelinen noktayı gazetemize değerlendiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, En çok sıkıntısını çektiğimiz proje olan Silvan Barajı projesi başladı. GAPı artık bitiriyoruz dedirtecek proje bu Silvan Projesiydi ve o da başladı. Bu, bütününe baktığınız zaman 5 milyar liradan fazla maliyeti olan bir proje ve gerçekten Diyarbakırı özellikle sulama alanında dönüştürecek, çehresini değiştirecek bir proje. Bunun başlamış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz diye konuştu.

GAP bölgesinin 2010 yılında 5 milyar 183 milyon dolarlık ihracatla toplam ihracatta yüzde 4,5lik bir paya ulaştığını belirten Bakan Yılmaz, eylül sonu itibariyle 4.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Yılmaz, bölgenin yıl sonu rakamlarıyla ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5ini gerçekleştirmesini beklediklerini de ifade etti. GAPın kamu yatırımlarından aldığı payın yüzde 7lerden ilk etapta yüzde 12ye bugün itibariyle de yüzde 14e ulaştığına dikkat çeken Yılmaz, Bu da eylem planının ne ölçüde etkili olduğunu çok somut bir biçimde ortaya koyuyor dedi. Yılmaz, GAPtaki hidroelektrik santrallerinden 2010 sonu itibariyle 338 milyar kilowatsaat elektrik enerjisi üretildiğini, bunun da 20 milyar doların üzerinde bir değere tekabül ettiğini söyledi.
Türkiye/Cenk Esen


Geri Dön