Genel

Silvan Projesi bitiminde 245 bin hektar alan sunulacak!

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, "Silvan Projesi’nin tamamen bitirilip hayata geçirilmesiyle 245 bin hektar alan sulanacak, 318 bin kişiye iş imkanı sağlanacak" dedi.  

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde GAP Eylem Planı’nın açıklanmasının ardından sulama yatırımlarına hız verilerek, ayrılan ödenek miktarı 5 kat artırıldı.
        
DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın GAP Eylem Planı’nı açıkladıktan sonra ödeneklerinin en az 5 kat arttığını, verilen ödenekleri imalata dönüştürebilme için çok yoğun çalıştıklarını söyledi.
        
Geçmiş yıllarda herkesin ödenek aradığını, şimdi ise ödenekleri harcama noktasında büyük bir gayret içinde olduklarını anlatan Özgür, firmalarla birlikte geceli gündüzlü çalışarak gönderilen ödenekleri ülkeye kazandırmak için büyük bir çaba içinde olduklarını belirtti.
        
Bölge müdürlüğünün çalıştığı alanların ve yapmış olduğu projelerin büyük projeler olduğuna dikkat çeken Özgür, içme suyu, enerji, çevre sektörü taşkınla mücadelede büyük hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı.
        
GAP Eylem Planı öncesindeki son 3 yılda sulama projelerine ayrılan ortalama ödeneğin 40 milyon lira olduğunu bildiren Özgür, GAP Eylem Planı sonrasındaki 3 yılda ise 202 milyon lira ödenek gönderildiğini kaydetti.
        
Bu yılın programında ve GAP Eylem Planı kapsamında yer alan "Kralkızı-Dicle Pompaj Sulaması 1. Kısım", "Kralkızı Cazibe Sulaması 1. Kısım", "Batman Sağ Sahil Sulaması" ve "Batman Sol Sahil Sulaması" inşaatlarının tamamlanmasıyla toplam 55 bin 80 hektarlık alanın 2012 yılının sonuna kadar işletmeye açılmasının planladığını belirten Özgür, GAP Eylem Planı
 kapsamındaki 3 ayrı iş olarak inşaat ihaleleri yapılan ve toplam 98 bin hektar alana sulama suyu iletecek olan 202 kilometre uzunluğundaki Kralkızı Cazibe Anakanalı’nın da 2013 yılında tamamlanmasının planlandığını aktardı.
        
-"SİLVAN İKİNCİ BİR ÇUKUROVA OLACAK"-
        
GAP Eylem Planı kapsamında hayata geçirilecek olan Silvan Projesi’nin Diyarbakır için çok önemli olduğunu vurgulayan Özgür, projede Silvan Barajı’nın asıl su kaynağı olarak projelendirildiğini, bunun yapım ihalesinin bu ay DSİ Genel Müdürlüğü Arazi ve HES Dairesi tarafından yapılacağını bildirdi.
        
Silvan Projesi kapsamında Silvan Barajı ve 7 depolamanın bulunduğunu ifade eden Özgür, şöyle konuştu:
        
"GAP Eylem Planı kapsamında yer alan ve Eylem Planı Programı döneminde inşaatlarına başlanması hedeflenen Silvan Projesi kapsamındaki Silvan Barajı, ara depolamaları ile sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesiyle yaklaşık 245 bin hektar alan sulanacak ve yaklaşık 318 bin kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Silvan ikinci bir Çukurova olacak. Projenin tamamlanmasıyla artık bölgeden insanların çalışmak için başka illere gitmesine gerek kalmayacak. Projeyle 245 bin hektar alanın 193 bin hektarı cazibeli olacak. Yani su kendi enerjisi ile akacak. Bu çok önemlidir. Çok ekonomik olan bir projedir bu. Silvan Projesi toplulaştırma çalışması ile yürüyor. Tarım Reform Genel Müdürlüğü ile beraber her projede olduğu gibi burada da beraber çalışıyoruz. Silvan Projesi ve bu Kral Kızı Dicle Projemiz bittiği zaman Diyarbakır’da ciddi manada ovalarımızı sulamış olacağız. Toprakları su ile buluşturacağız."
        
GAP Eylem Planı’nın 2012 yılına kadar olduğunu, bu tarihe kadar ana kanalların tamamlanacağını aktaran Özgür, bütün çalışmaların tamamlanmasıyla da yaklaşık 400 bin hektar alanın sulamaya açılmasının planlandığını sözlerine ekledi.
A.A