Genel

Simav'da hasarlı oturulamaz konut sayısı 2 bin 437!

Kütahya Valisi Kenan çiftçi, Simav'da acil boşaltılması gereken konut sayısı 280, yıkılmış konut sayısı 112, hasarlı oturulamaz konut sayısı 2 bin 437 ve hasarlı oturulabilir ve sağlam konut sayısının 19 bin 672 olduğunu açıkladı

Kütahya Valisi Kenan çiftçi, Simav 'da 19 Mayıs 'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin ön hasar tespit
 çalışmalarının, dün gece tamamlandığını belirterek, 'Acil boşaltılması gereken  konut sayısı 280, yıkık konut sayısı 112, hasarlı oturulamaz konut sayısı 2 bin  437, hasarlı oturulabilir ve sağlam konut sayısı ise 19 bin 672 'dir' açıklamasını yaptı.

çiftçi, Valilikte düzenlenen basın toplantısında, Simav, şžaphane,  Pazarlar, Hisarcık, Gediz ilçelerinde etkili olan deprem sonrası ön hasar  tespitinde, 80 kişiden oluşan ekibin görev yaptığını bildirdi. Ön hasar tespitinin dün gece itibariyle tamamlandığını anlatan çiftçi,  şöyle konuştu:

'Ön hasar tespit çalışmalarında 22 bin 221 konut incelendi. Acil  boşaltılması gereken konut sayısı 280, yıkık konut sayısı 112, hasarlı oturulamaz  konut sayısı 2 bin 437, hasarlı oturulabilir ve sağlam konut sayısı ise 19 bin  672 'dir. Hasarlı oturulamaz konut sayısına, acil boşaltılması gereken 280 konut  da dahildir. Bugün kesin tespit için 190 arkadaşımız sahaya çıktı ve çalışmalara
 başladı. Kesin tespit, hak sahibi olup olmamanın belirlenmesi amacıyla yapılacak.  Buna itirazlar olacak, onlar da değerlendirilecektir. Ön hasar tespiti  sonuçlarına göre oluşan sayılar, kesin tespit sonunda artabilir, azalabilir. çünkü artçı sarsıntılar devam ediyor.'

çiftçi, talepte bulunmaları üzerine biri Kriz Yönetim Merkezi Başkanı, diğeri Başkan Yardımcısı olmak üzere iki Vali Yardımcısının, İçişleri  Bakanlığınca göreve başlatıldığını söyledi.

196 PREFABRİKE KONUTUN 2 HAZİRANDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Simav Kaymakamlığı binasının onarılması gerektiğinin, mühendislerce bildirildiğini anımsatan çiftçi, şunları kaydetti:

'Kaymakamlık binası için yeni bir yer bulduk ve oraya taşınma işlemleri devam ediyor. Ayrıca her gün itibariyle emniyet ve jandarma ekipleri, mahalle ve  köyleri gezip vatandaşlarımızdan talepleri alarak, Kriz Yönetim Merkezi  Başkanlığına bildiriyor. Hak sahibi olacak vatandaşların yerleştirilmesiyle  ilgili arazi çalışmalarımızın bir kısmını tamamladık. Mera olarak kullanılan 111  dönümlük alanı bina yapımı için tahsis ettik. Kanuni işlemler, altyapı hizmetleri  tamamlandı ve buraya 196 adet, içinde tuvalet gibi bölümleri bulunan, 20 'şer  metrekarelik prefabrike Yunus Emre konutu inşa edilecek. 2 Haziranda  vatandaşlarımızın bir bölümünü buralara yerleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, hak  sahibi olacak vatandaşlarımızın oturabilmesi için 227 hektar alan ayrıldı.
 Üniversiteye tahsisli 47 dönüm, ormana ait 130 dönüm arazi de hazırlandı.'

4,2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ARTçI SARSINTI PANİĞE NEDEN OLDU

çiftçi, depremin içme suyu hatlarında yol açtığı zarar nedeniyle bazı belde ve köylerde oluşan sorunların giderildiğini, Sağlık Bakanlığı ve İl Sosyal  Hizmetler Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra, müftü ve imamlardan oluşan  ekiplerin de deprem mağdurlarına psikolojik destek vermeye başlandığını  kaydetti. Simav 'da, çadır kent alanında kreş açıldığını ve oyun parkı oluşturulması
 için çalışma başlatıldığını dile getiren çiftçi, mobil sağlık hizmetleri  kapsamında jandarma ekiplerince ağız ve diş sağlığı konusunda çalışmalar  yapılmaya başlandığını belirtti. Vali çiftçi, hasarlı okulların yeniden inşası ve onarımıyla ilgili Milli  Eğitim Bakanlığının çalışma yürüttüğünü ifade ederek, 'İl Özel İdaresi ekipleri,  8 noktada 6 'sı engellilere ait olmak üzere 28 erkek ve 22 bayan tuvalet kabini  oluşturdu. 4 ayrı noktada bulaşık yıkama üniteleri kuruldu. Vatandaşlarımızın  çamurdan korunması için 1600 metrekare parke taşı döşendi. Simav Doç. Dr. İsmail  Karakuyu Devlet Hastanesi de yeniden hizmete girdi' diye konuştu.

Depremin, Simav, şžaphane, Pazarlar ve Hisarcık ilçelerinde 'genel hayata  etkili' sayılarak bu konuda işlemler yürütülmeye başlandığı bilgisini veren  çiftçi, Simav 'da saat 05.55 'te meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki artçı sarsıntıyla  ilgili, mevcut duruma ek olarak herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını, sadece  vatandaşların kısa süreli panik yaşadığını sözlerine ekledi.

AA