05 / 05 / 2024

Şimdi moda yazlıkçı mağazalar!

Şimdi moda yazlıkçı mağazalar!

Türkiye'de yeni yeni trend olan bir mağazacılık şekli, mevsimlik mağazalar



Bunlar, yazın müşterinin peşinden tatil yörelerine gidip, eylül ayında dönüş yapıyorlar. Yurtdışında örneklerine New York, Londra, Tokyo, Paris gibi şehirlerde rastlanan ve 'Pop Up Retail' olarak tanımlanan gezici mağazaların bir başka türü bu, belki 'yazlıkçı mağazalar' denebilir. Şu anda örneklerine Bodrum, Antalya ve Çeşme'de rastlanıyor, ama bu modeli deneyip memnun kalanlar, son dönemin gözde tatil yörelerinden Marmaris Selimiye ve Kaş'ı da incelemeye almışlar.

SABAHA KADAR ALIŞVERİŞ
İç giyim ve mayo mağazası Mendo's 6 yılda 7 mevsimlik mağazaya ulaşmış. Mendo's'un Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Stamati, zaten mayo ve iç giyim sattığı için ürün yelpazesi yazlık yörelere uygun olduğundan bu sistemden çok memnun kalmış. Yenilikçi ürün ve pazarlama modelleriyle ünlenen T-Box da bir yeri cazip bulduğunda iki günde mağaza açabilecek kadar hız kazanmış. Bodrum merkez, Çeşme merkez ve Alaçatı ile Türkbükü'nde dönemsel mağazalar açan  dışında alışveriş merkezi ya da caddelerde de küçük boş alanları 'Mantar Mağaza' denen stantlarla değerlendirebiliyor.
Dönemsel mağazacılıkta en değerli yerlerin başında Bodrum Barlar Sokağı geliyor, geç saatlere kadar açık olan bu sokak sabaha karşı alışveriş imkânı da sunuyor, bu bölgede sezonsal kiralar 60 bin liradan başlıyor, dükkânın yerine göre yükseliyor. Alaçatı'nın bazı hareketli yerleri de kira bedellerinde Bodrum'u yakalamış durumda.

Özellikle bizim ürün gamımıza çok uygun olduğu için 6 yıldır dönemsel mağazacılık yapıyoruz. Şu anda 7 dönemsel mağazamız var, 4'ü Bodrum'da, ikisi Antalya'da, biri de Çeşme'de. Kışın üç-dört ay kapatıyoruz, böylece sabit giderler de ortadan kalkmış oluyor. Bu yıl Çeşme Marina'da yeni bir mağaza açtık, o da dönemsel olacak.
Vedat Stamati

Biz Koton olarak denemedik, ama hiç yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Dünyada buna Pop Up Retail deniyor, farklı uygulamaları da var. Diyelim ki istiklal Caddesi'nde bir dükkanınız var, istediğiniz gibi bir kiracı bulana kadar 3 aylığına kiraya veriyorsunuz. Bir de gezici mağazalar var, örneklerine yurtdışında rastlıyoruz.
Yılmaz Yılmaz

Çeşme, Alaçatı, Bodrum ve Türkbükü'nde mevsimlik mağazalarımız var. Tatil yerlerinde iyimserlik ve keyif arttığı için alışveriş iştahı da artıyor. Bu yıl Çeşme Marina'da da mağaza açtık, kış performansını gözleyip, memnun kalmazsak orayı da dönemsel mağazaya çevireceğiz. şimdi Selimiye ve Kaş gündemimizde.
Doğan Kaşıkçı
 
Yazlık bölgelerde Teknosa mağazaları var, bunlar kışın da açık. Ancak ben bu modeli çok akıllıca buluyorum. Eğer mağaza sadece sezonda iş yapıyorsa, kira ödesem bile kışın kapatırım, bu da beni sabit giderden kurtarır. Çeşme'de mağaza açtık. Kış aylarındaki performansı bizi tatmin etmezse dönemsel mağazaya dönüşebilir.
Mehmet Nane
Habertürk-Esen Evran


Geri Dön