Sinan Öncel: Kiralarda yasal düzenleme yapılmalı!
Perakendecinin haftalık 84 olan satış saatinin 34,5 saate gerilediğini dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, yüzde 60’lık bu kaybın kiralara yansıması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Pandemide yeni dalga ile başlayan kısıtlamalar alışveriş merkezleri (AVM) ve perakendecinin bayram alışverişi ümitlerini olumsuz etkiledi. Cumhuriyet'ten Alican Polat'ın haberine göre; yeni kısıtlamaların sektöre rakamsal etkilerinin en erken Mayıs'ta görülebileceğine dikkat çeken AVM Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Günöz Atakan, “Nisan ayı hepimiz açısından zor bir ay oldu ve olacak da. Artık ümidimiz bayramdan sonrasına kaldı” diye konuştu.
Atakan, bu dönemde tek desteğin Kısa Çalışma Ödeneği’nin devamı olacağına vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Hem AVM yatırımcısının hem de perakendecinin devletten alabileceği tek destek bu. Zaten çalışma saatlerimiz gittikçe daralıyor, cirolarımız gittikçe düşüyor. Bir de döviz artışından dolayı sıkıntı yaşıyoruz, borcumuz sürekli artıyor. Türkiye’deki 55 milyar dolarlık AVM yatırımının yüzde 30’u yabancı yatırımdır, bu yatırımı ülkede tutmamız gerekiyor” diye konuştu.
PERAKENDECİ YASA BEKLİYOR
Perakendecinin haftalık 84 olan satış saatinin 34,5 saate gerilediğini dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, yüzde 60’lık bu kaybın kiralara yansıması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Yeni kısıtlamalarla beraber perakendecilerin yüzde 50 ile 70 arasında bir satış kaybı yaşayacağının da altını çizen Öncel, “Perakendeciler bu kaybı yaşarken bir de ağır kira ve ortak giderler altında ezilmemeli. Bizim kira kontratlarımızda sabah 10, akşam 22 arası açık olma şartımız var. Şu an bu saatleri kaybettiğimiz için kiraların güncellenmesi yasal hakkımız” açıklamasında bulundu.
Özellikle cadde mağazalarında bu tarz problemler yaşandığını ifade eden Sinan Öncel, “Cadde mağazalarında bireysel mülk sahipleri olduğu için toplu bir anlaşma yapamıyoruz. Bu tarz durumlarda kira düzenlemeleri de tamamen mülk sahibinin inisiyatifine kalmış oluyor. Borçlar Kanunu’nda bir değişiklik yapılırsa, devlet perakendeciyi kurtarır” şeklinde konuştu.