Eğitim

Sinan Şerifoğlu; "2010'da Türkiye'de 300 AVM olacak"

Century 21 Türkiye Genel Müdürü Sinan Şerifoğlu, Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu'nu ve son açıklanan Emlak Vergisi metrekare birim fiyatlarını değerlendirdi

Century 21 Türkiye Genel Müdürü Sinan Şerifoğlu, GYODER'in hazırladığı 2009 yılı 3. çeyrek ''Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu'nu ve son açıklanan Emlak Vergisi metrekare birim fiyatları ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

Büyüyen Türk Gayrimenkul sektöründe güvenilir bir fiyat endeksinin olmamasının en çok, satıcıları ve emlak ofislerini etkilediğini söyleyen Century 21 Türkiye Genel Müdürü Sinan Şerifoğlu; “Özellikle İstanbul gibi büyük metropollerde satıcılara yön verecek olan rayiç değerler oluşmamakta ve bu da gayrimenkul ofislerinin bir değerleme firması gibi çalışmasını gerektirmektedir” dedi.

Gayrimenkul değerlemede kurumsal firmaların eğitime ve insan yetiştirmeye önem vermesi gerektiğine vurgu yapan Şerifoğlu, ortaya çıkan değerlendirme hatalarının komik sonuçlar doğurduğunu söyledi. 2010 yılı için açıklanan imar vergisi değerlemelerinde Keban Barajı manzaralı bir evin Boğaz'daki bir yalıdan daha değerli olmasının dünyanın her yerinde şaşırtıcı olduğu belirten Şerifoğlu, bu tür verilerin sağlıklı bir şekilde elde edilmesi için kamu kurumları ile özel sektörün bir arada çalışması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin artık kabuğunu kırdığına ve dünyada yaşanan gelişmelere çok duyarlı bir ekonomiye sahip olduğunu öne süren Century 21 Türkiye Genel Müdürü Şerifoğlu; “İnşaat firmalarımız uzun zamandan beri yurtiçinde ve yurtdışında başarılı işler çıkararak sektörün gelişiminde lokomotif oldular ve bu başarılarıyla gayrimenkul sektöründe taşıyarak uluslararası aktörler arasında yer almaya başladılar. Ancak bu büyüme geçen 2 senelik periyotta çok sağlıklı olmadı. Talepteki daralma ortaya ciddi bir arz fazlası çıkardı. Buna rağmen altın ile birlikte Türk insanı için en anlamlı yatırım aracı olan gayrimenkullerin fiyatı beklendiği oranda düşmedi. Bu da sektördeki tüm oyuncuların işini zorlaştırdı. Bankalar, inşaat firmaları, emlak firmaları, bu süreçte birbirleri ile daha çok iletişimde bulunarak daha fazla işbirlikleri yaratmaya çalıştılar.” diye konuştu.

209 AVM var, 83'ü de yolda!
Türkiye'de markalı konutların ve AVM'lerin gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren iki önemli oyuncu olduğunu belirten Şerifoğlu, önümüzdeki süreçte genel olarak gayrimenkul sektöründeki arzın azalacağını söyledi.

Son dönemde güçlü ve isim yapmış inşaat firmalarının yeni projelerinin vatandaşlar tarafından yakından gözlendiğini söyleyen Şerifoğlu, “Konuta ek olarak işin AVM tarafında da farklı olaylar cereyan etmekte. 2009 yılında  209 olan AVM sayısına ek olarak halen 83 yeni AVM inşaası devam ediyor. Bu da bize, ekonomideki daralma ve sigara yasağına rağmen gereken sonucun ülke genelinde AVM'lere halen ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. 300'lere yaklaşacak olan AVM sayısı ile, kişi başına kullandığımız AVM metrekaresindeki dünya liderliğimiz devam edecek. Dolayısıyla gayrimenkul sektöründe farklı kollara olan talebin artabileceğini ve bu dinamiklerin de dolaylı olarak sektörü etkileyebileceğini düşünebiliriz” dedi.

Türkiye'nin toparlanması Amerika'ya bağlı
Firma olarak dünyadaki 69 ülkede gösterdikleri faaliyetten elde ettikleri verileri değerlendirdiklerinde Türkiye'nin önümüzdeki dönemde bir toparlanma sürecine gireceğini belirten Şerifoğlu, bu toparlanmanın sağlıklı bir şekilde yaşanması için Amerikan ekonomisinin sürpriz yapmadan kendine gelmesinin beklendiğini söyledi.
emlakkulisi.com