30 / 04 / 2024

Sinan Vardar: İstanbul'da oda fiyatları 10 dolar olacak

Sinan Vardar: İstanbul'da oda fiyatları 10 dolar olacak

Turizm devi aynı zamanda futbol dahisi. Kara Kartal'ın altyapısından sorumlu. Bir iddiası var, başkanlar kulüpleri şirketleri gibi yönetmiyor...



Sinan Vardar, turizmcilerin duayeni, bir futbol avcısı… Turizm işine girdiğinde Antalya'da sadece 4 otel vardı… Yıllarca Küba'da 3 otel işletti… Zamanında Beşiktaş'a 20 bin euroya Nuri Şahin'i almak istemiş ama o zamanki yetkililerin karşı çıkmasıyla bunu gerçekleştirememiş kişi… Servet Çetin, Deniz Barış, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Uğur Boral gibi isimleri Beşiktaş'a önermesine rağmen onları diğer takımlara kaptıran biri…Son 6 yılda BJK alt yapısından 49 profesyonel futbolcu çıkarmış… Bu yıl, erken rezervasyon döneminde satışta yüzde 65 artış yaparak dikkat çeken Jolly Tour, toplam 250 bin kişiyi yurt içinde tatile çıkardı. Beşiktaş Kulübü alt yapı sorumlusu görevini de yürüten Sinan Vardar, futbol dünyası ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda da bulundu. Türkiye'de 190 kulübün olduğunu, bunlardan 140'ının özellikle de 2. Lig'tekilerin kepenk kapatacak durumda olduğunu vurgulayan Vardar, "Bir karar alınmalı. Başkan ve yöneticiler kulüplerini bundan sonra borçlanmalarıyla ilgili şahsi kefalet vermeli. Böyle olmazsa borçlar büyüyecek. Kulüpler 2014 yılına kadar ekonomilerini düzeltmek için gayret göstermeliler. Çünkü 2014 UEFA kriterleri bunu gerektiriyor. Zaten bugüne kadar UEFA bir denetlese, birçok kulüp kapatmak zorunda kalırdı" diye anlatıyor. Bu konuda alt yapıya çok önem vermek gerektiğini söyleyen işadamı, Türkiye'de mutlaka bu alanda devrim yapılması gerektiğini belirtiyor. Vardar daha da ileri giderek; "Halen kulüpler çağdışı yönetiliyor. Uçuruma gidiyorlar. Kimse kurumsallaşalım demiyor. Başkan ve yöneticiler, ben dahi kimse kendi şirketini böyle yönetmiyor" diyor. Birçok kişinin manevi tatmin için yönetici olduklarını söyleyen Vardar, "Bir yönetici kulübünü 100 milyon dolar daha borçlandıktan sonra elini kolunu sallayıp gidebiliyorsa, şovunu da yapıyor demektir. Bugün 5 tane kulüp gezmiş 30 yaşının üstündeki futbolcuya dikkat edin Avrupa 1 liraya oynatıyorsa Türkiye'de 4 liraya oynuyor. Son durak olarak geliyor. Ayrıca Türkiye futbolcular için vergi cenneti. Avrupa'da yüzde 35 vergi öderken Türkiye'de yüzde 15 ödüyor. Hatta bunu da kulüpler ödüyor. Bu şov dünyası işi. Oysa doğrusu bu değil" diyerek dikkat çekiyor.

VERGİ AFFEDİLMESİN
Sinan Vardar; "Türkiye'de kulüpler dernek yasasına göre yönetiliyor. Kulüplerin mal varlığı hep derneklere aittir. Kulüplerin 1.5 milyar dolar borçları var. Bunlar da sosyal sigortalara, bankalara, vergi dairelerine… Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bir yasa çıkarması lazım. Galatasaray'ın 50 milyon dolar vergi borcu silindi. Böyle bir şey var mı? Niye siliniyor? Beşiktaş'ın Fenerbahçe'nin de silindi. Vergilerini ödemiyorlar diye İtalya'da kulüpleri küme düşürüyorlar. Vergi Avrupa'da neyse burada da o olması gerek" diye konuştu.

Öger'in satılması Türk turizmi için kötü oldu

1984 yılında Vural Öğer'le ortak olup, yıllarca yurtdışından Türkiye'ye turist taşıyan Sinan Vardar, Türkiye'ye bugüne kadar 4 milyar dolar döviz kazandırdığını belirtiyor. Vardar, "Ben Türkiye'de yıllarca yatırımlar, pazarlamalar ve otellerle anlaşmalar yaptım. Yurtdışında tur şirketleri kurdum. Başka ülkede şirket kurarak ülkesine döviz getiren kimse yoktur. Bunu sadece Türkler yapar. Rusya'da 37, Almanya'da 300'ün üzerinde Türk tur operatörü vardı. Şu anda bu sayı Almanya'da 2-3'e düştü. Türkler başka ülkelerde şirket kurarak, kendi ülkesine döviz taşıyor" diye sözlerine devam ediyor. Bu anlamda eski ortağı olduğu Öger Tur'un Thomas Cook'a satılmasının Türk turizmi için çok kötü sonuçlar doğuracağını söyleyen Sinan Vardar şunları söylüyor: "Türkiye'ye gelen turistlerin dörtte üçünü Türk tur operatörleri getiriyor. Şimdi bunlar yabancılara satıldı. Onlar sayesinde turistlere Türkiye rotası gösteriliyordu, şimdi farklı olabilir. Tehlike çanları çalıyor bence." Sinan Vardar'ın çözüm önerisi ise tur operatörlerinin ihracat kapsamına alınması ve devlet desteği verilmesi.

İstanbul'da 5 yıl sonra 10 dolara oda satacaklar
Sinan Vardar turizmde gelecekte problem çıkacağına inandığı bir başka konuya da parmak basıyor. İstanbul'da bütün işadamlarının binaları satın alıp, otele çevirdiğini, yeni otel inşaatları yaptıklarını anlatan işadamı, "İstanbul otel olarak artık kotayı dolduruyor. 10 yıl önce Aksaray'da oda fiyatı 10 dolardı, şimdi 100 dolar. Bu doğru değil. 5 yıl sonra yine 10 dolara oda satabiliriz" diyor.
Sinan Özedincik/Sabah


Geri Dön