Mimarlık

Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi açıldı!

Mimarlık tarihinin en önemli simgesi Mimar Sinan'ın, ölümünün 427. yılına özel hazırlanan "Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi", Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.

Mimarlık tarihinin en önemli simgesi Mimar Sinan'ın, ölümünün 427. yılına özel hazırlanan "Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri Sergisi", Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.


Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ İç Mimarlık Bölümü ve Allevents ortaklığında gerçekleşen serginin danışma kuruluna yer alan Prof. Dr. Demet Binan, sergide mimarın eserlerinin yanında yapıların oluşturduğu ortamı anlatmaya çalıştıklarını söyledi.


Sinan'ın eserlerinin İstanbul'un siluetini oluşturduğunu ifade eden Binan, sergiyi gezenlerin mimarın kentteki eserlerini de görmelerini arzu ettiklerini  kaydetti.


Serginin kalıcı olacağını, daha da geliştirilerek Anadolu'ya ve yurtdışına taşınacağını dile getiren Binan, "Sergi, Mimar Sinan'ın dünya mimarlık tarihi içinde yerini bulması açısından önemli. Mimar Sinan dünyada tanınıyor ama hak ettiği yerde değil. Mimar Sinan olmadan dünya mimarlık tarihini anlatamayız" dedi.


Binan, daha sonra oluşturulacak müze ile mimarın daha iyi anlatılacağına inandığını vurguladı.


Serginin tanıtımının ardından MSGSÜ Rektör Yardımcısı Zeki Alpan, Demet Binan, mimar Cengiz Bektaş ile Allevents Yönetim Kurulu Üyesi Osman Murat Akan sergiyi gezdi.


- Tüm ziyaretçileri etkileyecek


Sergi, yaratıcı dehasıyla klasik Osmanlı mimarisinde gerçekleştirdiği eşsiz yapıtlarını hem kültürümüze hem de dünya mimarlık mirasına kazandıran Mimar Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı ve multi-teknolojik sergi olma özelliği taşıyor.


Sinan'ın mimar, şehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecindeki üstün mimari ve sanatsal dehasına zemin hazırlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, Hassa Mimarlar Ocağı'ndaki takım çalışmasını ve eserlerinin yapım aşamalarını derinlemesine analiz eden sergide, dönemin hikayeleri ve öne çıkan karakterleri ile tüm ziyaretçileri etkisi altına alacak bir hayat öyküsü ortaya konuldu. Sergi, bir klasiği, şimdiye kadar alışılmış sunumlarının ötesinde, modern bir anlatımla ilgi çekici ve bilinmeyen hikayeleriyle anlatıyor.


Sergide, mimarlık ve mühendislik dehası Sinan'ın, yaşadığı dönem ve coğrafyanın etkileşimleri, himayecisi olan saray erkanıyla ilişkisi ve kendi ağzından otobiyografisiyle tanıtılarak her yaştan, her konumdan ve her bilgi düzeyinden izleyiciye ulaşması hedefleniyor.


Üç boyutlu görsellerden animasyonlara, dijital haritalarda Sinan eserlerinin takibinden dokunmatik ekranlarda interaktif okuma ve incelemelere kadar çok çeşitli yöntemin kullanıldığı sergide, izleyicilerin Mimar Sinan'ı panolar, dijital gösterimler ve Can Gürzap'ın seslendirmesiyle kulaklıklardan takip edebilmeleri de mümkün.


Araştırmacı, öğrenci ve uzmanların oturup inceleme yapabilecekleri, arşiv nitelikli bir masanın da bulunduğu sergide, dönemin inşaat aşamalarını aktaran canlandırılmış minyatürler, resimler ile müzikler meraklıları ve çocuk izleyicileri 16. yüzyıla doğru yolculuğa çıkarıyor.


- Serginin bölümleri


15. yüzyılda inşa edilen MSGSÜ Tophane-i Amire binasının toplam 2000 metrekarelik alanında gerçekleşen sergide, ustanın dünya mimarlarına esin kaynağı olan hayatı ve eserleri, "Sinan'ı Anlamak", "Kültürel Etkileşimler", "Mimari Adap", "Himayeciler ve Mimar Sinan", "Hassa Mimarlar Ocağı", "Haritalar ve Siluetlerde Sinan", "Mimar Sinan Sözlüğü", "Mimar Sinan Mercek Altında" ve "Kubbe Mapping" başlıkları altında ele alındı.


Serginin "Sinan'ı Anlamak" bölümünde izleyiciler, Sinan'ın otobiyografisinden seçme bölümleri bir ekrandan sayfa sayfa açarak okuyabilecek, çok yönlü dehasının farklı başlıklarını kulaklıklardan dinleyebilecek, çeşitli görüş ve bakış açılarını tek bir pano üzerinde görebilecek, hakkında üretilmiş mitleri ele alan animasyon izlenebilecek.


"Kültürel Etkileşimler" bölümü ise, Sinan'ı ve eserlerini, geçmişiyle yaşadığı 16. yüzyıl içinde parlayan diğer kültürlerle karşılaştırarak görme olanağı sunuyor.


"Haritalar ve Siluetlerde Sinan" bölümünde Sinan'dan önce, Sinan sonrası ve bugün olarak üçe ayrılabilecek İstanbul şehir siluetinin gravürler ve fotoğraflar aracılığıyla kavranabileceği görsellerden oluşan bir gösterim yer alıyor.


Sergi, 31 Mayıs'a açık kalacak. Sergide, Sinan'ın eserinden yola çıkılarak hazırlanılan özel ürünleri ve Mimar Sinan hakkındaki yayınların bulunabileceği mağaza da hizmet verecek.


Serginin, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nden sonra, bu sene ve gelecek yıl boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir'in yanı sıra, uluslararası platformlarda da dolaştırılarak, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluşturulması planlanıyor.  


Sergi yurtiçi ve yurtdışındaki dolaşımını tamamlandıktan sonra tüm envanter ve materyalleri şu anda yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi'ne bağışlanacak. 


- Sinan'ın minarelerinden İstanbul belgeseli


Sergide, ayrıca Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda gerçekleştirilen, yapımcılığını ve yönetmenliğini Cüneyt Karaahmetoğlu'nun üstlendiği "5 Asır Sonra Sinan'ın Minarelerinden 4 Mevsim İstanbul" belgeselinin de gösterimi yapılıyor.


Sony'nin teknoloji sponsorluğunda hazırlanan belgesel, Sinan'ın İstanbul'daki camilerinin minarelerinden 12 ay boyunca yılın 4 farklı mevsiminin çekimlerinden oluşan 4K çözünürlüğünde 16 dakikalık bir time lapseten oluşuyor.


Belgesel için proje boyunca 170 bin İstanbul fotoğrafı çekildi, filmde ise 21 bin kare fotoğraf kullanıldı.



AA