02 / 05 / 2024

Singapur Changi Havalimanı yolcularını kelebek bahçesi ile karşılıyor!

Singapur Changi Havalimanı yolcularını kelebek bahçesi ile karşılıyor!

Airshow nedeniyle bu küçük ada ülkesindeydim. Geçen yıl 46.5 milyon yolcuyu ağırlayan Singapur Changi Havalimanı tam anlamıyla yaşayan bir merkez



Her yıl farklı kuruluşlar tarafından dünyanın en iyi havalimanı seçilen Changi'ye son olarak "Kelebek Bahçesi" de eklenmiş. Airshow'da da tanıtılan Kelebek Bahçesi'ni görenlerden biri de ben oldum. İstanbul Atatürk Havalimanından kalkan Türk Hava Yolları'nın (THY) TK 0066 no'lu uçuşu ile 10 saat 40 dakika süren bir yolculuktan sonra Singapur'un Changi Havalimanı'na vardım. Normalde bu kadar saat uçmak jet-laga sebep oluyor, ama THVnin A330-300'ünün business class'mda uzun bir uçuş dinlenmiş bir şekilde seyahatimizi tamamlamaya yetti. Kısacası dinç indim. Vardığım meydan da üzerimde oluşan azıcık negatif etkiyi alıp götürdü.

Singapur'a iner inmez her sene farklı bir yeniliğiyle öne çıkan Changi Uluslararası Havalimanı'nı THY Singapur Müdürü Cengiz İnceosman'ın eşliğinde keşfe koyuldum. Gördüklerimi anlatmadan önce bu dev tesis hakkında biraz bilgi vereyim.

Changi, hem ticari hem turistik merkez olan Singapur'un dört terminalli, yıllık 70 milyondan fazla yolcu kapasitesine sahip bir havalimanı. Havalimanının ilk terminali olan Terminal 1,1981'de açılmış. Şu sıralar sürekli yenilenerek "Tropik Şehir" havasına sokulmaya çalışılıyor. Havalimanı, açıldığı günden bu yana 400'e yakın "en iyi havalimanı" ödülüne layık görülmüş. Changi, Business Traveler Dergisi tarafından 24 yıldır aralıksız olarak dünyanın en iyi havalimanı seçiliyor. 60 ülkede ve bölgede 210'dan fazla şehre uçan 100 havayoluna hizmet veren liman, Asya-Pasifık'te lider konumda. Changi'den sadece 2011'in Aralık ayında 4.5 milyon yolcu geçmiş. Haftada 6.300'den fazla uçuş gerçekleşen havalimanı, dünyanın en yoğun Airbus A380 merkezi. Şöyle ki; farklı havayollarının filosunda bulunan A380'ler bu havalimanından haftada 200 uçuş gerçekleştiriyor.

Dört terminalin toplam alam 70 bin metrekare. Bu büyük alanın içinde 320 dükkân ve 130 kafe restoran yer alıyor. 28 bin kişinin çalıştığı Changi'yi 2011'de 46.5 milyon yolcu kullanmış. Her gün 70 bin bavulun işleme girdiği havalimanında 10 binden fazla bagaj taşıma arabası var. Şimdiye kadar anlattıklarım ve verdiğim rakamlar havalimanının boyutlarını gözler önüne seriyor, ancak Changi'de bir havalimanından beklenmeyen ve onu farklı kılan başka şeyler var...

Ne kadar keyifli bir uçuş gerçekleştirirseniz gerçekleştirin yolculuk yorucu bir süreçtir. Pasaporttan geçiş ve bavul alımı ise ayrı bir stres yaratır. Ancak Changi'deki yetkililer Uzakdoğu'nun bütün egzotik unsurlarını kullandıkları havalimanını adeta botanik bahçesine çevirmiş. Changi'nin her noktasında yolcuları ayrı bir sürpriz bekliyor. Japon balığı havuzu, kelebek ve orkide bahçesi bu sürprizlerden sadece bazıları.

Güntay Şimşek/Habertürk
 


Geri Dön