01 / 05 / 2024

Singapur kaçakçılardan kum alarak sahillerini genişletti

Singapur kaçakçılardan kum alarak sahillerini genişletti

Singapur 3 yıldır komşu ülke açıklarında faaliyet gösteren kaçakçılardan kum alarak sahillerini genişletti



Küçük bir alana sahip olmasına rağmen yaklaşık 5 milyon insana ev sahipliği yapan Güneydoğu Asya'nın endüstri merkezi Singapur, büyük çoğunluğu bataklıklarla kaplı ve kullanılamaz durumda olan topraklarını genişletmek için akla hayale gelmeyecek yöntemler deniyor.

"YÜZDE 20 BÜYÜME"
2007 yılında irili ufaklı binlerce adadan oluşan Endonezya'da hükümetin bazı adaların tamamen kazılıp kumunun Singapur gemilerine yüklendiğini fark etmesiyle başlayan kum kavgası, Endonezya'nın ardından Kamboçya ve Vietnam'ın da kum ticaretini kısıtlaması nedeniyle yeni bir boyuta taşındı. 1960'lardan bu yana bina inşaatı ve denizin doldurulması amacıyla komşularından büyük oranlarda kum ithal ederek alanını yüzde 20 oranında büyütmeyi başaran ülkenin, komşularının kum ihracatını kısıtlaması üzerine şimdi de hırsızlığa başladığı iddia edildi. İddiayı ortaya atan Malezya eski Başbakanı Dr. Mahathir Mohamed, "Singapurlular Malezyalı yetkililere rüşvet vererek geceleri gizlice gelip kumlarımızı çalıyorlar. Kumu ya gemilerle ya da TIR'larla sınırdan geçiriyorlar. Sırf bu nedenle geçen ay 34 Malezya vatandaşı tutuklandı. Kontroller daha da artırılmalı" şeklinde konuştu.

83 ADA YOK OLMAK ÜZERE
Çevre örgütleri de Singapur'a kum çekerek adaların doğal yapısını bozduğu gerekçesiyle büyük tepki gösteriyor. Greenpeace Endonezya birimi sözcüsü Nur Hidayati, "Özellikle birkaç adada durum doğa felaketi boyutuna ulaştı. Yaklaşık 83 ada ise neredeyse ortadan yok oldu. Eko sistem tahrip ediliyor. Birileri Singapur'a dur demeli" şeklinde konuştu.
Sabah


Geri Dön