05 / 05 / 2024

Sinop Karanlı Mahallesi'nde riskli yapılar 32 yıldır tahliye edilmedi! 

Sinop Karanlı Mahallesi'nde riskli yapılar 32 yıldır tahliye edilmedi! 

1989’daki heyelanlar sebebiyle tahliye kararı alınan Sinop’un Karanlı Mahallesi’nde birçok riskli ev tahliye edilmedi. Mahallede 32 senedir riskli yaşam devam ediyor. 



Sinop'un Boyabat ilçesi Akçakese köyü Karanlı Mahallesi, 1989’da meydana gelen heyelanların sonrasında‘afet bölgesi’ ilan edilerek tahliye edildi. Hürriyet'te yer alan habere göre evlerini boşaltan ve kira yardımı yapılan halk, köyde ‘Çamlıca’ adıyla kurulan yeni mahallede inşa edilen konutlara yerleşti. Fakat bazı kişiler evlerini bırakmak istemedi. Zaman içerisinde kent dışından gelenlerin yapılara taşınmasıyla tehlike altındaki bölgede nüfus da çoğaldı Boyabat Kaymakamlığı da tehlike üzerine yerleşim alanının ‘mahalle’ ünvanını kaldırdı, şebekeden suyu kesti. Müftülük imamı geri çekince, cami de kapandı. Evlerini boşaltmak istemeyen bazı kişiler, heyelan riskinin yeniden tespit edilmesini talep ettikleri yerleşim alanında yaşamaya devam ediyor. Akçakese Kültür ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Uysal Sağlık, “Biz bölgenin afet riskinin yeniden araştırılması için konuyu yargıya taşıdık. Bilirkişi raporunda köyün kaymasının durduğu tespit edildi. Suyumuz kesildi, elektriğimiz de kesilmek üzere. Burada kalanların ikametgâhı silindi. Mahkemenin kararını beklemeden suyumuzun ve elektriğimizin kesilmesini istemiyoruz. Karar çıktığında ve sonuç olumsuz olursa boynumuz kıldan ince” şeklinde konuştu.

Mahallede yaşayan Asiye Şahin Karahan ise “1989 yılında heyelan oldu. Ölen kimse olmadı, yıkıcı bir olay olmadı. Biz halen dere suyu içiyoruz ama suyumuz kesildi. Köyümüzde göçmen durumundayız. Evlerimiz ve yerlerimiz tapulu. Yerimizde oturmak istiyoruz, gidecek yerimiz yok” dedi.

Sinop Karanlı Mahallesi nde riskli yapılar 32 yıldır tahliye edilmedi! 

32 yıl önce tahliye kararı alınmıştı 

Akçakese Köyü Muhtarı Erol Gül ise şunları söyledi: “1989 yılında meydana gelen heyelanın ardından afet riski bulunan evler için köyün başka bir kısmına yapılan 30 ev sahiplerine teslim edildi. Akçakese köyüne bağlı Karanlı Mahallesi resmiyette yok, böyle bir mahalle görünmüyor. Bu köy nüfustan kaldırıldı, bir tek elektrik kapatılmadı. Onun için de önümüzdeki günlerde resmi yazı gelir. Burası heyelan olan bir bölge ve her sene evler kayıyor. Yarın bir ev yıkılsa bana soracaklar. Heyelan döneminde ev sahiplerine para ve aylık kira yardımı yapıldı. O zamanlar il dışında yaşayanlar köye bile gelmedi. Şimdi gelip yerleşmişler ve biz buradan gitmeyeceğiz diyorlar. Devletimiz burada oturun derse elbette otururlar.”

Sel bölgesindeki riskli yapılar taşınacak!


Geri Dön