Sinop'ta konut stoku azalıyor!
İmar sorunu ile karşı karşıya olan Sinop'ta birinci el daire stoku tükenmek üzere. İkinci el konut satışlarının artması ile birlikte bölgede ev fiyatları yükselişe geçti.
Emlak sektöründeki hareketlilikten son senelerde oldukça faydalanan Sinop'ta şu günlerde özellikle Merkez ilçede ciddi bir imar sorunu bulunuyor. Para Dergisi'nde yer alan habere göre; Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Sinop Belediyesi'nin hazırladığı 1/5000 ve 1/100'lik imar planlarının yürütmesini durdurdu. Bu sebeple 1.5 yıldır yeni inşaat izni verilmiyor. Şehirdeki mevcut konut stoku günden güne azaldığı için konut ve arsa-arazi fiyatları neredeyse iki kat arttı. Yeni yapılmış konut bulmak imkansız bir hal alırken ikinci el konut satışları hızlandı. 20 yaş üstü ikinci el 2+1 dairelerin fiyatı son bir senede 275 bin TL'den 300 bin-350 bin TL aralığına geldi. 100 metrekare 2+1 sıfır dairelerin fiyatının ise son 1 yılda 300-325 bin TL'den 450-500 bin TL yükseldiği belirtiliyor. Sinop merkezde 2+1 dairenin aylık kirası ise 1500 TL civarında...
Hangi bölgelere talep var?
Sinop'ta 10 yıldır emlakçılık yapan Ergül Emlak'ın sahibi Hikmet Ergül, “Sinop'ta konut edinmek ve kiralamak isteyenler daha çok Gelincik bölgesini tercih ediyor. Şehir merkezinde kumsala yakın bölgeler talep görüyor. Ayrıca şehir de hastane bölgesine kayıyor” dedi.
Sinop'ta mağaza kiralamak isteyenler ise Sakarya Caddesi, Atatürk Caddesi ve Sakarya Caddesi'nin paralelindeki Batur Caddesi'ni tercih ediyor. Batur Caddesi'nde 500 metrekarelik bir mağazanın aylık kirası 15 bin TL civarındayken, Sinop'un “İstiklal Caddesi” kabul edilen Sakarya Caddesi'nde 45 metrekarelik bir dükkan en son aylık 8 bin TL'ye kiralandı.
Köylere dönüş başladı
İstanbul'daki büyük bir deprem olasılığı ve pandemi sebebiyle özellikle emekli ve memurlar Sinop merkez, ilçe ve köylerine ilgi duyuyorlar. Merkeze yakın, en fazla 5-10 kilometre mesafedeki Dibekli, Abalı, Lala, Yalıköy, Demirciköy gibi köylerde arsaların dönümü denizi göre durumuna göre,150-250 bin lira arasında satılıyor. Bu köylerin bazılarının mahalle statüsüne geçmesi bekleniyor. Bunun da fiyatları ikiye katlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Halen Alman vatandaşı Türkler ve Katarlıların yanı sıra tarım ve hayvancılık yapmak isteyen Irak ve Afgan vatandaşlarının da bu köylerden arazi aldığı biliniyor.