31 / 08 / 2024

Sinpaş TL'ye geçip kiraları artırdı

Sinpaş TL'ye geçip kiraları artırdı

Sinpaş Yapı, Haliç'teki Flat Ofis projesinde dünyadaki trendi örnek alarak yatay ofise geçti.



2008 sonundan itibaren metrekare fiyatlarında TL'ye geçerek ise doluluğu yüzde 65'e çıkardı..

Haliç'te Türkiye'nin ilk yatay ofis projesi FlatOfis'i yapan Sinpaş Yapı ,110 milyon dolara Türkiye'nin ilk yatay ofis projesini nisanda hayata geçiriyor. Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, dünyada yatay ofis trendi örnek alarak projeye başladıklarını söyleyerek "Microsoft'un ofisi de böyledir. Tek bir katta 15 bin metrekare flat ofis kullanıyorlar" diye konuştu.

400 BİN EURO'YA MANOLYA
Grup ayrıca projenin tasarımında İtalya'nın Toskana bölgesinden 400 bin euroya 400 manolya ağacı getirdi. Çelik, her biri gelişimini tamamlamış yaş ve aynı boyda ağaçları Türkiye'de bulamadıklarını bu nedenle Toskana'da bir aileden özel olarak sipariş ettiklerini söyledi. 2008 sonu ve bu yılın başında ofis talebi ve arzında bir düşüş meydana geldiğini belirten Flat Ofis Genel Müdürü Mehmet Özdemir ise bu düşüşü engellemek için dekorasyonda kampanyaya gitiklerini kaydetti. Sıfırdan ofis alan bir müşterinin dekorasyon için ortalama 200 bin TL yatırım yapması gerektiğini söyleyen Özdemir, dekorasyon maliyetlerini ile birlikte kiralayanlardan metrekare başına sadece 3-3.5 TL ek olarak yansıtıldığını kaydetti.

YÜZDE 65 DOLULUK
FlatOfis'teki metrekare fiyatları 17 ile 23 TL arasında değişiyor. Özdemir, bu şekilde 2008 sonunda yüzde 48 olan doluluk oranını yüzde 65'e çıkardıklarını da belirtti. Özdemir aylık ortalama kira geliri beklentilerinin 750-800 bin TL olduğunu kaydetti. Çelik, arzın azalması nedeniyle 2008'e göre pazardan daha fazla pay almayı beklediklerini de sözlerine ekledi. Aslında 15 Mart'ta açmayı planladıkları yatırımı kiracıların ertelemesi nedeniyle 1 Nisan'da açacaklarını söyleyen Çelik, Flat Ofis'te perakende satış alanlarının ise yüzde 85'inin dolduğunu kaydetti. Koçtaş ve Darty en büyük alanları kiralarken, basketbolcu İbrahim Kutluay iki farklı restoranla hizmet verecek.

TL'ye geçiş kiralamayı artırdı

Özdemir, '2008'in sonunda TL ile kiralamaya gittiklerini kaydederek 'Türk lirasına olan güven pazarlama stratejilerinde avantaj sağladı' dedi. Son dönemde yatırım maliyetlerinden dolayı geri adımlarla karşılaştıklarını kaydeden Özdemir, sağladıkları dekorasyon hizmeti ile kiracılara yatırım maliyetlerini 3 yılda amorti etme imkanı tanıdıklarını belirtti.

Marmaris ve Ankara'da yeni proje
Çelik, Sinpaş olarak krisde de yatırımlarına devam ettiğini söyledi. Çeli, Sinpaş GYO olarak Marmaris ve Ankara'da konut projelerine, başlayacaklarını Sinpaş Yapı olarak ise lojistik, depo ve ofis yatırımlarını yakında açıklayacaklarını kaydetti. Çelik, istanbul'daki Bosphorus City projesinin yeni etaplarına başlacaklarını söyleyerek krize rağmen 1980 ev sattıklarını da kaydetti.

'Düşük kalite konutta yokuz'
Son dönemde ekonomik konuta olan talebin arttığı sorusu üzerine Avni Çelik,"Sosyal sorumluluk olarak proje yaparız ancak düşük kalite konut üretiminde yokuz" diye konuştu.

110 milyon $ yatırım tutarı
Kiralık ofis alanı: 46 bin m2
Kiralık perakende alanı: 16 bin m2
Şimdiye kadar kiralanan: Yüzde 65
m2 kira fiyatı: 17-23 TL
Yatırım tutarı: 110 milyon dolar

Sabah

Geri Dön