Kent Haberleri

Sirkeci Garı'nda sosyal sorumluluk projesi!

Pfizer sponsorluğunda gerçekleşen ”Randevu: RA’da Sanatla Buluşma” adlı sosyal sorumluluk projesi, Sirkeci Garı’nda karikatürist 21 Ekim’e kadar ziyaretçilere sergilenecek.

Ülkemizde Romatoid Artrit (RA) hastalığına ilişkin farkındalığın artmasını hedefleyen ”Randevu: RA’da Sanatla Buluşma” adlı proje kapsamında üretilen eserler, İstanbul Sirkeci Garı’nda 21 Ekim’e kadar ziyaretçilere sergilenecek.


Bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle vücudun kendi eklemlerine saldırarak oluşturduğu iltihap sonucu eklemlerde yapısal zararlara kadar varabilen bir hastalık olan Romatoid Artrit hastaları, proje kapsamında 5 ilde düzenlenen atölye çalışmalarına katıldılar. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve ressam Sevinç Çiftçi gibi isimlerin rehberliğinde düzenlenen atölye çalışmalarında hastalar, Romatoid Artrit ile yaşamanın kendileri için ne ifade ettiğini; hekimler de konu ile ilgili tecrübelerini, resimler ve karikatürler ile ifade ettiler. RAndevu projesi kapsamında, sırasıyla Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul ve İzmir’de hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları atölye çalışmaları düzenlendi.


İstanbul, Sirkeci Garı’nda 11 Ekim tarihinde açılan Randevu: RA’da Sanatla Buluşma resim ve karikatür sergisinde, “Beş ilde Randevu: RA’da Sanatla Buluşma” atölyelerine katılan hastaların ortaya koydukları eserler, 21 Ekim 2012 tarihine kadar Sirkeci Garı’nda görülebilir.


Erdil Yaşaroğlu: “Projede hastaların iletişime açık ve istekli olduklarını gördük”


Atölyeler boyunca ve açılışta projeye destek veren Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da atölyelerin hastaların iletişime ne kadar açık olduklarını göstermesi ve hasta beklentilerini ortaya koyması açısından değerli olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Projeye hasta ve hekimler arasında yeni bir iletişim aracı kullanma hedefi ile yola çıktık. Her atölyede hastaların resimlerinde iç dünyalarına, hasta olarak yaşadıkları zorluklara ve umutlarına dair izler görmek çok etkileyiciydi. Buluşmalarda doktor ve hastalar eğlenceli bir gün geçirdi, hastalar moral buldu.”


Hastalar ortak bildirgede sesini duyuruyor.Etkinlikler sonunda katılımcıların RA’ya dair önemli gördükleri noktaları yansıtan ortak bir bildirge de hazırlandı.


Randevu: RA’da Sanatla Buluşma projesi süresince, her ilde düzenlenen atölyelere katılan hastaların görüşlerinden oluşturulan “Romatoid Artrit ile Yaşam Bildirgesi”, şunları dile getirdi:


  RA konusunda bilinçlendirme yapılması, gerek toplumun, gerekse yakın çevrenin hastalara daha anlayışlı davranmalarını sağlayacaktır.


  RA hastalarının morallerini yüksek tutmaları tedavinin en önemli unsurudur. Herkesin bu konuda destek olmasını teşvik etmeliyiz.


  RA hastalarının tedavilerine uyumu ve tedaviyi yarıda kesmemeleri konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gereklidir.


  RA hastalarının hayatlarını kolaylaştırmak adına, devletin hekime ve tedaviye erişimde, yerel yönetimlerin de yaşam kalitesini artırmada desteklerini bekliyoruz.


   RA tedavisinde hekim, hasta ve hasta yakını işbirliği çok önemlidir. Bu işbirliğinin geliştirilmesi için planlar yapmalıyız.