Ekonomi

Şirketler en çok hangi alanlarda eleman arıyor? İşte en çok tercih edilen meslekler!

Deprem felaketleri ve seçim belirsizliği nedeniyle işe alımları askıya alan şirketler yeniden eleman arayışlarını hızlandırdı. Çalışanlar ağırlıklı uzaktan çalışmayı veya hibrit çalışmayı tercih ederken, işe alımlarda belirli sektörler ön plana çıkıyor. Detayları haberimizde…Fenix İnsan Kaynakları Kurucusu Ülker Piri, haziran ayı itibarıyla işe alım süreçlerinde yaşanan beklemelerin biteceğini belirtirken, uzaktan ve hibrit çalışmaya olan talebin de giderek artacağını öngörüyor

Şubat ayında yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri nedeniyle işe alım taleplerini erteleyen şirketlerin önümüzdeki aylarda yeniden eleman arayışlarını hızlandırması bekleniyor. Fenix İnsan Kaynakları Kurucusu Ülker Piri, haziran ayı itibarıyla işe alım süreçlerinde yaşanan beklemelerin biteceğini belirtirken, uzaktan ve hibrit çalışmaya olan talebin de giderek artacağını öngörüyor.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketleri ve ardından gelen seçim belirsizliği nedeniyle şirketlerin büyük çoğunluğu işe alım süreçlerini yavaşlatmıştı. Şirketler pek çok pozisyon için açılan iş başvurularını beklemeye alırken, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla yeniden işe alım süreçlerinin hızlanması bekleniyor.

Her yıl yaz döneminde işlerin doğal akışıyla birlikte insan kaynağı ihtiyacının da azaldığını söyleyen Ülker Piri, bu nedenle işe alımların diğer aylar ile karşılaştırıldığı zaman daha az olduğuna dikkat çekti. Ancak bu yaz aylarında bu konuda önemli bir değişim yaşanacağını öngören Piri, 2023 yılının başından beri işe alım planlarını hayata geçiremeyen insan kaynakları profesyonellerinin, yaz dönemini bu anlamda verimli geçirmeyi planladığını dile getirdi.

 

ÇALIŞMA KOŞULLARI DAHA ESNEK

Piri, şirketlerin uzaktan çalışmak isteyen adayların taleplerini daha çok dikkate almaya başladığını vurgulayarak yaz dönemiyle birlikte uzaktan ve hibrit çalışma taleplerinin de büyük artış göstereceğine işaret etti. Şirketlerin işe alımlarının yoğun olacağı bu dönemde, bu alanda daha fazla esneklik göstermeye başlayacağını öngören Piri, bu yılın başından bu yana görüştükleri binlerce adayın büyük çoğunluğunun hibrit çalışmayı bile düşünmediğine dikkat çekti.

Piri, adayların yüzde 82’sinin uzaktan çalışmayı tercih ettiğini vurgularken, yüzde 12’sinin ise hibrit çalışmayı istediğini ifade etti. Piri, adayların sadece yüzde 6’sının düzenli olarak ofisten çalışmayı tercih ettiğine işaret etti. Bu gelişmelerin yanı sıra maliyet avantajını da dikkate alan işverenlerin, İstanbul yerine diğer şehirlerde yaşayan kişileri işe almaya daha sıcak baktığını belirten Piri, 2023 yılının başından bu yana İstanbul’daki firmalar için gerçekleştirdikleri işe alımlarda, kişilerin sadece yüzde 22,5’inin İstanbul’da ikamet ettiğini, işe alınan kişilerin yüzde 77,5’inin farklı şehirlerde yaşadığını söyledi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE YOĞUN TALEP

İşe alımlarda en çok öne çıkan sektörlere de değinen Piri, bilgi teknolojileri alanında yıl başından bugüne kadar yoğun ilginin devam ettiği ve işe alım süreçlerinde herhangi bir duraklama yaşanmadığını ifade etti. Bilgi teknolojileri alanında ise en fazla tercih edilen ve ihtiyaç duyulan bölümler ise şöyle sıralanıyor: Yazılımcı, Yapay zeka mühendisi, sistem yöneticisi, veri analisti, Full Stack Developer, Back End ve Front End Developer, Network Uzmanı.