02 / 05 / 2024

Şirketler, halka arz için kuyrukta! Bu yıl 37 şirket halka açıldı, 60 şirket sırada bekliyor!

Şirketler, halka arz için kuyrukta! Bu yıl 37 şirket halka açıldı, 60 şirket sırada bekliyor!

Borsa İstanbul’un seçimlerden sonra sergilediği performans hem yatırımcıların hem şirketlerin ilgisini artırdı. Yatırımcılar yüksek enflasyona karşı gelirlerini korumak için hisse piyasalarına yönelirken, şirketler de halka açılarak sermaye ihtiyacını karşılıyor.



Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte Borsa İstanbul’daki yükseliş trendi sürüyor. Borsa İstanbul, hem şirketlerin hem de yatırımcıların ilgi odağı durumunda. Yatırımcılar yükselen enflasyona karşı birikimlerini korumak için hisse senedine yönelirken, finansman ihtiyacını karşılamak isteyen şirketler de borsaya koşuyor. Borsa İstanbul'da yılbaşından bugüne kadar 37 şirket 51,9 milyar liralık halka arz gerçekleştirdi. Bu rakamın tarihin en yüksek halka arz büyüklüğü olduğu belirtiliyor.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, geçen yıl 40 şirket 15.8 milyar liralık halka arz işlemi gerçekleştirirken, 2021 yılında 52 şirket 21.6 milyar lira büyüklüğünde halka arz işlemi yapmıştı. Halen Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) halka arz başvurusu bulunan ve değerlendirme aşamasında olan n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda, Altınkılıç, Penti ve Tab Gıda’nın da aralarında olduğu 60 şirket sırada bekliyor.

Uzmanlar şirketlerin finansman ihtiyacı ve kurumsallaşma amaçlı halka arzı tercih ettiğini belirtirken, yatırımcıların ise enflasyona karşı gelirlerini korumak için borsaya ilgi gösterdiğini savunuyor. Yatırımcıların yoğun ilgisiyle sonucu Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı da 7,5 milyona yaklaşırken, borsada yatırımcıların toplam portföy değeri ise 9,91 trilyon liraya ulaştı.

 Şirketler, halka arz için kuyrukta! Bu yıl 37 şirket halka açıldı, 60 şirket sırada bekliyor!

Halka arzların bazıları pozitif piyasa koşullarına denk gelirken, bazıları ise düzeltme dönemlerine denk geldiği belirtiliyor. Haberde, bu yıl halka arz edilen şirketlerde en iyi performans gösteren şirketin, ilk işlem gördüğü 4 Ocak’tan sonra yüzde 1.005 değer kazanan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri olduğu kaydedildi. Bu şirketi, 4 Ocak’ta işlem görmeye başlayan ve yüzde 972’lik prim yapan Oncosem Onkolojik Sistemler ve Astor Enerji hisseleri izledi.

ENFLASYONA KARŞI KALKAN

Dünya Gazetesi’nin haberinde, şu ana kadar Borsa İstanbul’a açılan şirket sayısında da çok iyi performans sergilendiği vurgulandı. 2023 yılında gerçekleştirilen 51,9 milyar liralık halka arzların büyüklüğü, 2010 ile 2022 yılları arasındaki 13 yıllık dönemin toplamına ulaştı. Borsa İstanbul’da 13 yıllık dönemde 229 şirket 52,8 milyar liralık halka arz gerçekleştirmişti. Enflasyona karşı getiri arayışında olan yerli yatırımcıların halka arzlara yoğun ilgi göstermesinin ise halka açılan şirketlerin hisselerinin işlem görmeye başladıktan sonra sergilediği performansın etkili olduğu kaydedildi.

Borsa İstanbul’da endeksin yüzde 144,5 yükseldiği son 1 yılda, halka arz endeksindeki artış yüzde 281,7 oldu. Borsa bu yıl ise yüzde 42’lik bir yükseliş sergiledi. Uzmanlar yıl sonunda endeksin 10 bin puana kadar yükseleceği tahmininde bulunurken, küçük yatırımcıların mağdur olmamak için sadece duyduklarıyla değil kendi araştırmaları ve doğru bilgileri doğru kanallardan öğrenerek hareket etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön