Genel

Şirketler neden dolar alıyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Şirketler neden dolar alıyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...

 

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Şirketler neden dolar alıyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...

1) Yatırımcılara dolar aldıran ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve profesörler aynı nakaratları tekrarlıyorlar. Söyledikleri yeni bir şey yok. Hala doların yükselişi ile ilgili tarih vermeye devam ediyorlar.

2) "Türkiye batacak", "Türkiye çökecek" ve "Büyük kriz kapıda" gibi cümleleri sıralıyorlar. Kendi akıllarınca Türkiye'yi öldürüp, cenaze namazını kıldıracaklar. Bunları dinledikçe Türkiye'nin ne kadar büyük ve güçlü bir devlet olduğunu daha iyi anlıyoruz. 

3)  Bu kadar ihanete karşı hangi devlet dayanabilir? Hangi millet ayakta kalabilir? Tarih boyunca şanlı destan yazan milletimizi arkadan hançerleyenler hiç eksik olmamış. Bu sorun, bugünkü sorunumuz değil. Ama her seferinde üstesinden gelmişiz. Yine geleceğiz.

4) Şimdi kullandıkları son malzemeleri "Şirketler dolar alıyor" ve "Bankalardaki dolar hesapları artıyor" . Bundan daha doğal ne olabilir?

5) Şu yanlış anlaşılmasın: Türkiye'de her şey güllük gülistanlık değil. Sorunlarımız var. Sıkıntılarımız mevcut. Bilinmesi gereken şu: Bu sorunlar aşılmayacak sorunlar değil.

6) İpler ekonomi yönetiminin elinde. Bu saatten sonra dolardaki yükseliş ve ataklar Yeni Ekonomi Programı  (YEP) çerçevesinde olur. Ortalama kurlar tutturulur. Ataklar sizi yanıltmasın.

7) Durum böyleyse şirketler neden dolara yöneliyor? Piyasada doları alan iki şirket grubu var. Bunlardan birincisi; ihracat ve ithalat yapan şirketler. İkincisi ise; döviz borcu olan şirketler.

8) Bu iki gruptaki şirketlerin dolar alması kadar doğal bir şey yok. İnsan neden yemek yiyor ve nefes alıyorsa bu şirketler de onun için dolar alıyor.

9) YEP'teki hedefler ortalama kurlar. Özellikle borcu olan şirketler -ödeme yapacakları tarihte- olası ataklara denk gelir endişesiyle, -daha yüksek fiyattan dolar almamak için-bugünden alım yapıyorlar. Ekonomi yönetimi doların düşmemesi için bunların dolar alımını özendiriyor. Teşvik ediyor.

10) İpler ekonomi yönetiminin elinde olduğu sürece dolar kimseye ekmek yedirmez:) Ne öldürür ne de güldürür:) Hesabınızı kitabınızı buna göre yapın.

11) "Kimseye dolarınızı satın" demiyorum:) Hatta alabildiğiniz kadar alın:) Türkiye'nin ihracatta elini güçlendirebilmesi için dolar alımı yapan yatırımcılara ihtiyacı var:)

Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim.


Dolar kuru gelecek 3 yılda nasıl bir seyir izleyecek?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın