Sektörel

Şirketler yatırıma odaklandı!

Ekonomide şirketlerin gündeminde verimlilik artışı, inovasyon ve teknoloji yatırımları var. Firmalar inşaat ve AVM pazarında ilerliyor.

Rekabetin giderek arttığı küresel ekonomide şirketlerin gündeminde verimlilik artışı, inovasyon ve teknoloji yatırımları var. Zaten dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok kurumun danışmanlık şirketlerinin kapısını çalmalarının ilk üç nedeni bunlar,Ardından ise regülasyon, birleşme ve satın alma, riskler, çalışanların davranışlarının değişimi gibi nedenler geliyor.


Rekabet ve riskler arttıkça danışmanlık sektörünün önemi de daha iyi anlaşılıyor. Bu nedenle küresel danışmanlık piyasası her yıl istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre pazar 250 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda.


EKONOMİDEN ETKİLENİYOR

Elbette pek çok sektörde olduğu gibi danışmanlık sektörünün gelişimi de küresel ekonomideki gelişmelere bağlı olarak değişiyor. Ekonomik koşulların geliştiği dönemlerde şirketler danışmanlık için yüksek gelir ve bütçeler ayırırken, ekonomik durgunluk dönemlerinde ise danışmanlık bütçeleri kesintiye uğruyor.

1970'lerden 1990'lara kadar olan dönemde küresel danışmanlık pazarı, iki durgunluk dönemine rağmen, stratejik hizmetler ve operasyonel yönetim talepleri nedeniyle her yıl büyümeyi başardı. 2002'de sektör ilk kez daraldı. 2009 ile 2011 yılları arasında küresel mali krizin bir sonucu olarak daha da büyük bir düşüş yaşandı. 2011 yılından sonra ise istikrarlı bir büyüme sürecine girildi. 2011 yılında 205 milyar dolar olan danışmanlık sektörünün hacmi 2016’da 250 milyar dolara ulaştı.


TEKNOLOJİ DANIŞMANLIĞI ÖNDE

Bugün sektörün yüzde 30'unu operasyon danışmanlığı ve finansal danışmanlık oluşturuyor. Sektördeki en prestijli segment olan strateji danışmanlığı ise sektörün yüzde 15'inden azını temsil ediyor ve boyut bakımından İK danışmanlığı alanıyla birbirine çok yakın. Teknoloji danışmanlığı ise pazarın yüzde 20'sini elinde tutuyor.

AVM'LERE ODAKLANDI 

Finanstan eğitime kadar pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren Fiba Grubu, son dönemde gayrimenkul sektörünü de odağına almış durumda. Grubun ticari gayrimenkul yatırımlarından sorumlu şirketi Fiba Commercial Properties, özellikle AVM yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Kısa bir süre önce İnegöl AVM'yi bünyesine katan Fiba Commercial Properties'in Türkiye genelinde sahip olduğu AVM sayısı beşe ulaştı. Şirket, 2017 yılında da AVM satın almaya devam etmeyi planlıyor. Piyasayı çok yakından takip ettiklerini söyleyen Fiba Commercial Properties CEO'su Yurdaer Kahraman, konuşmasına şöyle devam ediyor: "Uygun fırsatlar olması halinde satın alma ya da geliştirme yoluyla yatırımlarımıza 2017 yılında ve sonrasında da devam edeceğiz. İnegöl AVM'nin satın alınması bu konudaki kararlılığımızın bir işaretidir. Çalışmalarımıza bugüne kadar olduğu gibi titizlikle devam ediyoruz. Bu bağlamda birçok yatırımcı ile çeşitli projeler için görüşmelerimiz sürüyor. Yeni yatırımlar konusunda, kriterlerimize uygun bir fırsat olursa hızlı hareket etme kabiliyetine sahibiz"


YURTDIŞI YATIRIMLARI DA VAR 

Şirketin en güçlü yönlerinden biri yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarından dolayı sektörel dinamikleri çok iyi takip edebilme imkanı bulması.Yurdaer Kahraman, aynı zamanda Fiba Grubu içinde farklı sektörlerde faaliyetlerini sürdüren şirketlerin oluşturduğu sinerjinin bilgi ve tecrübe açısından avantaj sağladığını söylüyor. Alışveriş merkezi satın almanın yanı sıra kiralama, entegre tesis yönetimi, pazarlama, mimari tasarım ve inşaat, proje ve varlık yönetimi alanlarında da hizmet veren şirket, AVM yatırımlarında coğrafi konum, iklimsel koşullar, demografik ve sosyokültürel yapıya çok dikkat ediyor. Yatırım yapmadan önce AVM'nin bulunduğu çevreyi detaylı olarak analiz eden şirket, müşterilerini doğru tanıyarak beklentilerine cevap vermek için gerekli adımları atıyor.


250 milyon TL yatırım planlıyor

Primemall markasıyla İskenderun,Antakya, Gaziantep ve Sivas'ta dört AVM yatırımı bulunan Prime Development, 2017'de yatırımlarına devam edecek. Anadolu'da iki yeni proje üzerinde çalışan şirket, 2017'de 250 milyon TL'lik yatırım planlıyor. Prime Development, AVM projesi geliştirmenin yanı sıra 2014 yılından bu yana Türkiye'de farklı yatırımcıların projelerine yönetim danışmanlığı hizmeti de veriyor. İstanbul'da Ritim İstanbul ve Neomarin, İsparta'da Centrum Garden, Ankara'da ise Elmar Towers şirketin danışmanlık verdiği projeler arasında yer alıyor. Prime Development CEO'su Artuğ Çetin, 2017 yılı içerisinde portföylerine eklemek üzere yeni projeler için görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. Bugün Anadolu'daki şehirlerde dahi rekabetin yoğunlaştığı bir ortam olduğunu söyleyen Çetin, "Dolayısıyla AVM yönetimi konusunda projelerin lokasyonu, mağaza karması, şehrin demografik yapısı gibi pek çok faktör ele alınarak doğru pozisyonlamayı tespit etmek şart. Ardından releasing ve pazarlama planının tüm bu tespitlerin ışığında oluşturulup AVM'nin verimliliğinin artırılması için çalışmaları sürdürmek gerekiyor" diyor. AVM'lerde farklılaşmaktan öte doğru pozisyonlama konusuna odaklanan şirket, şehrin ya da bölgenin potansiyel müşteri profilini, alışveriş alışkanlıklarını,projenin lokasyohunu, mevcut mağaza karmasını ele alarak projenin ihtiyaçlarını belirliyor.


TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ ARTACAK 

Dünyada CRM çalışmalarının oldukça gelişmiş teknolojilerle yapıldığını söyleyen Artuğ Çetin, Türkiye'de de önümüzdeki dönemde alışveriş merkezlerinin daha çok teknoloji yatırımı yapacağını belirtiyor. Güvenlikten CRM'e, tüketici hareketlerinin izlenmesinden kiracıların cirolarının takibine kadar pek çok alanda teknolojinin daha aktif olarak kullanacağına dikkat çeken Çetin, “Ayrıca interaktif bir alışveriş merkezi yönetimi benimsenecek, tüketici ile bütünleşen, tüketicinin taleplerini yönetim anlayışının içine alan bir anlayış ön plana çıkacak diyebiliriz" diyor.


Hem yönetiyor hem de danışmanlık veriyor

Bilkent Holding bünyesinde 1996 yılından bu yana farklı projelere imza atan T epe Emlak Yatırım İnşaat ve Ticaret AŞ, bugün İstanbul Kadıköy'de Tepe Nautilus'un, Ankara'da ise Bilkent Çenter ve Tepe Prime Avenue'nun yönetimini yapıyor. Şirketin gündeminde 2017 yılında Bilkent Center'da yenileme çalışmalarının yapılması var. Konsept ve proje danışmanlığı, alışveriş merkezlerindeki ticari alanların kiralanması konusunda da birçok projeye imza attıklarını söyleyen Tepe Emlak Genel Müdürü Hayal Olcay, "Bu kapsamda 2017 yılında da başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir, iç Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki projelere hizmet vermeye devam edeceğiz" diye konuşuyor. Günümüzde rekabet arttıkça AVM'lerde yönetimin önemi de artıyor. Peki Tepe Emlak yönetimini üstlendiği AVM'lerde nasıl bir yönetim stratejisi izliyor? Mağaza karması yapılırken kiracıların ciroları, marka değeri ve sürekliliği gibi kriterleri ön planda tuttuklarının altını çizen Olcay, ziyaretçilerle olduğu kadar kiracılarla da özenli bir ilişki yönetimi gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.


FARKLILAŞTIRMA SIRLARI 

Hayal Olcay, AVM'lerin başarısı, sürekliliği ve verimliliği için mutlaka pozitif bir strateji oluşturup paydaşlarının da önceliklerini onlar kadar anlamaya çalışarak hareket ettiklerinin üzerinde duruyor. Olcay, kendi yönettikleri AVM'leri diğerlerinden nasıl farklılaştıklarını ise şu sözlerle anlatıyor: "Tepe Emlak olarak mimari anlamda ziyaretçilerin içinde bulunmaktan keyif alacaklar, kolay erişim ve dolaşım imkanı sağlayan mekanlar yaratmayı amaçlıyoruz. AVM'lerde verdiğimiz hizmetlerimizde, etkinliklerimizde ziyaretçilerimize yakın durarak kendilerini özel hissedecekleri yaklaşımlar sergiliyoruz. Lokasyona, müşteri profiline ve kurumsal yapımıza uygun stratejiler geliştirmeye özen gösteriyoruz.Tüketicilerin değişen tercihlerini ve beklentilerini analiz ederek alışveriş merkezlerimizin yaşam alanları haline de gelmesi için çalışıyoruz."



Para