Şirketlere El Maktum icrası
Mimarlar Odası, İETT arazisinin satışı için iptal davası açınca, satış geliri olan 825 milyon dolar belediyenin kasasına giremedi
Hesabını kitabını bu paranın geleceği beklentisiyle yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, altyapı projeleri nedeniyle yükümlü olduğu firmalara ödeme yapmakta sıkıntıya düştü. Firmalar, belediyeden 5-6 milyon lira alacakları olmasına rağmen, 400-500 bin liralık borçlarını ödeyemedikleri için zor günler geçiriyor Alacağını tahsil edemeyen onlarca firma ise bir yandan hacizlerle boğuşurken, diğer yandan da kapıya kilit vurmamanın yollarını arıyor
Levent'teki İETT arazisinin satışının durdurulmasına ilişkin İstanbul Mimar ve Mühendisler Odası'nın açtığı satışın iptal davası devam ederken, kriz ortamında bu paranın kasaya konmamış olması, belediye bütçesi anlamında ciddi sorunlara yol açıyor.
Hesabını 825 milyon dolarlık satış gelirine yönelik olarak yapan ve bu paranın geleceği beklentisiyle yeni projeler planlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde hizmet kalitesinin artırılması anlamında devreye alınması gereken yeni projeler şimdilik askıya alınmış durumda.
FİRMALAR SIKINTIDA
Bunun dışında Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan firmalara da bu aksaklık nedeniyle hakediş bedellerinin ödenmesi konusunda sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Altyapı ve yol gibi işler yapan müteahhit firmalara İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce ödenmesi gereken hatırı sayılır bir borç söz konusu.
Bunun dışında İETT arazisinin satışında yaşanan sorunlar, içinde bulunduğumuz kriz döneminde şehir ekonomisi açısından da önemli açılımlar sağlayabilecekti. En basitinden, paranın bir bölümünün bile İstanbul piyasasına sokulması, paraları ödenmediği için zorda olan ve belediyeye iş yapan firmaların, dolaylı olarak da onbinlerce İstanbul esnafının yüzünü güldürecekti.
İCRALARLA BOĞUŞUYORUZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne altyapı projeleri yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir firma yetkilisi, zorlu kriz ortamında hakettikleri paraların tahsilatını yapamadıklarından dolayı iflas etme noktasına geldiklerini anlattı. "Evimize icralar geldi. Ailemiz, çalışanlarımız mağdur durumda. Biz sahtekar işadamları değiliz. Alacağımız, borcumuzun 3-4 katı. Fakat alacağımızı tahsil edemiyoruz, borçlu olduklarımıza ise derdimizi anlatamıyoruz. Bu arazinin satışı gerçekleşmiş olsaydı, alacaklarımız tahsil edilebilirdi. Biz de bu icralarla uğraşmazdık. İptal davası açanlara soruyorum. Şimdi kim mağdur oldu? O arsa orada boş boş duruyor. Biz 140 çalışanımızın maaşını ödeyemi-yoruz, üstüne üstlük icra memurları ile uğraşıyoruz" sözleriyle yaşadığı sıkıntıları anlatan yetkili, birkaç ay daha dayanacak durumlarının olmadığını ve haciz girişimleri nedeniyle kapıya kilidi vurmanın an meselesi olduğunu da belirtti.
ŞEHRİ CANLANDIRACAKTI
Bu konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şunları söylemişti:
"1 katrilyon 156 trilyon para kasaya giremedi. Bu durum sistemde sarsıntı meydana getirdi. Bu para bu kente girseydi hem bu ekonomik kriz sürecinde piyasalara hareketlilik getirecekti hem de bizim daha iyi hizmet için planladığımız projelerin erkene alınmasını sağlayacaktı. Bu parayı kasaya koyma çalışmamız devam ediyor. Bu kadar net. İhtiyacımız da var. Bundan vazgeçer, iptal edilir veya bu iş bittiğinde dünyaya yansıması da farklı olacaktır. Kimse güvenmez. Küresel sermaye artık bu şehre gelirken, hep dikkat etmek zorunda kalır. Para hassas. Para gideceği yerin güvenli olmasını ister. Biz istiyoruz ki bu ekonomik krizde Türkiye'yi ve stanbul'u güvenli bir liman yapalım"
5-6 milyon TL alacağı olanlar hacizlerle uğraşıyor
MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı İETT arazisinden gelmesi planlanan paranın kasaya girememesi nedeniyle yaşanan sorunları Yeni Şafak'a anlattı: "İhalesi yapılan İETT arazisinin satışından ciddi gelir gelecek diye beklentiler vardı. Proje durdurulunca hesaplar hakikaten şaştı. Tahsilat gecikince birçok müteahhit zora girmiş durumda. 5-6 milyon lira alacağı olanlar var. Bunlar alacaklarını teminat göstererek bankalardan kredi kullandılar. Fakat tahsilat yapamadıkları için vadesi gelen kredileri çeviremediler. Artık bankalar, alacakları teminat kabul ederek para da vermiyor. Şu anda 5-6 milyon TL alacağını tahsil edemediği için 400-500 bin TL'lik borcuna karşılık evine, arabasına haciz gelenler var."
66 tane iptal davası açtılar, gitsinler şimdi orada piknik yapsınlar
1.156 milyar liraya ihalesi yapılan ve Dubai Şeyhi El Maktum'a satılan arazi, İstanbul Mimar ve Mühendisler Odası'nın açtığı satışın iptali davası nedeniyle şu an atıl bir şekilde bekliyor. İBB Başkanı Topbaş, daha önceki açıklamalarında bu duruma isyan ederken tepkisini şu şekilde dile getirmişti; "Bu parayı ulaşım için harcayacaktık. Şimdi gitsinler orada piknik yapsınlar...
Müteahhitlere borcumuz var
Belediye olarak ciddi bir borçlarının olmadığını vurgulayan ve "Sadece müteahhitlere bir miktar borcumuz var" diyen Topbaş şunları söyledi; "Müteahhitlere ödenen paraların aksamasında ekonomik krizin, vergilerden toplanan paylardaki azalmaların da etkisi oldu. Bu arsa atıl bir şekilde orada olmasaydı, şu anki sıkıntılar yaşanmayacaktı."
Yenişafak