Şirketlerin döviz mevduatlarında rekor düşüş yaşandı!
TCMB verilerine göre 4 Şubat 2022 haftasında şirketlerin döviz mevduatlarında 3,3 milyar dolarlık rekor düşüş kaydedildi.Yaşanan bu düşüş haftalık bazda görülen en sert düşüş oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Şubat 2022 haftasında şirketlerin döviz mevduatlarında 3,3 milyar dolarlık rekor düşüş kaydedildi. Yaşanan bu düşüş haftalık bazda görülen en sert düşüş oldu. Parite etkisinden sıyrılmış düşüş ise 4,2 milyar dolar oldu.
Merkez Bankası'nın verilerinde gerçek kişilerin döviz mevduatlarında ise parite etkisiyle yükeliş olduğu, bu etki dışarıda kaldığında gerileme olduğunu gösterdi. Böylece bu hafta içinde gerçek kişilerin döviz mevduatları 255 milyon dolara ulaştı. Parite etkisinden arındırılmış olunduğuna bakıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 911 milyon dolar düşüş gösterdi. Gerçek ve tüzel kişilerin döviz mevduatlarının toplamı ise 225,1 milyar doları buldu.
Türk Lirası'na dönüşler TCMB rezervlerine yansıdı
Döviz mevduatlarındaki gerileme Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerine de yansıdığı görüldü. Böylece 4 Şubat haftası içinde TCMB'nin brüt rezervleri 114,7 milyar dolara ulaştı. Net rezervleri ise 5,8 milyar dolar yükselerek 16,3 milyar dolar oldu.
Yaşanan gelişme swap dışında net rezervlere de yansıdı. Geçtiğimiz hafta eksi 54,1 milyar dolar olan swap dışında net rezerv rakamı 4 Şubat haftasında eksi 50,2 milyar dolar olarak kaydedildi.
Rezervlerde SDR sepetinde olmayan para birimlerindeki artışın 2,7 milyar dolar olması Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan swapların bir kısmının rezervlere yansımış olabileceğine de işaret etti.
Kavcıoğlu 50 milyar dolarlık bir büyüklüğe dikkat çekmişti
Tüzel kişilerin döviz mevduatlarında hızlı bir geri çekilme yaşanırken, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu TOBB üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda 50 milyar dolarlık bir büyüklüğün Türk Lirası'na dönüşmesine vurgu yapmıştı.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre; düzenlenen toplantıda TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yaptıkları analizler sonucuna göre, firmaların 90 milyar dolarlık Döviz tevdiat hesaplarının 50 milyar dolarının kur korumalı mevduatta istenen vadeye ulaşabileceğine dikkat çekti.