Sektörel

Şirketlerin gayrimenkul alımlarında KDV indirimi yapılabilir mi? 

Satın alınan gayrimenkullerde, satıcı Şirket tarafından düzenlenen faturadaki katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı merak ediliyor. İşte ayrıntılar...  BdTurkeycom'dan Nevzat Erdağ, konuyu değerlendirdi

Tapuda gerekli tescil işlemini yaparak satın alınan gayrimenkul için satıcı Şirket tarafından düzenlenen faturada bulunan katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı merak ediliyor. 

BdTurkeycom'dan Nevzat Erdağ, konuyu değerlendirdi. Nevzat Erdağ, kendisine gelen "tapuda gerekli tescil işlemini yaparak satın alınan gayrimenkul için satıcı Şirket tarafından düzenlenen faturada bulunan katma değer vergisinin (KDV) indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile alacağımız kira karşılığında kiracıya fatura kesilip kesilemeyeceği ile ilgili kendisine yöneltilen soruyu yanıtladı.

 

Bu sorunun pek çok firmayı ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çeken Nevzat Erdağ, konuyu gelir idaresinin verdiği görüşler ve vergi mevzuatı ışığında makale konusu olarak ele aldı. 

İşte ayrıntılar...

Nevzat Erdağ, bu konuya vergi mevzuatı açısından bakıldığında; Gelir Vergisi Kanunu yönünden, 37. maddede, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğunun belirtildiğini; 70. maddede ise mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğunun belirtildiğini aktardı. 

Kiraya verilen mal ve hakların ticari ve zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari ve zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağının hüküm altında olduğuna dikkat çekti. 

 

Erdağ, kanun maddesinde geçen “ticari işletmeye dahil olma” ifadesinden; bilanço esasına tabi olan işletmelerde bilançonun aktifinde kayıtlı mal ve hakların, işletme hesabı esasına göre defter tutan ferdi işletmelerde ise işletme faaliyetiyle doğrudan ilgili olan ve envantere alınmış bulunan iktisadi kıymetlerin anlaşılması gerektiğini belirtti. 

Bu kapsamda, aktife kaydedilmek suretiyle ticari işletmeye dahil edilecek gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin, ticari kazanç olarak değerlendirilmesi sebebiyle; kira ödemeleri için işletme sahibi tarafından fatura kesilmesinin gerektiğini dile getirdi. 

Diğer taraftan; ticari işletmeye kayıtlı bulunan gayrimenkulün satılmasından elde edilecek kazancın da ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirileceğini vurguladı.

Nevzat Erdağ, konuyu vergi usul kanunu yönünden de inceledi. Gayrimenkul teslimlerinde verginin, mülkiyet hakkının devredildiği tarihte oluştuğunu aktaran Erdağ, "Gayrimenkul teslimlerinde mülkiyetin devri de, esas itibariyle tapuda alıcı adına tescili suretiyle gerçekleşmekte olup faturanın tescil tarihi de göz önünde bulundurularak düzenlenmesi ve muhasebeleştirilmesi gerekmektedir" açıklamasında bulundu. 

Konuyu KDV uygulaması yönünden de değerlendiren Erdağ, ktisadi işletmelere dahil gayrimenkullerin kiralaması işlemleri KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabi olacağını vurguladı. Bu kapsamda, satın alınan gayrimenkulün şirket aktifine kaydedilmiş olması halinde, yüklenilen KDV’nin vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını izleyen yılın aşılmaması şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim konusu olabileceğine dikkat çekti. 

Nevzat Erdağ, aynı zamanda şirketin faaliyet konuları arasında gayrimenkul ticareti bulunuyorsa, satmak için işletmeye alınan taşınmazların alımında ödenen KDV'nin indirim konusu yapılabileceğine dikkat çekti. 

PROJE HARCI VE TAPU HARCI GİDERLERİ MASRAF OLARAK YAZILABİLRİ Mİ? 

"Ticari faaliyetinizi yürütebilmek için kullandığınız kredilere ilişkin olarak ödediğiniz faizler ile işyeri olarak kullanmak maksadıyla yaptırdığınız inşaat ile ilgili olarak ödenen proje harçlarının Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasının birinci bendine göre ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması gerekmekte" diye konuşan Nevzat Erdağ, inşa edilen söz konusu işyerine ait ödenen tapu harçlarının ise aynı Kanunun 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasının altıncı bendine göre ticari kazancın tespitinde indirim konusu olabileceğini vurguladı. 

Yukarıda yapılan açıklamalara göre gayrimenkullerde maliyet bedeline giren giderler ismen zikredilmiş olup bina ve arsaların alımı sırasında ödenen proje harcı ile tapu harçlarının bu giderler arasında olmadığını belirten Erdağ, harç tutarlarının masraf niteliği taşıdığının altını çizerek, genel giderler ya da maliyet alanında gösterilebileceğini dile getirdi. 

Tapu sahipleri sakın kaçırmayın! 2 gün sonra sona eriyor! Yapmayana ceza var! 

Alt, orta ve üst gelir için dev konut kampanyası Aralık'ta geliyor! Konut kredisinde gelire göre faiz verilecek!

TOKİ İstanbul kura çekiş takvimini açıkladı! Sosyal konut kuraları peş peşe çekiliyor! 2022 TOKİ İstanbul takvimi...