Ekonomi

Şırnak Gabar Dağı'nda keşfedilen yeni petrol rezervi heyecanla karşılandı!

Şırnak'ta terörden temizlenmiş olan Gabar Dağı'nda keşfedilen yeni petrol rezervi, çevre köylerde büyük sevinç uyandırdı.Cizre'ye 20 kilometre mesafede bulunan bu petrol rezervi çok yüksek kaliteye sahip

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz gün Konya'da toplu açılış töreninde "Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulduk. Cizre'ye 20 kilometre mesafede bulunan bu petrol rezervi çok yüksek kaliteye sahip. Yerin 2 bin 600 metre derinliğinde bulmuş olduğumuz petrolü bölgede açacağımız 100 kuyu ile 100 bin varillik üretim kapasitesine çıkartabileceğiz. İlk kuyudan almış olduğumuz petrolü şimdiden işlenmek üzere rafinerilere sevk etmeye başladık." cümleleriyle müjdelemiş olduğu yeni keşif, civar köylerde yaşayan vatandaşları da adeta sevince boğdu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, günlük 100 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip, Batman'da 6 sene önce terör saldırısında şehit olan öğretmen Aybüke Yalçın'ın isminin verildiği kuyuda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ederken, vatandaşlar da söz konusu gelişmeleri merakla takip ediyor.

"Petrolün mutlaka bölgeye, köylüye yararı dokunacaktır"

Kayaboyun Köyü Muhtarı Hakan Vural, Anadolu Ajansı muhabirine, Gabar Dağı'nda geçen sene petrol bulunan ve şehit Astsubay Esma Çevik'in adının verildiği sahada üretim devam ederken, yeni petrol keşfinden sevinç ve gurur duyduklarını belirti.

Yaptığı açıklamada bunun kent, bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına inandıklarını dile getiren Vural, yeni keşfin hayırlı olmasını da diledi.

Açıklamasında bölgede bulunan bazı köylerin 1990'lı senelerde terör olayları sebebiyle boşaltıldığını, vatandaşların başka şehirlere göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Vural, bölgede huzurun sağlanması ve petrol bulunmasıyla yöreye dönmek isteyenlerin sayısının arttığını da söyledi.

"İlk başta petrol çıkmasını beklemiyorduk"

Akçay köyünde yaşayan Nimetullah Tanrıverdi de yaptığı açıklamada bölgede petrol keşfinin kendileri için de sürpriz bir gelişme olduğunu söyledi.

Açıklamasında ilk başta petrol çıkmasını beklemediklerini ve inanamadıklarını  söyleyerek, "Ülkemizin hatta dünyanın en iyi kaliteli petrol rezervi kendi topraklarımızdaymış. 40 senedir bu bölgede neden bazılarının gözü olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz." dedi.

"Gençlerimizin iş bulacağını ümit ediyoruz"

Kızılsu köyündeki vatandaşlardan Besna Oğuz da Kürtçe, köylerinde petrol keşfi yapılmasından mutluluk duyduklarını dile getirerek, gençlerin bu sayede iş bulabileceğini söyledi.

Petrol fiyatları 3 ayın ardından 75 doların altına geriledi! 3 Mayıs 2023 brent petrol fiyatı

BOTAŞ resmen açıkladı: Sanayide kullanılan doğal gaza indirim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere resmen son dakika müjdesi! Hem enflasyon farkı hem de refah payı verilecek!