Turizm

Sırp turist İzmir'e gelmek istiyor!

Her yıl 200 bin Sırp turistin Türkiye'ye geldiğini söyleyen Vucetic, "İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda charter seferleri olmadığı için Sırplar İzmir'e gelemiyor. Biz de Türkiye'den turist bekliyoruz" dedi


Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Danilo Vucetic, ambargoların kalkması ile ülkesinin vatandaşlarının gelir seviyesinin hızla arttığına dikkat çekerek, her yıl 200 bin Sırp turistin Türkiye'ye geldiğini söyledi. Vucetic, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda charter seferleri olmadığı için Sırpların İzmir'e gelemediğine dikkat çekti. 

İzmir'i ziyaret eden Vucetic, Türkiye'nin Sırp turistler için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Her geçen yıl daha fazla vatandaşımız ülkenizi ziyaret ediyor. Ancak İzmir'e ulaşım nedeniyle gelemiyorlar. Biz de Türkiye'den turist bekliyoruz. Bu konuda organizasyon eksikliği var. Oysa Avrupa'ya giden yollar Sırbistan'dan geçiyor" dedi. 


Yatırım daveti

Sırp Büyükelçi, Egeli firmaları özellikle tarım ve altyapı yatırımları yapmak için ülkesine davet etti. Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için çözümler aradıklarını belirten Vucetic, "Aramızdaki ilişkiler çok iyi. Ama bu durum ekonomiye yeterince yansımıyor. Ekonomik ilişkilerden memnun değiliz. 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Bunun için Türkiye ve Sırbistan'da potansiyel var. 1990'lı yıllardan sonra Sırbistan krizdeydi. Ambargolar vardı. Oysa şimdi siyasi istikrar var. Biz düşünüyoruz ki, Türk yatırımcıların ülkemizde yatırım yapması için yeterli potansiyel var" diye konuştu.

Sırbistan'ın 50 milyon nüfuslu Balkanların merkezi olduğuna dikkat çeken Vucetic, 21 Ocak'ta Avrupa Birliği'ne üyelik için görüşmelere başladıklarını söyledi. Vucetic, şöyle devam etti: "Makedonya, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Sırbistan Avrupa Birliği'ne girmek için çaba gösteriyor. Biz üyelik görüşmelerine başladık. Bu durum yabancı yatırımcılar için iyi bir gösterge. Bizim isteğimiz daha fazla Türk yatırımcı. Sırbistan Balkanlar'ın merkezi olan bir devlet. Yatırımcılar için Sırbistan'da yatırım yapmak ilginç olacak."

Vucetic, Türk yatırımcının Sırbistan'da Voyvodina Özerk Bölgesi'nde tarım ve gıda yatırımı yapabileceğini, ayrıca çok sayıda altyapı projesinin de yatırımcı beklediğini söyledi.


"Hava köprüsü kuralım"

Sırbistan'ın İzmir Fahri Konsolosu Metin Akdurak ise Türkiye ile Sırbistan arasında turizmin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Charter seferleri ile gelen Sırp turistlerin Dalaman'a indiğini belirten Akdurak, "Dalaman'a gelen turist de İzmir'e gelmiyor. Sırp turist Antalya'ya, Muğla'yı İstanbul'u biliyor ama İzmir'i tanımıyor. İzmir'e charter seferleri düzenlenmesini istiyoruz. Aynı zamanda buradan da Belgrad'a charter seferleri düzenlenmeli. Uçakla alışverişe gelen binlerce Sırp turist İzmir'in ekonomisini geliştirir" dedi. 



Yeni Asır