Kent Haberleri

Sisam Adası’ndaki deprem Tuzla fayını hareketlendirdi!

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yayımlanan raporda, "Tuzla fay hattı aynasının tam üzerinde depremden önce bulunmayan bir sıcak su çıkışı özellikle göze çarpmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

30 Ekim Cuma günü 6.9 büyüklüğünde Sisam Adası'nda yaşanan depreminin ardından, İzmir’in güneybatısında bulunan Seferihisar’ın Ürkmez-Doğanbey Beldesi, Doğanbey Mahallesi sınırları içinde bulunan Tuzla fay hattı üstünde sıcak su çıkışı arttı. 

BirGün'de yer alan habere göre; bu hareket sonrası, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Emre Timur, İzmir Şube Sürekli Bilimsel Teknik Kurul Üyeleri ve önceki dönem Şube Başkanları Prof. Dr. Coşkun Sarı ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz bölgede incelemeler yaptı. İncelemenin ardından TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından bir rapor yayımlandı.

Raporda, Tuzla Fay hattında uzun yıllardır gözlemlenmeyen sıcak su, soğuk su çıkışının başladığına dikkat çekilerek, “Yaşanan depremin ardından gaz içerikli sıcak su miktarında, su sıcaklığında ve su çıkış yerlerinin sayısında ciddi artış olduğu belirlenmiştir. İnceleme alanda yer alan KD-GB doğrultulu Tuzla fay hattı aynasının tam üzerinde depremden önce bulunmayan bir sıcak su çıkışı özellikle göze çarpmaktadır” ifadelerine yer verildi. Karakoç Kaplıcaları bölgesinde ise “Kaplıcaların 150 m kuzeyinde bulunan bir kaynaktan yüksek sıcaklıklı ve yüksek debili su çıkışının başladığı belirlenmiştir. Bu bölgede daha önce de bir su çıkışı bulunmakla birlikte suyun miktarı ve sıcaklığında yaşanan depremden sonra büyük artış gözlenmiştir” denildi. 

BÖLGEYE BİR DEPREM ÖLÇÜM İSTASYONU KURULMALI

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz, bölgede yapılan incelemeler sonucunda jeotermal aktivitede ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekti. İçöz, “Deprem sonucunda oluşan yüzey çatlaklarından dışarı çıkan sıcak suyun çok daha büyük miktarının yeraltında yüksek basınçlı ve sıcak bir rezervuar ortamında bulunduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu akışkan, yeraltı katmanlarının içindeki gözenekleri doldurarak boşluk suyu basıncı olarak tanımlanan fiziksel etkiyi değiştirebilir. Buna ek olarak bölgeden alınan bilgilere göre depremden sonra bir kaplıcayı kullanan vatandaşlarımız arasında yoğun gaz çıkışlarından etkilenerek bilinç kaybı yaşayanların olduğu öğrenilmiştir. Bu olgunun yetkili makamlarca değerlendirilmesi, gerekli fiziksel ve kimyasal ölçümlerin yapılması ve gerekiyorsa önlem alınması gerekmektedir. Depremlerden sonra jeotermal akışkanın ve akışkanla birlikte yüzeye ulaşan gazların sıcaklığında ve miktarında değişim gözlenebilmektedir. Bölgeye bir deprem ölçüm istasyonu kurulması, fay aktivitesinin izlenmesi açısından yararlı olacaktır” açıklamasında bulundu.

İzmir depremi Türkiye’yi uyardı!