Sektörel

Şişli Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon bölümü bu yıl açıldı!

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, "Mimari Restorasyon" bölümüyle önemli bir açığı kapatıyor

Türk ekonomisi ve sanayisinin gelişmesinde önemli rolü olan eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağlamak amacıyla kurulan T.C. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, "Mimari Restorasyon" bölümüyle önemli bir açığı kapatıyor. Bu sene kurulan okul, başta Şişli bölgesi olmak üzere önemli bir tarihi dokuya sahip olan İstanbul'da "mimari restorasyon"

alanında ihtiyaç duyulan yetişmiş "ara eleman" ihtiyacını karşılayacak.


"Mesleğin Olacak, Geleceğin Olacak" sözüyle yola çıkan Türkiye'nin yeni eğitim kurumu T.C. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, ilk yılında yüzde 80'e yakın doluluk oranı yakalayarak önemli bir rekora imza attı. Okulun dokuz bölümünden biri de "Mimari Restorasyon"... Ulusal ve uluslararası ölçütlerde meslek eğitimi vererek, mimari koruma ve yenileme işlerinde el emeği ile çalışacak gençler yetiştirmeyi hedefleyen okul, onları koruma bilinci, pratik ve teorik beceriler ile donatmayı öncelikli ilke ediniyor. 


Okul Müdürü Prof. Dr. Aynur Aydın bölümün çıkış fikrini ve misyonunu şöyle açıklıyor: "Bilindiği gibi tarihi eserler açısından son derece zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Kültürel değerlerimizin restore edilerek gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktarılması için restorasyon çalışmalarında kalifiye ve nitelikli elemanlara ihtiyacımız var. Korunması gereken pek çok eser varken, ülkemizde bu konuda çalışabilecek teknik eleman sayısı çok az. Biz ilk senemizde dokuz ayrı alanda 'ara elaman' ihtiyacına cevap verebilmek için yola çıktık. 'Mimari Restorasyon' bölümümüz de bu amaçla kuruldu. Sadece İstanbul'da onlarca eski ve onarılmayı bekleyen yapı var. İlk etapta Şişli Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Sarıgül, öğrencilerimize kentsel tasarım makyajı  için Şişli'yi emanet edecek. Okurken aynı zamanda Şişli sokaklarına çıkarak mesleklerini uygulamalı olarak öğrenme şansına sahip olacaklar. Mimarlar, inşaat mühendisleri, arkeolojik restoratörlere yardımcı olacak, gerekirse fırçayı eline alarak ustası gibi iş yapacak; işçi ile mimar arasındaki koordinasyonu en iyi şekilde sağlayacak gençleri yetiştirmekten mutluluk duyuyoruz."


İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü öğrencileri mimari, teknik resim, sanat tarihi, restorasyon, konservasyon, kentsel koruma gibi teorik ve teknik derslerin yanı sıra cam, alçı, metal ve yerel malzemeleri işlemeyi ve tanımayı öğrenecekler. Geleneksel yapı tipolojilerini, özellikle Anadolu coğrafyası üzerinde yer alan yerel yapı ve malzeme çeşitlemelerini tanıyarak, proje, araştırma ve uygulama, arazi ve atölye çalışmaları gerçekleştirmeye hazırlanan öğrenciler, belediyeler, mimarlık ofis ve büroları, dekorasyon ve mimari restorasyon firmaları, Kültür Bakanlığı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, özel Kuruluşların şantiye ve büroları, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı müze ve saraylar ile arkeolojik kazı ekiplerinde iş bulma şansına sahip olacaklar.

Web: www.sisli.edu.tr