İmar

Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne AVM ve rezidansa izin yok!

Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve Rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarının yürütmesi 18 Aralık'ta durduruldu.

Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve Rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarının yürütmesi İstanbul 3. İdare Mahkemesi`nin 18.12.2015 tarihli kararıyla bir kez daha durduruldu.


TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 'nun açıklaması;

Söz konusu eğitim alanına ilişkin daha önce 02.10.2013 tarihinde de ayrıcalıklı imar planı değişiklikleri onaylanmış, dava konusu edilmişti. Odamız tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na karşı açılan ve İstanbul 8. İdare Mahkemesi`nde 2014/174 Esas numarasıyla görülen söz konusu davada daha önce mahkeme tarafından 20.03.2014 tarihinde verilen kararla planın yürütmesi durdurulmuş, ve 31.10.2014 tarihinde verilen 2014/1582 sayılı karar ile iptal edilmişti. Dava kararı ile iptal edilen imar planı değişikliği ile "Meslek Lisesi Alanı" olarak bilinen bölgede büyük ölçüde Emsal: 3,00 yapılaşma değeri ile "Ticaret + Konut Alanı"a alınarak Bakanlık tarafından ayrıcalıklı imar artışı ve fonksiyon değişikliği ile kamu yararına aykırı bir işlem tesis edilmekteydi.

 

Ancak alınan mahkeme kararına rağmen iptal gerekçelerini oluşturan itirazlarımızın aynen korunduğu yeni planlar 16.09.2014   tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yargı makamının kararı atlatılmak istenmişti. Bu yeni planlar da 25.11.2014 tarihinde Odamız tarafından yeniden yargıya taşınmış ve 2014/2311 sayılı dosya ile görüldüğü İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütmesi bir kez daha durdurulmuştur. Bu karar kentsel donatılar anlamında çok yetersiz bir alanda olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin eğitim amacıyla kullanımına devam edilmesi açısından son derece önemlidir.

 

Söz konusu alanda faaliyet gösteren Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, mevcut durum itibariyle yaklaşık 5000 öğrenci ve 250 kişilik öğretmen kadrosu ile birlikte, tarihi Sanayi-i  Nefise Mektebine kadar giden Türkiye`nin en köklü ve önemli meslek liselerinden biridir. İçerisinde yer alan atölyeler, sosyal tesisler ve idari birimler ile birlikte bir bütün olan bu eğitim alanının ortadan kaldırılması, parçalanması veya merkezi konumundan uzaklaştırılarak taşınması işlevini büyük ölçüde kaybetmesine yol açarak kamu yararına açıkça aykırı bir durum teşkil edecektir.

 

İmar Planları aracılığıyla kamuya ait olan değerlerin, alanların birer birer çeşitli sermaye gruplarına ayrıcalıklarla tahsis edilerek kamu elinden çıkartılmasına karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.

 

Saygılarımızla,

 

TMMOB Şehir Plancıları Odası

İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin arazisine AVM ve rezidans yapılmasını öngören imar planının yürütmesini durdurdu. Kararla, 250 öğretmen kadrosu ve 5 bin öğrencisiyle kentin en köklü eğitim kurumlarından olan 60 derslikli okul, şimdilik yıkılmaktan kurtuldu.


Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu arazide AVM ve rezidans yapımının önünü açan imar planlarını İstanbul 3. İdare Mahkemesi bir kere daha durdurdu. Böylece tarihi Sanayi-i Nefise Mektebi'ne kadar giden yaklaşık 5 bin öğrenci, 250 öğretmen kadrosuyla şehrin en köklü Eğitim kurumlarından biri şimdilik kurtulmuş oldu. Ankara'dan ‘özel proje alanı' ilan edilerek ranta açılmak istenen kupon araziyle ilgili iddialar 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına da yansımıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehrin en değerli gayrimenkulleri arasında gösterilen 46 bin metrekarelik Şişli Teknik Endüstri Meslek Lisesi eğitim alanı ile ilgili ayrıcalıklı imar planını 2 Ekim 2013'te onaylamıştı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi de planı yargıya taşıdı.


İPTAL KARARI DİKKATE ALINMADI


Oda açtığı davada, Bakanlık tarafından ayrıcalıklı imar artışı ve fonksiyon değişikliği ile kamu yararına aykırı bir işlem tesis edilmekte olduğunu ileri sürdü. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'ndeki davada daha önce mahkeme önce yürütmeyi durdurmuş ardından planları iptal etmişti. İptal edilen planlarla ‘eğitim alanı' olan bölge yüksek bir yapılaşma ile (Emsal; 3,0) ‘ticaret ve konut alanına' çevrilmesi hedefleniyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yargı kararına dikkate alarak araziyle ilgili yeni tasarrufunu buna göre yapması beklenirken, planları yeniden hazırlayan Bakanlık, mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate almadı. İptal gerekçelerinin aynen korunduğu planlar 16 Eylül 2014'te yürürlüğe sokuldu. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, ‘yargı kararlarının atlatılmak' istenildiği gerekçesiyle tekrar mahkemeye başvurdu. Konuyu görüşen İstanbul 3. İdare Mahkemesi söz konusu planların yürütmesini bir kez daha durdurdu.


KAMU ARSALARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ


Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklamada, imar planları aracılığıyla kamuya ait olan değerlerin, alanların birer birer çeşitli sermaye gruplarına ayrıcalıklarla tahsis edilerek kamu elinden çıkartıldığı öne sürüldü. Kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı. Açıklamada, “Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi arazisinde yer alan atölyeler, sosyal tesisler ve idari birimlerle birlikte bir bütün olan bu eğitim alanı ortadan kaldırılacaktı. Okulun parçalanması veya merkezi konumundan uzaklaştırılarak taşınması işlevini büyük ölçüde kaybetmesine yol açarak kamu yararına açıkça aykırı bir durum teşkil edecektir. Son mahkeme kararı kentsel donatılar anlamında çok yetersiz bir alanda olan okulun, eğitim amacıyla kullanımına devam edilmesi açısından son derece önemlidir.” denildi.



Gürhan SAVGI/Zaman


Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve Rezidans gibi yapılaşma öngören imar planlarının yürütmesi bir kez daha durduruldu. Lisesinin bulunduğu arazide, Bulgar Ekzarlılığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na devrinin ardından imar planı değişikliğine gidilmişti. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 Ekim 2013'te onaylanan imar planı değişikliğine TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, dava açmıştı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi 20 Mart 2014'te planın yürütmesi durdurmuş, 31 Ekim 2014'te de planları iptal etmişti. Ancak mahkeme kararına rağmen yeni planlar 16 Eylül 2014'te yürürlüğe girmiş; Şehir Plancıları Odası, yeni planlara da itiraz etmişti.  Planların yürütmesi İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından bir kez daha durduruldu. 


Lise, mevcut durum itibariyle yaklaşık 5 bin öğrenci ve 250 kişilik öğretmen kadro su ile birlikte, tarihi Sanayi-i Nefise Mektebine kadar giden Türkiye'nin en köklü ve önemli meslek liselerinden biri. 


Cumhuriyet