Kent Haberleri

Şişli'deki 3 hazine arazisi için karar çıktı: İmar planları değişiyor! 

İBB Meclisi’nde Şişli’de bulunan hazine arazilerini park ve yeşil alana çeviren plan değişikliklerine karşı Çevre Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak tarafından açılan davaları mahkeme reddetti. İşte ayrıntılar...

Şişli'nin Eskişehir, Yayla ve Paşa mahallelerinde yer alan 3 hazine arazisi için İBB Meclisi’nde 2022 senesinde yapılan plan değişikliklerinin hukuka aykırı olduğunu savunan  İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından iptal talebiyle 3 ayrı dava açıldı.

Davacı Milli Emlak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı durumda. Planlara itiraz edildiği tarihteki bakan ise Murat Kurum'du. 

2018-2023 yılları arasında bakanlık yaptıktan sonra 2023'te milletvekili seçilen Kurum, 2024 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın İBB Başkan Adayı olarak girdiği seçimi ise kaybetmişti. Murat Kurum, dün yeniden  aynı bakanlığa getirildi.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Murat Kurum döneminde açılan davalardan biri Şişli Eskişehir Mahallesi’ndeki hazine arazisinin İBB Meclisi tarafından park ve yeşil alan ilan edilmesine karşı olmuştu. Davaya bakan İstanbul 8. İdare Mahkemesi, plan değişikliğinin bölgede açık alan oluşturulmasına katkıda bulunduğuna, şehrinm nefes alabilirliğini arttıracağına dikkat çekildi. 

Bölgede yoğun bir yapılaşma olduğuna da vurgu yapılarak, parselin konut ve ticaret gibi farklı bir fonksiyonda değerlendirilmesi halinde donatı kaybı yaşanacağı ve kamusal faydanın azalacağı ifade edildi. 

Parsel özelinde tespit edilen park ve yeşil alan kararının afet durumlarında acil toplanma ve barınma alanı olarak kullanılabilirliğinin olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve mevzuata uygun olduğu sonucu tespit edildi.

Bakanlık tarafından açılan dava 15 Mayıs 2024 tarihinde oybirliği ile reddedildi. 

Yayla Mahallesi’nde hazine arazisinin “belediye hizmet alanı” olarak ilan edilmesine, Paşa Mahallesi’ndeki hazine arazisine de park ve yeşil alan fonksiyonu verilmesine karşı açılan davalara da İstanbul 8.İdare Mahkemesi tarafından bakıldı. 

Mahkeme aynı gerekçelerle bu iki dava için de ret kararı verdi. 

Emekli zamlı maaş takviminde son dakika! Zamlı maaşlar hangi tarihlerde hesaplara yatırılacak? Hemen bakın!

Borsada böyle bir süreçte ne yapılmalı?

BİM Cuma indirimi için geri sayım başladı! Cuma günü BİM'e neler gelecek neler! 5 Temmuz Cuma BİM aktüel ürünler 

Milli Emlak, iki şehirdeki 10 adet arsa ve araziyi yüzde 20 indirimle satıyor! KDV'den muaf gayrimenkuller!