16 / 07 / 2024

Şişli'deki kaçak inşaatlar için son dakika açıklaması geldi! 

Şişli'deki kaçak inşaatlar için son dakika açıklaması geldi! 

İlçedeki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Şişli Belediyesi'nden Şişli'deki kaçak inşaatlar için son dakika açıklaması geldi. İşte o açıklama...



İstanbul'un kalbi Şişli’nin taşıt ve yaya trafiği bakımından en yoğun bölgeleri arasında yer alan biri olan Halaskargazi Caddesi’nde tarihi yapıların üzerine yerleştirilmiş olan ve kaçak olduğu iddia edilen kat ve yapılar dikkat çekiyor. Söz konusu yapıların 2000’li senelerden günümüze kadar pek çok kez şikayet edildiği, ilçe belediyesi bünyesinde; bazıları hakkında idari cezalar uygulandığı, bazıları hakkında ise; yıkım kararları bulunduğu biliniyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre ceza ve yıkım kararlarına rağmen, 1900’lü senelerin başında yapılmış; tarihi mimari akımlardan izler de taşıyan yapılarda, kaçak katlar caddede senelerdir varlığını sürdürüyor. Konuya Şişli Belediyesi’yle de iletişime geçip dikkat çeken Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay bölgenin tarihini ve kaçak yapıların durumunu aktardı. Yaptığı açıklamada Halaskargazi Caddesi’nde 10’dan fazla benzer yapıda kaçak kat bulunduğunu kaydeden Yavaşçay, bu binaların uzun bir süredir varlığını koruduğunu hatırlatarak, kararların uygulanmasını, yapıların incelenerek gözden geçirilmesi ve çalışma başlatılmasının gerektiğini söyledi.

Şişli deki kaçak inşaatlar için son dakika açıklaması geldi! 

ŞİŞLİ BELEDİYESİ: KAÇAK İNŞAATLARIN YIKIMI İHALE KAPSAMINA ALINMIŞ OLUP, SÜREÇ DEVAM ETMEKTEDİR

Diğer bir taraftan Şişli Belediyesi konu ile ilgili olarak Yavaşçay’ın sosyal medya üzerinden dile getirdiği ve ‘164 numaralı’ apartmanın akıbetini sorduğu şikayet mesajına yanıt verdi. O mesajda, "Kaçak inşaatların yıkımı ihale kapsamına alınmış olup, süreç devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. Şişli Halaskargazi Caddesi’nde kaç yapının benzer durumda olduğu, yıkım takvimi ve uygulanan veya uygulanabilecek idari yaptırımlar hakkında ise belediyeden bilgi verilmedi.

"CADDEDE KOMPLE TARİHİ YAPILAR OLMASI GEREKİYORDU"

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Burası aslında 1870 senesinde çıkan Büyük Beyoğlu Yangını’nda pek çok bina yandığı için o bölgedeki insanların bu bölgeye taşınmasıyla yapılaşmaya başlıyor. Aslında bu caddenin adı Osmanlı Dönemi’nde Muhtar Bey Caddesi’ymiş, 31 Mart Vakası’nda şehit olan Muhtar Bey anısına verilmiş. Akabinde Kurtuluş Savaşı öncesinde Mustafa Kemal Atatürk burada bir evde savaşın hazırlıklarını planlamış. O konuttan dolayı, buraya 1927'de Halaskargazi Caddesi ismi verilmiş. Tabi, İstanbul’a 60-70’li senelerden sonra yoğun bir göç oluyor. Göçten burası da nasibini alıyor. Bu caddede komple tarihi yapı olması gerekiyordu ancak göç döneminde birçoğu yıkılmış, görüntüsü bozulmuş. Buradaki bina da onlardan biri maalesef. 1900’lerin başında yapılmış bir yapı üzerine çıkılan kaçak katla anılmakta maalesef" dedi.


"10’DAN FAZLA YAPI VAR"

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay "Bu caddede benim bildiğim 10’dan çok benzer yapı var. O yapıların hepsinin üstüne kaçak katlar çıkılmış. Söz konusu bu kaçak katların Şişli Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla yıkılması gerekli. Kamulaştırılması gerekli. Asıl görüntüsüne kavuşturulması gerekli. İstiklal Caddesi’nde de pek çok yapı bu durumda, çalışmanın orada da yapılması lazım" diye konuştu.
 

İslam Memiş'ten bir inip bir çıkan gram altın için yeni uyarı geldi! Bu tarihe dikkat!

Konutlarda 'muayene' dönemi başlıyor!

Milli Emlak'tan son dakika Ağustos fırsatı! Yüzde 20 indirimli arazileri kaçırmayın!


Geri Dön