23 / 11 / 2024
fuzul

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 




SİT ALANI NEDİR?

Sit alanları, bir ülkenin sınırları içinde bulunan ve devletin egemenliği altında olan özel topraklarla ilgili düzenlemeler yapılan yerlerdir. Bu alanlar, doğal ve kültürel mirasın korunması amacıyla yasal koruma altına alınmıştır. Devlet, kamu yararını gözeterek belli arsa ve arazilerde yapılaşma ve diğer değişikliklere izin vermez, bu alanları koruma altında tutar. Dolayısıyla bu koruma altındaki yerler 'sit alanı' olarak adlandırılmaktadır.

SİT ALANI NASIL KALDIRILIR?

Özel sebeplerden dolayı koruma altına alınan sit alanının kaldırılma süreci gayrimenkul sahipleri tarafından merak edilmektedir. Bu, özel bir süreci kapsadığı için itiraz talebi ve talebin değerlendirilmesi sonucunda sit alanının kaldırıp kaldırılmayacağı netliğe kavuşur. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Yönetmeliği çerçevesinde, SİT alanı ilan edilmiş gayrimenkullerin sahipleri, bu özel koruma alanı kararına karşı itiraz edebilirler. Dolayısıyla SİT Alanı Kararı'nın alındığı tarihten itibaren belirli bir süre içinde itirazlarını iletebilirler. Bu itirazlar ilgili kurul tarafından incelenerek değerlendirme yapılır. Talebin reddedilmesi durumunda yargı yoluna başvurmak mümkündür.

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

SİT ALANI TÜRLERİ NELERDİR?

Sit alanları niteliklerine göre farklı türlere ayrılmaktadır. 4 farklı sit alanı vardır ve özellikleri farklıdır. Sit alanı türleri şunlardır: 

  • Doğal sit alanları: Nadir rastlanan alanlardır. Tarihi ve kültürel açıdan öneme sahiptir ve A,B,C olarak 3 dereceye ayrılırlar. 

  • Arkeolojik sit alanları: Eski uygarlıklara ait yerler olup jeolojik sit alanı olarak adlandırılmaktadır. Uygarlıkların sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan yerlerdir. 

  • Kentsel sit alanı: Tarih, mimari ve estetik açıdan değerli ve kapsamlı olan yerlerdir. Burada duvar, bahçe, sur ve benzeri beşeri elemanlar bulunmaktadır. 

  • Tarihi sit alanı: Milli ve askeri açıdan önem taşıyan ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanan manevi yerlerdir. 

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Sit alanındaki taşınmaz hazine malıyla takas edilebilecek! İşte detaylar


Geri Dön