Genel

Sit alanları hassas koruma alanları olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün, Türkiye genelindeki doğal sit alanlarının yeniden tespit edilmesi için yürüttüğü çalışmalar kapsamında "Hassas Koruma Alanları" belirlenerek vatandaşların mağduriyeti giderilecek

Türkiye genelindeki doğal sit alanlarının yeniden tespit edilmesi için yürütülen proje çalışmaları kapsamında "Hassas Koruma Alanlan" oluşturacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün, Türkiye genelindeki doğal sit alanlarının yeniden tespit edilmesi için yürüttüğü çalışmalar kapsamında "Hassas Koruma Alanları" belirlenerek vatandaşların mağduriyeti giderilecek. Muğla Valiliğinde düzenlenen "Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projese'nin toplantısının ardından Vali Amir Çiçek, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yürütülecek çalışmalar hakkında değerlendirme toplantısı yaptı. 


Vali Çiçek, turizmde Türkiye'nin göz bebeği Muğla'da çok sayıda koruma altında alan bulunduğunu söyledi.Toplantıda özellikle bu alanların ele alındığını belirten Çiçek, "Özellikle Muğla'nın kıyılarının ve Özel Çevre Koruma bölgelerinin kullanımı ele alındı. İnşallah yürütülecek çalışmalarla vatandaşlarımızın da mağduriyetleri giderilmiş olacak" dedi. 

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ise doğal sit alanlarının yeniden incelenip değerlendirildiğini ifade etti.Alan.lann doğal yapısı nedeniyle bir yıl içinde, 4 farklı dönemde inceleneceğini belirten İyimaya, incelemelerin yıl sonuna kadar tamamlanacağını dile getirdi.Özel Çevre sınırlarında herhangi bir değişiklik bulunmadığını, kendi içindeki kullanım kararlarıyla ilgili yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan İyimaya, şöyle konuştu ^'Küreselleşmenin, zamanın ve bölgenin getirdiği yükler var. Önceden birinci, ikinci ve üçüncü derece doğal sitler vardı. Biz bu isimleri literatürden kaldırıyoruz. 


Yeni bir çalışma ile bu alanlara Hassas Koruma Alanları getiriyoruz. Hassas koruma alanları içerisinde vatandaşın özel mülkiyeti olmayacak. Ülkemizin değerleri açısından, flora ve faunanın sürdürülebilirliği açısından ihtiyacımız varsa orası devletin olacak ve devlet koruyacak. Onun dışındaki alanları da yeniliyoruz. Eğer bilim adamlarımız bu alanlar doğal sit özelliği taşımıyor doğal sitteıı çıkarılacak derlerse evet çıkarılacaktır. Ama korunması gereken alanlaısa korunacak. 

Bunu da hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz."Toplantıda bir gazetecinin "Muğla'daki bazı alanların kullanımıyla ilgili yapılan ihalelere Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı sonucu yürütmeyi durdurma kararı verildi bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna, İyimaya, şöyle cevap verdi:"Biz Bakanlık olarak yapısal anlamda herhangi bir şeyin kavgasını vermiyoruz. Hepimiz burada hukukun üstünlüğüne inanan insanlarız. Hukuk bize bir şeyi emrediyorsa biz hukukla ilgili gereğini anında yapmakla sorumluyuz. Hukuka rağmen farklı yolları asla seçmeyiz. Hukuk, ihalesi yapılan bir alanla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi ve biz oradaki kararı hemen durduracağız. Sadece burası değil yargıya intikal etmiş bir çok alan var. 

Biz bunların hepsinde bir çalışma sonucunda çözümlenebileceğiyle ilgili bir yol haritası çıkaracağız. 


Büyükşehir Belediyemizin amacı bölgesine hizmet etmek, bölge halkına daha iyi hizmeti verebilmek. Bakanlığın amacı da bölgede yapılan bu hizmetin takipçisi olmak ve gerekli desteği vermek."Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise ileride yapılacak çalışmalar için önemli mesafeler katettiklerini söyledi.


Hürses