SİT alanları yeni yasa ile imara açılacak mı?
SİT alanları, korunması gerekli alarlar arasında olup, imara kapalı olan bu alanlarda; ne tür yapıların yapılmasına izin verildiği yönetmelikler ile açıklanıyor. Peki, SİT alanları yeni yasa ile imara açılacak mı?
SİT alanları yeni yasa ile imara açılacak mı?
Sit alanları, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar olarak tanımlanıyor.
Sit alanlarında yapılaşmanın mümkün olup olmadığı veya ne tür yapıların yapılmasına izin verildiği, doğal sit alanlarının kendilerine özgü özellikleri ve yapısı nedeniyle koruma kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planlarına göre belirleniyor.
Sit alanı dereceleri..
1.derece arkeolojik sit alanları, koruma altındadır ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyen alanlara deniyor.
2.derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilen alanlar olarak tanımlanıyor.
3.derece arkeolojik sit alanları koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara deniyor.
1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekiyor. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştiriliyor.
2.derece doğal sit alanları, ancak kamu yararı gözetilerek kullanıma açılabiliyor.
3.derece doğal sit alanları konut kullanımına açılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidiliyor.
Kentsel sit alanları;
O yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önemli oluyor. Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabiliyor.
Tarihi sit alanları;
Milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak ifade ediliyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor.
Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları kapsamında olan sit alanları ile ilgili kanun ve yönetmelikler gereğince, sit alanlarında yapılaşma verilecek yapılaşma izni, sit alanlarının türüne ve derecesine göre değişkenlik gösteriyor. Peki, SİT alanları yeni yasa ile imara açılacak mı?
Çalışmaları devam eden Yeni İmar Kanunu Tasarısı ile, doğal SİT alanlarında mevcut her tür ve ölçekte planların uygulanmasına bölge komisyonu kararı doğrultusunda devam edilebilmesinin önü açılıyor.
Yeni imar kanunu taslağı 2014!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com