Sit alanlarında derecelendirme kalkıyor!
Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya 'Hassas Alanlar" teriminin getirileceğini, özellikle kırsal alanlardaki SİT alanlarda evlilik yaşma gelmiş gençlerin ev yapmalarının kolaylaştırılacağını söyledi.
Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya SİT derecelendirmesinin yerine 'Hassas Alanlar" teriminin getirileceğini, özellikle kırsal alanlardaki SİT alanlarda evlilik yaşma gelmiş gençlerin ev yapmalarının kolaylaştırılacağını söyledi.
İyimaya, Doğal SİT alanlarının yeniden irdelenmesi gerektiğini belirterek, "Bu alanların bilimsel temelinin olması gerekiyor. 4 dönem izlenmesi gerekir. Bu dört dönemin aralarında eğitim toplantıları ile arazi çalışmaları da yapılacak.
Arazi çalışmalarında arazileri yerinde görme imkânımız olacak. Özel Çevre Koruma alanlarında bundan 15-20 yıl önce ilan edilmiş ve yapı yasağı olan alanlar var. Özel mülkiyet içindeki bu alanlara vatandaşlarımız ne ekebiliyor, ne biçebiliyor. Biz diyoruz ki bu alanlara vatandaşın gerçekten ihtiyacı varsa, buralarla ilgili devletimiz gerekli tedbir alınmalıdır, buralar ile ilgili devlet çözüm üretmelidir. Vatandaşı rahat ettirmeliyiz.
Bu düzenleme Büyükşehir Belediyelerini de rahat ettirecektir. Özel Çevre Koruma (ÖÇK) sınırlarımız ile ilgili bir değişiklik yok. Kendi içindeki kullanım kararları ile ilgili yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söylüyoruz. Bu da SİT derecelerinin yeniden irdelenmesi amacını taşıyor. Önceden 1. 2. ve 3. derece ve Doğal SİTTer vardı. Biz bu isimleri litaratürden kaldırıyoruz. Yeni bir çalışma ile bu alanlara 'Hassa Koruma Alanları' getiriyoruz. Hassas koruma alanları içinde vatandaşın özel mülkiyeti olmamalı diyoruz. Buraları devlet koruyacak.
Eğer bilim adamlarımız bu alan doğal SİT alanından çıkarılmalı diyorsa çıkarılacaktır. Korunması gereken alanlar içinde eğer içinde vatandaşlarımız var ise, vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde Bakanlar Kurulu'na arz edeceğiz.
Bu konuda yeniden değerlendirme çalışmamız devam ediyor. Yılsonunda veya 2016 yılının başında bu tartışma bitmiş olacak. Koruma amaçlı imar planlarını yapamıyoruz. Plansız büyüyoruz ve bu da kaçak yapılaşmanın önünün açıyor.
Birinci derecede doğal SİT alanı içinde kalan yerleşim birimlerinde ev yaptırmıyoruz. Ama evlenecek gençler de ev yapamıyor. Bu konuları içeren yeni bir düzenleme çalışmamız var" dedi.
Aydın Hedef Gazetesi