Sektörel

Site yaşamı için site yönetimi şart!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez site yaşamının fonksiyon kazanabilmesi için en önemli faktör olan 'site yönetimi' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Ülkemizde, iddialı inşaat firmaları, büyük siteler, adeta şehirler kurarken, bazıları ileride bu sitelerde oturacaklara;  daha güvenli, daha bakımlı, daha temiz bir yaşam alanı sağlayacak site yönetiminin, hukuki,mali,idari,sosyal alt yapısı için ne vakit ne de nakit ayırmamaktadır. 


Firma, imalatı yapmakta, kat mülkiyeti sürecini evrak-mevzuatlar  üzerinden tamamlayıp, inşaattan-oturuma geçiş  esansında, malikler henüz  bağımsız bölümlerinde eksik tespiti ve bunların giderilmesi ile  ilgilenirken, geçici yönetimi de tamamlayarak siteden ayrılmaktadır. Oysa, apartman-blok yapılar üzerinden sitede bir araya gelen sakinler, inşaat malzeme kalite ve teknolojik kolaylıkların yanında hayatını kolaylaştıran, memnuniyetini ve emlak değerini artıracak uygulamalar ve uygulayıcılar da beklemektedir. Bu beklentiyi karşılayan firmalar, refere müşteri sayısını da artırabilmektedir. Bu tip firmalar, yapımını  gerçekleştirdikleri yapıların, yaşam senaryosuna site yaşam kültürü senaryosunu da dahil edecek profesyonel çalışmalar yapmaktadır. Sonuçta, site yönetiminin kalitesi, pazarlama argümanları arasında ciddi geri dönüş yapan temel çalışma olarak görülmelidir. Bunu öngörüyü profesyonel anlamda ölçüp, değerlendirip sahaya yansıtan firmalar,imalatını yapıp-satışını gerçekleştirdiği  konut sahiplerinin sayısının kat be kat fazlası kadar yüksek ikna kabiliyetine sahip satış temsilcisine sahip olur. Site yaşam kültürü, her siteye özel olarak belli bir zaman sonra otururken, komşuluğun temelini atacak olan hukuksal alt yapı ise, proje henüz kart irtifakında iken hazırlanıp, resmi mercilere şerh edilmiş “Yönetim Planı” ile çoktan oluşmuş olacaktır. Tüm bu önemine rağmen,başlangıçta pek de önemi kavranmayan ve çoklukla ya kırtasiyeden alınarak ya da başka bir siteye özel çalışmanın  kes-kopyala-yapıştır tarzı ile oluşturulan Yönetim Planını, basit bir formalite, tamamlayıcı  evrak olarak görülmektedir. Oysa, bu plan, özgülendiği sitenin yönetiminde adeta anayasa  özelliğindedir ve değiştirilip, iyileştirilmesi tüm maliklerin 4/5 oranında olur vermesi ile mümkündür ki bu orandaki malik sayısının bir araya gelip de bu böyle bir çabayı gösterdiği tecrübe çok azdır. Bu plan, yapının varlığı süresince, ortak yaşamın belli bir düzen ve uyum içinde yürütülmesini amaçladığından, özel bir itina ile kaleme alınmalıdır. Bu önemli kart irtifakı belgesinin çok boyutlu (hukuki-mali-idari-sosyal), site yaşam kültürü senaryosuna cevap verecek şekilde profesyonellere hazırlatılarak, hem malik-sakinlerin hayatını kolaylaştırmak, hem de markaya katma değer sağlamak mümkündür. Sonuçta, yönetim planını bir ihtiyacın giderilmesinden ziyade, site yaşam senaryosuna cevap verebilmek amacıyla hazırlamak gerekir. 


Bu plan, bir anlamda da malikler arasında sözleşme özelliğindedir. Site yönetimi, bu planın kat irtifakı başvuru belgeleri arasında resmi mercilere teslimi ile, resmi; uygulanması ile de fiili olarak başlar.  Yönetim planının mevzuatı, temel olarak 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundaki maddelerde tanımlanmıştır.


Siteye özel hazırlanmamış yönetim planı, ileride site yönetiminde çeşitli sorunların çıkmasına ve emlak değerinin düşmesine sebebiyet vermektedir.


Web: www.konutsitesiyonetimi.com 


Nihat DÖNMEZ

Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


Site aidatı ne zaman belirlenir?

Sitelerde kaç personel çalıştırılmalı?

Site aidatlarında gider kalem oranları!

Binalarda enerji kimlik belgesi edinme zorunluğu!

Site yönetimlerinde yolsuzluğa dikkat!

Site aidatını etkileyen 14 faktör!

Konut sitelerinde yönetim süreci!