Genel

Site yönetimine 'alacak davası' açılabilir!

İşçi, işçilik alacakları ödenmediyse, site yönetimine karşı da dava açabilir ve davanın sonunda işçilik alacaklarını site yönetiminden de tazmin edebilir.

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Sitemizde özel güvenlik şirketi ile anlaşarak güvenlik görevlileri çalıştırıyoruz. Tazminat alacaklarını her ay güvenlik şirketine ödüyoruz. Doğru bir uygulama mı?'' sorusuna cevap verdi...

Sitemizde özel güvenlik şirketi ile anlaşarak güvenlik görevlileri çalıştırıyoruz. Tazminat alacaklarını her ay güvenlik şirketine ödüyoruz. Doğru bir uygulama mı?

Her ne kadar bir şirketle anlaşmış da olsanız, bu durum sizin İş Kanunu hükümleri gereğince işveren sıfatınızı değiştirmez. Hatta bu halde, asıl işveren site yönetimi, alt işveren ise anlaştığınız özel güvenlik şirketidir ve her iki işveren de işçilik alacakları bakımından işçiye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Kıdem-ihbar fonlarını güvenlik şirketine ödemiş olmanız durumu değiştirmez. İşçi, işçilik alacakları ödenmediyse, site yönetimine karşı da dava açabilir ve davanın sonunda işçilik alacaklarını site yönetiminden de tazmin edebilir. Bu durumda ödemiş olduğunuz bu bedelleri rücuen güvenlik şirketinden talep edebilirsiniz. Fakat uygulamada çok sık rastladığımız bir örnekte, güvenlik şirketi bu esnada müflis, gayrifaal bir duruma gelmişse veya bir malvarlığı bulunmuyorsa site yönetiminin de rücu talebi karşılık bulamayabilir.

Bu nedenle güvenlik şirketi seçerken, çalıştırdığı personelin haklarını gözeten şirketleri seçmenizi, çalışan personelin her ay düzenli bir şekilde şirket tarafından maaşının ödenip ödenmediğini, SGK primlerinin yatırılıp yatırılmadığını denetlemenizi, hatta bu personelin özlük dosyalarından birer nüsha da site yönetiminde saklanmak üzere talep etmenizi tavsiye ederim..

Site yönetimine dava açılır mı?