Köşe yazıları

Sitelerde parseller için tek yönetim kurulu oluşturulabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemiz 41 evli yazlık site. 3 ada 4 parselde ortak çok tesis var. 20 yıldır birleşik toplantı ile site yönetildi. Bir malikin son toplantı iptali için dava açması üzerine, mahkemede sıkıntı yaşıyoruz. Tek yönetim kurulu oluşturup siteyi yönetemez miyiz?' sorusunu yanıtladı

Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemiz 41 evlik yazlık bir site. 3 ada 4 parselde ortak birçok tesis var. 20 yıldır birleşik toplantı yapılarak site yönetildi. Bir kat malikinin en son toplantımızın iptali için dava açması üzerine, site olarak mahkemede sıkıntı yaşıyoruz. Nedeni; tüm parsellerin yönetim planları tıpa tıp aynı metin olmasına rağmen tapudaki tescilleri ayrı ayrı olduğundan, bilirkişi raporuna göre her parsel ayrı ayrı genel kurul yapmalıymış. Biz de bir birlik halinde yönetmek isteğindeyiz. Ancak yasadaki ifadeler akıl karıştırıyor. Tek yönetim kurulu oluşturup siteyi yönetemez miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Sitemiz 41 evlik yazlık bir site. 3 ada 4 parselde ortak birçok tesis var. 20 yıldır birleşik toplantı yapılarak site yönetildi. Bir kat malikinin en son toplantımızın iptali için dava açması üzerine, site olarak mahkemede sıkıntı yaşıyoruz. Nedeni; tüm parsellerin yönetim planları tıpa tıp aynı metin olmasına rağmen tapudaki tescilleri ayrı ayrı olduğundan, bilirkişi raporuna göre her parsel ayrı ayrı genel kurul yapmalıymış. Biz de bir birlik halinde yönetmek isteğindeyiz. Ancak yasadaki ifadeler akıl karıştırıyor. Tek yönetim kurulu oluşturup siteyi yönetemez miyiz? M.T.

*****

Önce okuyucuma sitelerindeki durumdan söz edeyim, sonra da çözüme geçelim. Siteleri 20 yıllık. 20 yıl önce yasal olarak her parsel için ayrı ayrı kat mülkiyeti kurulurdu. Bu bir mecburiyetti. Her parsel için ayrı kat mülkiyeti kurulacağından da her parsel için ayrı ayrı yönetim planı yapılıp tapuya verme mecburiyeti vardı. İşte okuyucumun sitesindeki durum buydu ve bu yasal mecburiyetti.

Ancak keşke kanun ilk yapıldığında böyle olmasaydı da toplu yapı düşünülseydi. Çünkü yönetim planı yapmak kolay iş değildir. Üstelik tüm maliklerin imzalaması gerektiğinden siteyi yapan müteahhit veya arsa sahibi tarafından hazırlanıp imzalanır, bu hali ile satışa çıkardı. Şayet çok kişinin imzalaması gerekiyor olsaydı bu kadar kişiyi ikna edip kabul ettirmek pek mümkün olmazdı. Bugünkü gibi.

*****

Bugün diyorum çünkü 2007 yılında yasa değişikliği yapıldı ve her parsel için ayrı ayrı kat mülkiyeti kurulma ve her birine ayrı yönetim planı yapma mecburiyeti kaldırıldı. Bu nedenle de yeni duruma intibak ettirmek için yeni yönetim planı yapılması mecburi kılındı ama bu defa yapılacak yönetim planının geçerli olması için çok kişinin, bazı sitelerde 300 kişinin, bazı sitelerde 500 kişinin imzası (kabulü) gerekti. Ama bu kadar kişinin kabul edip benimseyeceği yönetim planı yapmak da pek mümkün olmadı. Bugün sitelerde 2007’den beri bu husus problem olarak duruyor.

*****

Geleyim okuyucumun sitesine. Problemleri siteyi yönetmek değil, yeni yönetim planı yapmak. Zira artık ellerindeki parsel bazında hazırlanmış dört yönetim planı geçersiz. Bunlar birleştirilerek tek yönetim planı hazırlanacak, her parsel için toplanmış kat malikleri kurullarının yüzde 50+1 oyu ile kabul edilecek ve tapuya tescil ettirilecek. Yasada adı geçen blok temsilciler kurulu, blok kat malikleri kurulu, toplu yapı temsilciler kurulu vs. akılları karıştırmasın. İşin sadeleştirilmiş hali şu olacak: Bloklarda kat malikleri toplanacak ve yöneticilerini seçecek.