04 / 05 / 2024

Sitelerde toplanan milyarlarca lira nereye gidiyor?

Sitelerde toplanan milyarlarca lira nereye gidiyor?

Avukat Cevat Kazma, sitelerde toplanan milyarlarca liralık paranın denetlenmesi gerektiğini vurguladı.



Şehirler büyükdükçe ve yeni büyük siteler inşa edildikçe yaşama alanları da değişiyor. Konut sitelerinde ısınma, otopark, temizlik, güvenlik gibi hizmetlerin yanı sıra spor salonu, havuz, hamam, sauna gibi ayrıcalıklar da kat maliklerine imkan olarak sunuluyor. Sunulan bu hizmetlerin de bir karşılığı oluyor, aidat... Türkiye'de neredeyse hiç kimse verdiği aidat rakamından dolayı mutlu değil. 


Sitelerde toplanan aidat bedeli kat maliklerinin oluşturduğu genel kurullar tarafından, KMK'ya göre belirleniyor. Avukat Cevat Kazma ilgili kanunun en fazla 6-7 katlı, 15-20 haneli yapılara uygun olduğunu birkaç düzenleme yapılmış olsa da hala günümüz yapılarına uygun halde olmadığını söyledi.


Gerçek dışı faturalar alınıyor

Günümüzde yapılar 300-400 haneli şehirlere dönüştü.toplanan aidat bedelleri toplamının inanılmaz rakamlara, milyarlarca liraya ulaştı. Avukat Cevat Kazma, "Siteler büyüdükçe giderleri de artıyor olarak düşünülebilir ama yapılan incelemeler durumun öyle olmadığını gösteriyor. Kanundaki boşluklar nedeniyle birçok site yönetimi bunu kötüye kullanıyor. 1 lira harcanan yerden 50 liralık fatura alınıyor. Aradaki 49 liranın nereye gittiği belirlenemiyor. Kat malikleri bir açık bulup yönetimi şikayet etse de kanundaki boşluklar nedeniyle yönetime ceza verilemiyor." dedi.


Geri Dön