Sitelerdeki vekalet oylar bir sonraki yıl kullanılabilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, '3 bin 300 dairelik sitede oturuyorum. Her yıl aynı kişiler başka kat malikleri adına 50-100 oy kaldırıyorlar ama her sene aynı imzalı fotokopi. Bir önceki sene kullandığı vekalet oylar, bir sonraki yıl sadece tarih değiştirip kullanılabilir mi ?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '3 bin 300 dairelik bir sitede oturuyorum. Her sene aynı kişiler ellerinde fotokopi kağıtları başka kat malikleri adına 50-100 oy kaldırıyorlar ama her sene aynı imzalı fotokopi. Bir önceki sene kullandığı vekalet oylar, bir sonraki yıl sadece tarih değiştirip kullanılabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
3 bin 300 dairelik bir sitede oturuyorum. Her sene aynı kişiler ellerinde fotokopi kağıtları başka kat malikleri adına 50-100 oy kaldırıyorlar ama her sene aynı imzalı fotokopi. Bir önceki sene kullandığı vekalet oylar, bir sonraki yıl sadece tarih değiştirip kullanılabilir mi ? ● S.B.
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucumun oturduğu site 3 bin 300 bağımsız bölümlü, çok büyük bir site. Böyle büyük sitelerde yönetim açısından önemli problemler çıkabilir. İşte örnek okuyucumun sorduğu soru. Her toplantıya ellerinde fotokopi bir vekaletname ile gelip oy kullanıyorlar. Peki bunlar gerçekten vekil mi? Burada iki tane mesele var.
Birincisi, 40 bağımsız bölümden az olan sitelerde bir kişi ancak iki kişiyi vekaleten temsil eder.40’tan fazla olanlarda ise beşte birini temsilen vekalet kullanabilir. 3 bin 300 haneli bir sitede bir kişi 660 oy kullanabilecek. Bu büyük bir sayıdır ve istismara her zaman açıktır. Bu sayı kısıtlanmalıdır. İkinci problem, vekaletname ile ilgili. Vekaletname resmi değil yani noterden değil, el yazısı ile yazılarak verilir.
Bu geçerlidir. Ancak bir karar diyor ki, elinde yazılı vekaletname olmasa bile vekil olarak katıldım diyeni kabul edeceksin. Böyle şey olmaz. Düşünün ki 660 oy kullanılabilecek bir toplantıda iki kişi gelecek, elinde hiçbir belge yok tam 1300 oy kullanacak. Olacak şey mi?
★ ★ ★ ★ ★
Bana göre; vekaletname yazılı olmalı. Sonra vekaletname metninde çoğunlukla “... tarihli toplantıda beni temsile .......... yetkilidir” denilir. İşte o vekaletname sadece o tarihte yapılacak toplantıda temsil yetkisi verir, sonraki toplantılarda geçmez.
Şayet vekaletnamede “Tüm toplantılarda beni temsile ..... yetkilidir” diyorsa bu vekaletname tüm toplantılarda kullanılır. Vekil aslını elinde muhafaza eder. Bir örneğini toplantıda pana sunar. Dolayısıyla elinde her zaman ıslak imzalı vekaletname kalır.
★ ★ ★ ★ ★
Ancak hatırlatayım metnin ifadesi önemlidir. Bir toplantı için mi verildi, tüm toplantılar için mi verildi bakmak lazım. Yine şahsi fikrim, sözlü olarak “Ben vekilim” demek yeterli olmamalı. Zira her önüne gelen kendini vekil tayin eder ve sonunda işin içinden çıkılmaz.