İhale

Sivas Çorapçı Hanı´ndaki onarım çalışmaları durduruldu!

Çorapçı Hanı´ndaki çalışmalar, taşeron firmanın kurallara uygun restore yapmadığı gerekçesiyle durduruldu

Kentte 19´uncu yüzyılda tüccarların kaldığı Çorapçı Hanı, bu yaz döneminde restore edilmek üzere Sivas Belediyesine verildi. İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetim Bürosu´nca (KUDEB) yapılan denetimlerde, taşeron firma tarafından sürdürülen onarım çalışmalarının teknik kurallara uygun yapılmadığı tespit edildi.
        
Hanın temeline kadar yıkıldığını, sadece binanın bir bölümündeki iskeletinin kaldığını tespit eden ekipler, inceleme sonunda onarım çalışmalarının durdurulmasına karar verdi.
        
Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, alınan bu kararın ardından yaptığı yazılı açıklamada, Çorapçı Hanı´nın Sivas´ın 19. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan, Sivas kültüründe ve sosyal hayatında önemli bir yere sahip olan eserler arasında bulunduğunu belirtti.
        
Hanın, geçmişi itibariyle bir defa zemin katta tadilat görmüş olmasına rağmen, ciddi anlamda tamirat ya da restorasyon yapılmadığına dikkati çeken Çınargil, açıklamasında, "Sivas Belediyesi yönetimine geldiğimiz günden itibaren arasında bu hanın da bulunduğu birçok tescilli eski eseri gündemimize alarak, bugüne kadar ayakta kalabilmiş bu ecdat yadigarı eserleri, yeni nesillere devretmenin sorumluluğu içerisinde çalışmalarımızı başlattık" ifadelerine yer verdi. Çınargil, şunları kaydetti:
        
"Resmi prosedürleri tamamlanan ve restorasyon çalışmaları başlayan bu eserle ilgili KUDEB yetkilisinin tutanağıyla alınan inşaatı durdurma kararı, bir taraftan şekil yönünden bir durdurma kararı olup, diğer taraftan binanın ömrü, bitmiş kerpiç duvarlarının yıkılmasıyla ilgilidir. Temelde su içerisinde bulunan bu yapı, güney ve doğu cephesinde binanın aksından ayrıldığı ve düzeltme imkanının bulunmadığı, söküm esnasında ise yıkıldığı için temeliyle birlikte yapılması zaruret olmuştur. Kerpiç malzeme, duvarlar yeniden yapılırken kullanılacak şekilde korunmuştur. Orjinaline uygun yapılacak Çorapçı Hanının inşaat faaliyetlerinin devam ettirilmesi için eksikliklerin tamamlanarak, Anıtlar Kurulu´nun onayıyla birlikte yapımına devam edilecektir. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz."
AA