Sivas Mimarlar Odası'ndan eski stat arazisine meydan önerisi!
Yeni stadın faaliyete geçmesiyle birlikte TOKİ’ye teslim edilmesi gündeme gelen eski stadın bulunduğu alan ile ilgili Mimarlar Odası’ndan bir öneri geldi.
Yeni stadın faaliyete geçmesiyle birlikte TOKİ’ye teslim edilmesi gündeme gelen eski stadın bulunduğu alan ile ilgili Mimarlar Odası’ndan bir öneri geldi.
Yeni stadın faaliyete geçmesiyle birlikte eski stadın TOKİ’ye devri konusu gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ediyor. Arsayla ilgili farklı sesler yükseliyor. TOKİ, konut ve ticaret merkezi yapmayı planlıyor ancak Sivas Mimarlar Odası buranın özel mülkiyet yerine tüm Sivaslıların kullanabileceği bir alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Konunun detaylarına ilişkin Mimarlar Odası Sivas Temsilcisi Serdar İnce, bir basın toplantısı düzenledi. Oda yönetimi ile birlikte kameralar karşısına geçen İnce, 15 Temmuz gecesine değinerek, “Demokrasi için milli egemenlik için milletimiz ve ülkemiz için kara bir leke olarak tarihteki yerini aldı. O karanlık geceden çıkaracağımız dersler ile gelecek nesillere Cumhuriyetimizi emanet etmek temel ilkemiz olacaktır” dedi.
Sivas’ı Selçuklu’nun ‘Dar-ül Ala’sı yani ‘Yücelik Beldesi’ olduğunu aktaran İnce, ilimizin önemine de vurgu yaparak, “Osmanlı’nın bir eyaleti, Cumhuriyetimizin kuruluşunda, milli mücadele döneminde 106 günlük başkentlik yapmış bir şehirdir Sivas. Bin yıla yakın bir geçmişe sahip, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, yiğidin harman olduğu bir yerdir Sivas. Bu şehrin insanı olmaktan gurur duyuyor ve bu şehrin insanlarının tüm güzellikleri hak ettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Sivas’a yapılan yeni stadın faaliyete geçmesi ve spor kompleksinin de kısa bir dönem sonra hizmete gireceğini hatırlatan İnce, “Sivas için en büyük yatırımlardan olan bu spor kompleksini şehrimize kazandıran tüm vekillerimiz, bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Eski stadın yerine çok sayıda konut ve ticaret merkezi yapılması düşünüldüğünü kaydeden Mimarlar Odası Sivas Temsilcisi İnce, şunları söyledi:
“Ancak bu yerleşke, yapılacak konut sayısına endeksli kişi sayısına tahsis edilecek özel mülkiyet alanından öte şehirde geçmişte yaşayan, bu şehirden göçen, halen yaşayan sayısı milyonları geçen Sivaslı’nın sosyal yaşam alanıdır, şehrin hafızasıdır. Kaç nesil buranın toprak sahasında top koşturmuş, şehrin markası Sivasspor’un desteklediği yerdir.”
Serdar İnce, kent merkez yoğunluğu fazla olan Sivas’ta, eski stadın yerine yapılacak mevcut projenin bu yoğunluğu daha da arttıracağı, yeşil alan ihtiyacı gibi sebepler nedeniyle buranın kent meydanı şeklinde bir sosyal alan olarak değerlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekerek, konut ve ticaret merkezi yapımına karşı çıktıklarını ifade etti.
Konuyla ilgili gerekli girişimlerin yapılarak bir kamuoyu oluşturulması yönünde hareket edeceklerini dile getiren İnce, “Şehrimizin büyükleri, başta Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz olmak üzere tüm vekillerimizi, bürokratlarımızı, Sayın Valimizi, Sayın Belediye Başkanımızı ve başta Kent Konseyimiz olmak üzere Başkanlar Kurulumuzu, Sivil Toplum Örgütlerimizi ve siyasi parti temsilcilerimizi stat yerleşkemize sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Benzer durumla karşılaşan diğer illerin projeleri ile ilgili örnekler de veren İnce şöyle devam etti:
“Başta Eskişehir, Bursa, Mersin, Adana, Antep, Diyarbakır olmak üzere ülkemizin çeşitli illerinde eski stat yerleşkelerine sahip çıkarak buraları kente meydan olarak kazandırılan bu şehirlerimizi örnek alarak bu alanın ’15 Temmuz Özgürlük, Demokrasi ve Milli İrade Meydanı’ olarak şehrimize kazandırılmasını istiyoruz. Ülkesine sahip çıktığı gibi şehrine de sahip çıkan Sivaslıların, şehirdeki sosyal alanlarda da söz sahibi olması kaçınılmazdır. Bu düşünce ile eski stat yerleşkesinin kent belleğindeki yerinden yola çıkarak meydan olarak şehre kazandırılması için tüm paydaşların elinden geleni yapmasını bekliyor, şehrine sahip çıkmasını istiyoruz.”
İrade