28 / 04 / 2024

Sivas yeni projeler için yatırımcı avında!

Sivas yeni projeler için yatırımcı avında!

Dev altyapı projeleri ile kabuk değiştiren Sivas, yatırımcı çekmek için kolları sıvadı. Organize Sanayi Bölgesi'ne farklı sektörlerde yapılan yatırımlarla ihracat hedefi 1 milyar $ olarak belirlendi...



Sivas yönelik son beş yılda gerçekleşen 1 milyar doların üzerindeki ulaşım projeleri şehri farklı bir ligin oyuncusu yapmak üzere. Ayrıca Akdeniz'i Sivas üzerinden Karadeniz'e bağlayacak olan otoban ve hızlı tren projesi geleceğe yönelik farklı bir heyecan ve güven sağlıyor. Sivaslılar bu projelerin bitmesini beklemeden şehri pazarlamaya başlamış bile. Özellikle madencilik, demir çelik, mobilya, ileri teknoloji gibi alanlarda yatırımcı hedefleniyor. Sivas'taki bazı yatırımlar ise görenleri şaşırtıyor. Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde Avrupa'ya lens ihracatı yapan ileri teknolojiye sahip bir fabrika bulunuyor. Yine kil çamurundan güzellik kremleri üreten Dermokil de Rusya ve Avrupa pazarında gösterdiği ihracat başarısı ile göz dolduruyor.

1 MİLYAR $ İHRACAT HEDEFİ
Sivas bu heyecan ile hedeflerini de net bir şekilde ortaya koyuyor. Şu anda 328 bin olan şehir merkezi nüfusu, 2023'te 500 bin kişiye çıkarılacak. Amaç göçü durdurup tersine göçü başlatmak. İhracatını 1 milyara çıkarmak şehrin öncelikli hedefleri. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası hedeflerinin içini doldurmak için işi sıkıya alarak Ernst&Young danışmanlık firmasıyla birlikte çalışmaya başlamış. Sivas, coğrafi avantajından da hareketle yıllardır hayalini kurduğu ulaşım merkezi olmaya artık çok yakın görünüyor. Şehre kazandırılan modern havaalanın yanı sıra 2002 yılında 24 km olan bölünmüş yol ağı bugün 623 km'ye çıkartılmış. Ayrıca 2002-2010 yılları arasında; 55 köprü, 194 km yol iyileştirilmesi, 201 km sıcak kaplama 4.803 km asfalt çalışması tamamlanmış. Sivas'ta öne çıkan bir diğer atılım ise eğitim alanında. Şehre Cumhuriyet Üniversitesi'nin yanı sıra ikinci bir üniversite daha kazandırılacak.

Hızlı tren heyecanı sardı
Sivası asıl heyecanlandıran proje ise hızlı tren. Şehir şimdiden hızlı treni iş dünyasına pazarlamaya başlamış bile. Yatırımcıyı şehre çekmek için bunu bir koz olarak kullanan Sivaslılar, yabancı sermayeyi de bu projelerle şehre çekmeye çalışıyor. Yeni demiryolu yatırımları kapsamında şehirde kullanılacak travers üretiminin yapılacağı dev bir fabrikanın inşası da sürüyor. Yıllık 1 milyon 39 bin adet ön germeli beton travers üretiminin hedeflendiği fabrikada 100'den fazla kişinin de istihdam edilmesi bekleniyor.

Sivas, köfte ile rekabete girdi
Sivaslılar iller arasında kıran kırana rekabetin yaşandığı köfte konusuna da el attılar. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın Sivas köftesinin dünyaca ünlü bir marka haline gelmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurarak haklarını koruma altına aldı. Köfteyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise eti. Sivas köftesi hazırlanırken tuzdan başka katkı maddesi kullanılmıyor.

200 kişilik danışma kurulu
2023 vizyonunu çizen Sivas önemli projelere sahip. Sivas'ı yaşanabilir ve yatırım yapılabilir bir kent haline dönüştürmek amacıyla çalıştıklarını belirten Osman Yıldırım, son dönemde yaptıkları çalışmalara ilişkin şunları söylüyor: "1948'de Türkiye'nin ilk 10'una giren Sivas, 2001'de 53'üncü sırada yer aldı. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehir göç veriyor. Bu ve benzeri sorunları araştırmak için Sivas Danışma Kurulu'nu oluşturduk. Kentin STK'ları, Sivas'ın geleceğini konuşmak, şehre dair kararlar oluşturmak için biraraya geliyoruz. Kanaat önderi, eşraf ve kamudan 200 kişi; "Neden geriledik" sorusuna cevap arıyor.
Sabah/METİN CAN


Geri Dön