Genel

Sıvası çatlayan binayı denetim firması onaracak!

Daha önce 19 pilot ilde uygulanan yapı denetimi 1 Ocak'tan itibaren tüm illerde uygulanmaya başladı....  

Daha önce 19 pilot ilde uygulanan yapı denetimi 1 Ocak'tan itibaren tüm illerde uygulanmaya başladı. Ancak 10 yıldır uygulamada olmasına rağmen yapı denetimi konusunda hem müteahhitler, hem denetim firması hem de konut sahibi tarafından birçok bilinmeyenin olduğuna dikkat çeken Yapı Denetim Kuruluşları Birliği (YDKB) Genel Sekreteri Hüseyin Kaya, kanunla ilgili bilinmeyen yönleri anlattı. Yapı denetim firmaların sadece taşıyıcı bina sistemlerinin denetiminden sorumlu olmadığını dile getiren Kaya, 'Yapı denetim şirketi aynı zamanda sıva ve boya gibi binanın ince işinin denetimini yapmak durumunda. Denetim yapan firma taşıyıcı bina sistemlerinden 15 yıl boyunca sorumlu. İnce işlerden ise 2 yıl boyunca sorumlu. Eğer 2 yıl içinde binanın ince işlerinde bir sorun olursa bunu denetim yapan firmaya bildirip sorunu onların gidermesini isteyebilirsiniz. Taşıyıcı sistem için ise bu süre 15 yıl' dedi. 'Ancak müteahhitlerin ince işlerde hala denetim yapılması gerektiği bilincinde değiller. Bu denetimler yapılınca müteahhitler şaşırıyorlar' diyen Kaya, bu nedenle müteahhit ve denetim yapanların eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Denetim firması iş güvenliğinden de sorumlu olacak

Hüseyin Kaya, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile artık yapı denetim firmalarının inşaatta yaşanan kazalardan da sorumlu tutulduğunu belirtti. Kaya, denetçi firmanın gerekli uyarıları zamanında müteahhide yapmaması halinde denetim yapan kişinin 1 yıldan 6 yıla kadar varan ağır cezalar alabileceği uyarısında bulundu.

Denetim tüm Türkiye'ye yayıldı firma sayısı 1297 oldu

2010 yılında yapı denetim kuruluşlarının cirosu 4 milyar 740 milyon TL'ye ulaştı. Denetim yapılan 19 ile 62 ilin daha katılmasıyla bu alanda çalışan firma sayısı ve istihdam edilen kişi sayısını da artırdı. Kaya, 2001'den beri denetimin uygulandığı 19 ilde 900 firmanın bu işi yaptığını belirterek, uygulamanın 81 ile çıkmasıyla birlikte denetim firması sayısının 1297'e ulaştığını söyledi. Ancak hala Hakkari, Ardahan, Ağrı ve Tunceli   gibi illerde hiç yetki belgesi almış kuruluşlar olmadığına işaret eden Kaya, 'Siirt, Bingöl, şžırnak, Kilis, Iğdır gibi bazı illerde de eksikler var. Her ilde belli sayıda kuruluşa izin verilmektedir. Eksiklerin tamamlanmasıyla kuruluş sayısı Türkiye genelinde toplam 1380 olacaktır' dedi. şžu anda 20 bin tanesi yetki belgeli olmak üzere 42 bine yakın mimar ve mühendisin bu alanda çalıştığı bilgisini veren Kaya, tüm Türkiye'ye yayılışı ile birlikte bu rakamın 50 bine ulaşacağını belirtti.

Yapı denetimi e-görevlendirme ile belirlenmeli

Hüseyin Kaya, denetim kuruluşlarının sağlıklı denetim yapması için aynı zamanda iş vereni olan müteahhit ve yapı sahipleri ile olan parasal ilişkilerinin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.   Bugüne kadar kişileri yapı denetim şirketine yönlendirenlerin ya projeci firma, ya mühendis yada belediyeler olduğunu ifade eden Kaya, 'Yapı denetiminin 'kamusal bir hizmet olduğu' gerçeği unutulmamalı, denetimin kamu yararı niteliğine uyumlu olarak denetçi kurumun e-görevlendirme ile belirlenmesini sağlayan bir model geliştirilmeli' dedi.

TOKİ ve KİPTAşž denetim sistemine alınmalı

Türkiye'de yapı denetimin uygulandığı illerde özellikle deprem güvenliği açısından binalarda yüzde 80'e varan oranda başarı sağlandığını dile getiren Hüseyin Kaya, daha önce işini iyi yapmayan firmalarında demir ve çimentoda belli standartlara ulaşmasını sağladıklarını söyledi. Ancak bunlara rağmen sektörde hala yapılması gerekenler olduğunu kaydeden Kaya, 'Yapım sürecinde sorumluluk üstlenen tüm meslek sahipleri ile tüketicilerin güvencesi için zorunlu Yapı Sigortası ve Mesleki Sorumluluk Sigortası'nın yapılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalı. Bütün kamu yapıları yasa kapsamına alınmalı. TOKİ, KİPTAşž ve benzeri kuruluşların inşaatlarının denetimi, yapı denetim sistemi içerisine dahil edilmeli' dedi.

Herkes müteahhit olmamalı

Hüseyin Kaya, müteahhitlik tanımının yapılmasını isteyerek, sadece bu alanda eğitim görenlere müteahhitlik yapma yetkisi verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Müteahhitliğin tanımı yapılmadığı için kasap, manav, kuyumcu gibi isteyen herkesin bu alana girdiğini ifade eden Kaya, 'Bundan dolayı büyük hatalar yapılıyor. Müteahhitlik, sadece mühendis ve mimarlar tarafından yapılması zorunlu bir meslek olarak tanımlanarak, müteahhitlik kurumu yasal altyapıya kavuşturulmalı' diye konuştu.