İhale

Sivas'ta icradan 3.2 milyon TL'ye satılık maden sahası!

Sivas 2. İcra Dairesi, Sivas Merkez'deki maden sahasını satışa çıkardı. Satış bedeli 3 milyon 225 bin TL olan arsanın ihalesi 5 Ağustos ve 31 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

Sivas 2. İcra Dairesi, Sivas Merkez'deki maden sahasını satışa çıkardı. Satış bedeli 3 milyon 225 bin TL olan arsanın ihalesi 5 Ağustos ve 31 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.





T.C. SİVAS 2. İCRA DAİESİ'NDEN TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI






Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri:


1 NO'LU TAŞINMAZIN 

Özellikleri: Sivas ili Merkez İlçesi Kızılalan köyü sınırları içinde bulunan 200807494 maden siciline kayıtlı Manganez sahasına ait maden işletme ruhsatına konu maden sahası (maden ocağı)'na ilişkin olarak Sivas İcra Hukuk Mahkemesinin 2014/335 E. sayılı kıymet takdir raporu kesinleşmiş olup rapor aynen şöyledir; Ruhsatın mangan sahası olarak görülmesine rağmen sahada krom cevherine de rastlanılmış, cevherleşme yapısı sahada saçıntı şeklinde olduğu için gözle görülür bir cevher damarı tespit edilememiştir. Dolayısı ile rezerv ve tenor tespitine yönelik bir çalışma yapılamamıştır. Ruhsat sahibinin maden arama yöntemine ait bir fizibilite raporu olmadığından sahadaki rezerv miktarı açılan yarmalardan gözlemsel olarak ve yaklaşık hesap edilmeye çalışılmıştır. Çalışma bölgesinde ruhsat sahası içerisinde çalışılan alan tetkik edilmiş ve 200m*50m= 10000 metrekarelik bir alanda kazı çalışması yapıldığı gözlemlenmiştir. Sahanın diğer kısımlarında herhangi bir faaliyet yarma ve kazı çalışması olmadığından saha değeri görülen kısım baz alınarak yapılmıştır. Bu alanda görülen cevherleşme saçıntı şeklinde ve kısmen yan kayanın içerisinde gözlemlenmiş olup tenor

miktarının yüzde 30 civarında olduğu düşünülmektedir. Sahada maden tenörünün düşük olması nedeniyle bu tip cevherler zenginleştirildikten sonra satılabilmektedir. Bu şekli ile ocakta üretimi yapılacak maden ham şekli ile ancak cevher zenginleştirme tesisine cüzi miktarlarla satılabilmektedir. Piyasadan edinilen bilgilere göre bu tip madenlerin ton satış fiyatı ocak başında KDV hariç 50 dolar civarındadır. (50 Dolar*2,15 dolar kuru= 107,50 Türk lirasıdır) Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne verilen ruhsat sahibi tarafından beyan edilen ocak başı satış tutarları krom için 150TL/ton, Mangan için 50TL/ton’dur, Bu durumda ocağın yarı yarıya iki cevherden var olduğu

düşünüldüğünde ortalama cevher satış fiyatı 100TL/ton’dur. 10000 metrekare alanda yüzeyden 1 metre mesafeye kadar cevherleşme olduğu görülmüş olup; krom özgül ağırlık 7,1 mangan özgül ağırlık 7,4 ortalama sahadaki maden özgül ağırlığı 7,25 olarak alınmıştır.


10000m2*1m= 10000m3*0,30 tenora 3000 metreküp*7,25 ton/metreküp (özgül ağıriık)= 21750 ton

Sahada 200 ton civarında bir üretim olduğu düşünülmektedir.

21750 ton -200 ton =21550 ton*100 TL= 2.150.000,00 TL'dir.

Sahanın üretim yapılmayan yerleri de göz önüne alındığında sahanın esas değerinin bulunan rakamın yüzde 50

fazlası olduğu düşünülmektedir.

2.150.0.00 TL*yüzde 50= 1.075.000,00 TL

1.075.0.00 + 2.150.000,00 TL= 3.225.000,00 TL olarak saptanmıştır. Rapora ilişkin ayrıntılı bilgiler dosya içinde mevcut bilirkişi raporundadır.

Ruhsat sicil: 200807494 (ER:3162017)

Madenin Cinsi; Manganez 

Başvuru ve süresi: 22.10.2008 (10 yıl)

Mahiyeti: işletme ruhsatı  


Kıymeti: 3.225.000,00 TL                                                                      


KDV Oranı: Yüzde 18             

Kaydındaki Şerhler: Dosyasında mevcuttur.

1. Satış Günü: 05/08/2016 günü 10:50 -11:00 arası 

2. Satış Günü: 31/08/2016 günü 10:50 -11:00 arası

Satış Yeri: Sivas Adalet Sarayı 2. Kat 229 Nolu Mezat Salonu Merkez/SİVAS

Satış Şartları 


1- İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin yüzde 50’sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşinci günden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin yüzde 50’sini, rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.


2- Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin yüzde 20'si oranında pey akçesi veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, KDV, 1/2 tapu harcı ile teslim masrafları alıcıya aittir. Tellaliye resmi, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir.


3- İpotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.


4- Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse icra ve iflas Kanununun 133'üncü maddesi gereğince ihale feshedilir. İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.


5- Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir.


6- İlgililere gönderilen satış ilanı tebligatlarının iade olması halinde İ.İ.K.nun 127. maddesi gereğince elektronik ortamda ve gazete yapılan satış ilanı tebligat yerine geçer.


7- Satışa iştirak edecek gerçek ve tüzel kişilerde aranacak hususlar; Maden ruhsatlarının satışının 3213 sayılı Maden Kanununun 43.maddesinde belirtilen usul ve esaslar dahilinde yine aynı kanunun 6. maddesinde belirtilen şartlara haiz şahıs ve şirketlere yapılması gerekmektedir. 3213 sayılı Maden Kanunun 43.Maddesinde: ipoteğin vadesi sonunda veya alacağın muaccelliyet kesbetmiş olması halinde alacaklı alacağının tahsili için ipoteğin taalluk ettiği maden işletme ruhsatını genel hükümler dairesinde sattırabilir. Maden...işletme ruhsabnı küsap etmek isteyen talibin bu hakkın iktisabı için aranan kanuni) şartlar haiz olması lazımdır. Talip bu şartları haiz bulunduğunu, Bakanlıktan alacağı vesika ile ispat eder. İcra Dairesi bu vesikayı ibraz etmiş olan talipler arasında satışı yapar. Keyfiyet madenin sicil kütüğüne şerh ve ipotek kaydı terkin edilir. Devir muamelesi bu surette tekemmül eder.

Kanunun 6.maddesinde "Maden hakları medeni hakları kullanmaya ehil T.C. vatandaşlarına, madencilik yapabileceği statüsünde yazılı T.C. kanunlarına göre kurulmuş tüzelkişiliği haiz şirketlere, bu hususta yetkisi bulunan Kamu iktisadi Teşebbüsleri ile müessseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile diğer kamu kurum, kuruluş ve idarelerine verilir. Maden Hakları gerçek veya tüzel tek kişi adına verilir.


8- Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2014/76 Tlmt. sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur.