İmar

Sivas'ta Kırk Azizler’in bulunduğu alan imara açıldı!

Sivas Üçlerbeyi Mahallesi’ndeki Hıristiyanlık dinin ilk şehitleri olarak kabul edilen Kırk Azizler’in bulunduğu alan imara açıldı. Geçtiğimiz yıl İrfan Meclisi toplantısında söz konusu alanın inanç turizmine kazandırılması gündeme getirilmişti.

Hıristiyanlık dininin ilk şehitleri olarak kabul edilen ‘Kırk Azizler’, imara açıldı! Geçtiğimiz yıl gündeme getirdiğiniz konu ile ilgili Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, gerekli inceleme ve çalışmaların yapılarak, bu alanın inanç turizmine kazandırılması için çalışma başlatılacağını belirtmişti. Ancak aradan geçen yaklaşık bir yıl gibi bir zamanın ardından toplantıda yapılan konuşmalar unutularak, bu alan imara açıldı.


2015 yılının başlarında Sivas Belediyesi tarafından her ay yapılan İrfan Meclisi toplantısında Üçlerbeyi Mahallesi’nde bulunan ve “Kırk Şehitler, Kırk Azizler ve Kırklar” olarak bilinin bölgenin Hıristiyanlık dini açısından önemine değinilerek, bu efsanenin inanç turizmine kazandırılması halinde il dışından çok sayıda turistin ilimize kazandırılması gündeme getirilmişti.


Toplantıda bulunan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, kendisine sunulan öneri karşısında bu alanın inanç turizmine kazandırılması noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydederek, Sivas Belediyesi İmar Müdürü Erol Genç’e de talimat verip, bu alan üzerinde herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmemesini istemişti.


Ancak aradan bir yıl geçmesinin ardından söz konusu alan imara açılarak, inşaat ruhsatı verildi. Bölgede şuan itibariyle binanın inşaat çalışmaları sürdürülüyor. Diğer taraftan geçtiğimiz aylarda Belediye birimlerinin konuyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmaması sorulduğunda, söz konusu çalışmaların başlatılması için bir kişinin resmi olarak başvuru yapması gerektiği, sonrasında ise Müze Müdürlüğü ekiplerinin bölgede çalışma yaparak, konuyu resmileştirmesi halinde çalışma yapılacağı bilgisi verilmişti.


Belediye tarafından bölgenin inanç turizmine kazandırılmaması için herhangi bir çalışma yapılmaması Belediye Başkanı Sami Aydın’ın sözlerini yere düşürürken, bölgedeki yapılaşmaların ardından Kırk Azizler efsanesi konusu da kapatılmış olacak.


KIRK ŞEHİTLER EFSANESİ YALAN OLDU!


Bölgede hiçbir kurum tarafından çalışma yapılmaması ve bölgedeki alanın imara açılmasının ardından 17 Asırlık Kırk Şehitler efsanesi de sadece tarih kitaplarında kapmış olacak.


Kırk Şehitler, Hıristiyanlık dini açısından çok önemli bir noktada yer alıyor. İnanca göre 17 asır önce ilimizde şehit edilen 40 kişi Hıristiyanlık dininin ilk şehitleri olarak biliniyor. Bunun yanı sıra Kapadokya başta olmak üzere turizme kazandırılmış birçok merkezde ilimizdeki 40 Hıristiyan şehitleri anlatan sembollerin bulunduğu biliniyor.


Bu olay Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğunda yasaklandığı Licinius (Likinyus) döneminde, MS 320’de, o zamanki adı Sebaste olan Sivas ilinde geçer ve Süryaniler bu hadiseyi her sene 9 Mart’ta anarlar.


Sivas’ın Hıristiyanlık açısından önemli bir merkez olmasına vesile olabilecek mezarlar kırk azizler ve kırk şehitler mezarlığı olarak bilinir. Bunlar Hıristiyan inancının ilk şehitleri olarak kabul edilmektedirler. Sivas’a sığınmışlar. Romalılar tarafından önce donmuş gölde bekletilmişler sonrasında sıcak hamama sokulup ölmeleri sağlanmıştır.


Sebaste Valisi Agricola, Roma ordusundan bu 40 genç askerin, cezalandırılacaklarını bildikleri halde İsa’ya sadık biçimde Hıristiyan olduğunu öğrenmiştir. Kırk asker Kralın Roma tanrılarına inanmayanların ölümle veya işkenceyle cezalandırılacaklarını bildiren fermanını uymadıkları için öldürülmüşlerdir.


Üçlerbey Mahallesinde bulunan Çukurpınar denilen mevkide bu tarihi olayın gerçekleşmiş olduğuna inanılmaktadır. Burada bulunan suyun eskiden orada olan gölden beslendiğine inanılırmış halen o bölgede bulunan söğüt ağaçlarının ise ö dönemden süregelen kök sürgünleri olduğuna inanılırmış.


O yıllardan bu zamana kadar şans eseri üzerine hiçbir yapının inşa edilmediği arsa, artık imara açıldı ve arsa üzerinde yapılaşmalar başladı. Daha geçtiğimiz aylara kadar varlığını koruyan ve asırlık söğüt ağacı da artık yok. Bu ağacın 17 asır öncesinden günümüze kadar varlığını koruduğuna inanılıyordu.


KIRKLAR PINARI…


Halk arasında kutsal olarak bilinen bu yer ile ilgili olarak şu inanışlar bulunmaktadır:


Kırk kişi, putperestlik döneminde, Allah'a inandıkları için öldürülmüş. Onların öldürüldüğü yere Kırklar, burada akan suya da Kırklar pınarı adı verilmiş. Suyu şifalı olarak bilinen bu pınar, bilhassa kadınlar tarafından ziyaret edilirmiş. Pınarın suyu içilir, dilek dilenir, Allah tarafından dileklerinin kabul olacağına ve hastaların iyileşeceğine inanılırmış.


Kırklar pınarında kırk kız havan dövermiş. Havanda dövdükleri ilaçları pınarın suyuna katarlarmış. Bu sebeple pınarın suyu şifalı olup her türlü hastalıkta içildiği gibi hasta olmamak için de bu sudan içilirmiş.


Burada çok önceleri kırk kızın, kırk erişmiş kızın mezarı varmış. Otuz yıl önceleri ise burada bir pınar vardı ve suyu şifalı olarak bilinirdi. Berrak, temiz, acı ve biraz da soğuk suyu olan bu çeşmenin suyu da boldu. Daha çok kadınlar pınarın etrafında mum yakar, dilek dilerlerdi. Kırklar pınarının etrafında evler vardı ve burada halı-kilim yıkanırdı. Sonraları suyu azaldı, şimdi ise bu su kayboldu.

Eskiden burada kırk kızın mezarının olduğu söylenirdi. Halk arasında burada kırk kızın taş olduğu söylentisi de vardı.


Bu azizlerin adları şunlardır: İsilios, Meliton, İraklios, Smaragdos, Domnos, Evnoikos, Malis, Bibianos, Klaudius, Priskos, Teodulos, Eftihios, İannis, Ksantios, İlianos, Sisinios, Kırion, Agies, Aetius, Flebios, Akakios, Evdikios, Nisimahos, Aleksandros, İlias, Gorgonios, Teofilos, Dometianos, Gaios, Gorgonios, Eftihes, Atanosios, Krillos, Sahevdon, Nikolaos, Malerios, Filoktimon, Sevirianos, Hudion ve Aglaisos.




Sivas İrade