01 / 05 / 2024

Sivas'ta konutların sadece yüzde 29'u deprem sigortalı!

Sivas'ta konutların sadece yüzde 29'u deprem sigortalı!

Sivas'ta konutların sadece yüzde 29'unun depreme karşı sigortalandığı ortaya çıktı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen 'Anadolu Buluşmaları'nın Balıkesir ve Erzurum'dan sonraki durağı Sivas oldu.



Sivas'ta yapılan etkinliklerde toplam 130 bin konuttan 37 bininin zorunlu deprem sigortası yaptırdığı açıklandı. Sivas'ta 130 bin konutun bin 800'e yakını deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış konutlar. Ancak konutların yüzde 80'i eski ve depreme dayanıksız konutlardan oluşuyor. Öte yandan Sivas'ın büyük bir kısmı fay hattı üzerinde yer alması ve 1. derece risk taşıması nedeniyle de Sivas, deprem açısından risk oranı yüksek iller arasında yer alıyor. 1939 ve l992'deki Erzincan depremlerinde, Sivas'taki konut ve işyerleri büyük hasar gördü Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar gerekiyor. Ülke geneline yönelik diğer faaliyetlere ek olarak DASK Anadolu Buluşmaları adı altında yaptığımız yerel faaliyetlerle bunu sağlamayı amaçlıyoruz. 


BATI'DA BİLİNÇ YÜKSEK 

Bölgeler olarak bakıldığında deprem yaşamış bölgelerimizde sigorta bilincinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle Batı bölgelerinde çok daha yüksek. Doğuya gittikçe bunun düştüğünü ama özellikle Van'da deprem öncesi ve sonrası çok ciddi bir sigorta bilincinin olduğunu görebiliyoruz. 

Sivas, merkez olarak bakıldığında 3. derece deprem bölgesi gibi görünse de Akıncılar ve Koyulhisar gibi 6 ilçe birinci derece deprem riski altında. 

Bu gerçekle Sivas'ın yüzde 29 olan sigortalılık oranını en azından yüzde 38'lik Türkiye ortalamasına çıkarmamız gerekir. Deprem yaşamış illere baktığımızda Çanakkale'de yüzde 48, Erzincan'da yüzde 43 oranlarını görüyoruz. Sivas'ta şu an 130 bin konutun 37 bin tanesi zorunlu deprem sigortalı. 


160 MİLYON TL HASAR ÖDEDİK 

DASK olarak bugüne kadar 22 bin hasarı karşıladık ve bunlar için 160 milyon TL ödedik. 

Van depremi sonrasmda yaptığımız ödeme ise 125 milyon TL. Eğer o tarihte Van'da sigorta bilinci daha fazla olsaydı kamunun ödediği 5 milyar TL'nin çok büyük kısmını DASK olarak biz karşılayacaktık. 

Posta


Geri Dön