Kent Haberleri

Siverek Kalesi çevresindeki evler tehlike altında!

Siverek Kalesi çevresinde bulunan evler tehlike altında. Burada yaşayan vatandaşlar, tarihi Kale’nin topraklarının, yağışlı zamanlarda dökülerek tehlike saçtığını, yetkililerin bu duruma derhal bir çare bulmaları gerektiğini söyledi..

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesindeki Siverek Kalesi çevresindeki evler tehlike altında.

Asurlular döneminden kalma Siverek Kalesi çevresinde bulunan evler tehlike altında. Burada yaşayan vatandaşlar, tarihi Kale’nin topraklarının, yağışlı zamanlarda dökülerek tehlike saçtığını, yetkililerin bu duruma derhal bir çare bulmaları gerektiğini söyledi.

Kale çevresinde yaşayan vatandaşlar yetkililerin çalışma yapmadıklarını iddia ederek, yağışlı günlerde toprak kaymaları meydana geldiğini ve bu yüzden tehlike içinde yaşadıklarını ifade etti. Bazı vatandaşlar olası toprak ve taş kaymaları sonucunda evlerinin damları üzerinde tel çekerek tehlikeyi bir nebze kendi imkânlarıyla önlemeye çalışıyor.

Siverek Kalesi’nin taşlarının her gün döküldüğünü söyleyen Kale Mahallesi Muhtarı Ramazan Akgül, yetkililerden bir an önce bu duruma bir çare bulmalarını istedi. Muhtar Ramazan Akgül, yağmur yağdığı zaman kalenin, dibindeki evlere toprak ve taş düştüğünü belirterek "Kaleden kayan taş ve topraklar daha büyük hasar vermeden bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Haliliye Mahallesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 4,7 ha’lık 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun 2. Maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 12.06.2013 tarihinde bölgenin riskli alan olarak kararlaştırıldığı belirtildi. Bu itibarla, riskli alan içerisinde ekonomik ömrünü tamamlamış yıkılma ya da ağır hasar görme riski taşıyan yapıların dönüştürülmesinin sağlanması için Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yeni yerleşim alanları oluşturmak amacıyla 26.07.2013 tarih ve 28719 sayılı Resmi gazete de yayımlanarak riskli alan olarak ilan edilen alandaki taşınmazların üzerindeki yapılarla beraber, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında kamulaştırılmasında kamu yararı olacağı düşünülmekte olup riskli alan içerisinde, imar mevzuatına aykırı, ruhsatsız, iskansız ve afet riski taşıyan yapıların tasfiye edilmesi, aynı zamanda korunması gerekli olan Sit unsurlarının ihya edilmesi ile ulaşım ve alt yapısıyla birlikte fen ve sanat kurallarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.


Milliyet