29 / 12 / 2024

Sivrihisar Ulu Cami ortaya çıksın diye 30 işyeri yıkılacak!

Sivrihisar Ulu Cami ortaya çıksın diye 30 işyeri yıkılacak!

Eskişehir Sivrihisar ilçesinde 1274 yılında Mevlana'nın müritlerinden Eminiddin Mikail tarafından yaptırılan 67 ağaç sütunlu Ulu Cami, 737 yıldır ibadethane olarak hizmet veriyor.



Sivrihisar Müftüsü Ahmet Kardaş, Ulu Cami'nin ülke genelinde ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Ulu Cami'nin ortaya çıkması için etrafında bulunan yaklaşık 30 iş yeriyle ilgili yıkılma kararının alındığını ifade eden Kardaş, şöyle konuştu:

"Bu iş yerleri Ramazan Bayramı'nın ardından yıkılacak. Böylece Ulu Cami, herkes tarafından daha net şekilde görülebilecek. Ulu Cami, ilçe halkı için de çok önemli. Vatandaşlar evlerinin yanından cami bile olsa namaz kılmaya Ulu Cami'ye geliyor. Ulu Cami, özellikle ilçe pazarının kurulduğu çarşamba günleri ve mübarek cuma günü en yoğun zamanlarını yaşıyor. Dini bakımdan özel günlerde de camide namaz kılmak için gelenlerin sayısı artıyor. Dini bayramlarda da ilçedeki bazı camileri o gün için kapatarak, cemaati Ulu Cami'ye yönlendiriyoruz. Ulu Cami, inanç turizmi için de önemli uğrak yerlerinden biri haline geldi. İnanç turizmi kapsamında vatandaşlar Ulu Cami'yi görmek için ilçeye geliyor. Ulu Cami, turizme de katkı sağlıyor. "

SELÇUKLU AHŞAP MİMARİSİNİN ŞAHESER ÖRNEKLERİNDENDİR

Yapı bakımından ahşap direkli camiler sınıfında incelenen ve 67 ağaç sütunu bulunan Ulu Cami, Selçuklu ahşap mimarisinin şaheser örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. 1275 yılında Mevlana'nın müritlerinden Eminiddin Mikail tarafından yaptırılan 85 metre kare alana sahip Sivrihisar Ulu Cami, Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camilerinden birisi.

Cami, İstanbul'un ilk Kadısı Hızır Çelebi tarafından 1439 yılında tamir ettirildi. Caminin minaresi de caminin yapılışından 139 yıl sonra Hacı Habip tarafından yapıldı. Caminin minaresi kalın mermer bloklar üzerine oturtulmuştur.

Sivrihisar Ulu Cami, dikdörtgene yakın bir yapıya sahip ve üstü düz örtülüdür. Caminin ardıç ve sarı çamdan olan direklerinden 4'ü, zamana özgün ağaç oymacılığıyla işli. İşlemeli direkler mihrabın sağ ve solunda yer alıyor. Bu direklerin alt ve üst tarafında mermerden oyma işçiliği uygulanmış sütun başlıkları bulunuyor.

Direkler üzerindeki oyma ve kabartmalar siyah ve yeşil renklerle boyalı. Bu direklerin üst taraflarında taştan yapılmış oymalı sütun başlıkları yar alıyor.

Cami içindeki minber el işçiliği bakımından çok değerlidir. Yanan Kılıç Mescidi'nden henüz bilinmeyen bir tarihte Ulu Cami'ye getirilen minber, 1244 yılında Hasan İbn-i Mehmet tarafından yapıldı. Kapısının etrafına Ayet-el Kürsi oyularak işlenmiş minberin, yan tarafları da geometrik şekillerle bezeli geçme işçiliğine sahip.

Caminin tavan kısmı tamamen kalın kalaslarla kapatılmış ve üzerinde kalın bir kamış ve toprak örtüsünün üzerinde sac kaplaması bulunuyor. Caminin içi yazları serin, kışları da sıcak oluyor.

AA


Geri Dön