Genel

Siyasi istikrar Türkiye'deki mega projeleri olumlu etkileyecek!

Pazar günü yapılacak genel seçimlerde sandıktan, son 13 yılda sağlanan siyasi ve ekonomik istikrarın devamı yönünde çıkacak sonuç, 2023 hedeflerine katkı yaparken, Türkiye’yi sıçratacak mega projelerin de devam etmesini sağlayacak.

Türkiye, pazar günü geleceğini seçmeye hazırlanıyor. Türkiye’ye sınıf atlacak 2023 hedefleri ve mega projelerin devamı için gerekli olan siyasi istikrarın devamı 1 Kasım seçimlerinin önemini daha da artırıyor.


1 Kasım seçimleri, istikrar getiren 3 Kasım 2002 seçimleri gibi sonuçlanırsa Türkiye’nin 2023 hedeflerine de katkı sunacak.


100 MİLYAR $’LIK PROJELER


Uzmanlar, seçimlerin hem 78 milyon vatandaş hem de yatırımcılar açısından özel önem taşıdığını ifade ederek sandıktan tek parti iktidarı çıkmasının mega projelerin devam ettirilmesinin yanı sıra Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşılmasına da katkı sağlayacağını ifade ediyor. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak toplamda 100 milyar doları aşan projelere ilişkin yatırımlar hız kazanacak. 2023 hedefleri kapsamında Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi yer alıyor. GSYİH’nın 2 trilyon dolara, kişi başı milli gelirin 25 bin dolara çıkarılması öngörülüyor. İhracatın 500 milyar dolara, turizm gelirlerinin 50 milyar dolara çıkarılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor. İşsizliğin ise yüzde 5 bandına düşürülmesi planlanıyor.


YATIRIMLAR HIZLANACAK


1 Kasım seçimleri, Türkiye’yi zirveye taşıyacak mega projelerin de kaderini belirleyecek. Sandıktan istikrarın devamı çıkması durumunda, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi, Avrasya Tüneli, Akkuyu Nükleer Santrali, TANAP Projesi, Türk Akımı, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hatları, Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı, Yerli Otomobil, Milli Bölgesel Yolcu Uçağı gibi Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıyacak dev projelere ilişkin çalışmaların kısa sürede tamamlanacağı ifade ediliyor.


3 KASIM’DAN 1 KASIM’A DEĞİŞEN TÜRKİYE


Türkiye 1990’ların sonlarında ekonomide yaşanan krizi ve 28 Şubat’ın sosyal hayattaki tahribatlarını 3 Kasım 2002 seçimleriyle atlatmıştı. Yaklaşık 13 yıl süren siyasi ve ekonomik istikrar 7 Haziran seçimleriyle yerini “koalisyon” tartışmalarına ve anayasal zorunluluk olan ‘seçim hükümeti’ne bıraktı. 7 Haziran’da yapılan seçimlerde hükümet kurulamaması döviz ve faizleri yükseltirken, borsada ise düşüş meydana geldi. Yerli ve yabancı şirketler, koalisyon hükümeti kurulamadığı için yatırımlarını erteledi. 7 Haziran sonrası Türkiye ekonomisine yönelik güven azalırken, Orta Vadeli Program (OVP) ile büyüme, ihracat ve enflasyon hedefleri de revize edildi. Yine bir kasım seçimine böylesi bir tabloda giriliyor.


İKİ KITA KARADAN VE DENİZDEN BİRLEŞİYOR


Avrupa ve Anadolu yakasını üçüncü kez birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde çalışmaların yüzde 70’i tamamlanırken, 3 bin 340 metrelik Avrasya Tüneli’nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi) yüzde 90’ı bitirildi.





2023’E GİDEN YOLDA MEGA PROJELER


İstanbul’a yeni  havalimanı


İstanbul’u uluslararası havacılık açısından merkez yapacak 3. Havalimanı’nın yapımına ilişkin inşaat çalışmaları devam ediyor. 29 Ekim 2017’de ilk etabın tamamlanması öngörülüyor. İlk fazında 70-90 milyon yolcu kapasitesi olacak havalimanına ilişkin jeolojik etüt çalışmaları sürüyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Projenin maliyeti ise 10.2 milyar Euro.




TANAP’ta 5 bin kişilik istihdam


Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ın temeli mart ayında Aliyev ve Erdoğan’ın katıldığı tarihi törenle atıldı. 10 milyar dolarlık proje hem Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkısı büyük olacak. İlk gaz akışının 2018 yılında başlaması bekleniyor. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak. 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçecek proje 5 bin kişilik istihdam oluşturacak.


Ankara-İstanbul’a yeni YHT hattı


Ankara, Konya, İstanbul gibi şehirler Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ile birbirine bağlanırken Antalya, İzmir, Sivas, Kayseri gibi şehirler de birbirine bağlanacak. İstanbul-Ankara arasını 1.5 saate düşürecek yeni bir Süper Yüksek Hızlı Tren Hattı devreye alınacak. 2-3 yıl içinde 15 şehre daha YHT hatlarının yapılması bekleniyor.




3.  nükleer santral yerli olacak


Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli atıldı. Sinop’a kurulacak 2. nükleer santrale yönelik süreç devam ediyor. Enerji yönetiminin üçüncü santrale ilişkin yer tespit çalışmaları da büyük ölçüde netleşti. Üçüncü santralin İğneada’ya yapılması planlanıyor. Üçüncü santral ile birlikte toplam üç nükleer santralin maliyetinin 60 milyar doların üzerine çıkacağı hesaplanıyor.


Finans Merkezi ile 150 bin istihdam


İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi’nin 2017 yılında tamamlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesi halinde toplamda 150 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar Euro gelir elde edilebileceği hesaplanıyor.


Yerli otomobil 2020’de yollarda


Yerli otomobil konusundaki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılında seri üretime geçmesi beklenen yerli otomobilin 2020 başından itibaren ise yollarda olması hedefleniyor. En az yüzde 85’i Türkiye’de üretilecek yerli otomobilin fikri mülkiyet hakları için 40 milyon Euro ödendi. Prototiplerin üzerine TÜBİTAK’ın teknolojileri yüklenmeye başladı. Bu teknolojiler yüklenerek 30-40 araçlık bir filonun 2016 yılında üretilmesi planlanıyor.


TÜRKSAT-5A ve TÜRKSAT-6A


TÜRKSAT-5A uydusu tamamlanma tarihi 2018. TÜRKSAT-5A uydusunda yüzde 25 yerli katkı olması amaçlanıyor. TÜRKSAT-6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirme ve Üretim Projesi’ne yönelik çalışmalar da sürüyor. Tamamlanması için öngörülen tarih 2019.


Kanal  İstanbul’a 50 milyar dolar


Kanal İstanbul’da proje iki bölümde ele alınıyor. Kanal İstanbul için Yüksek Planlama Kurulu onayı çıkarken, yıl sonuna kadar inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı 1.2 milyon nüfusun yer alacağı planlanan proje, yoğunluk gerekçesiyle 500 bine çekildi. 250 bin+250 bin kişi veya 300 bin+200 binlik bir şehir kanalın iki yakasına konumlandırılacak. İnşaat sürecinde de toplam 15 bin kişilik istihdam oluşturulacağı belirtiliyor. Entegre projelerle Kanal İstanbul’un maliyetinin 50 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.




Star