24 / 05 / 2024

Sobalı evlere rağbet arttı

Sobalı evlere rağbet arttı

10 ay içinde doğalgaza gelen yüzde 80'lik zam, dar gelirli vatandaşı zora soktu, kuytu köşelere kaldırılan sobalar yeniden kurulmaya başlandı.



Kiralık konut arayanlar gözlerini sobalı evlere çevirdi. Kombili dairelerde bile odun, kömür yakan var. Pendik, Kadıköy, Ümraniye, Avcılar gibi semtlerdeki kimi emlakçılara göre sobalı evlere olan talep, şimdiden yüzde 10 ila 20 arttı.

KOMBİYİ AÇMIYORLAR

Konut arayan kimi müşterilerinin sobalı ya da kömürle çalışan merkezi sistem evleri tercih ettiğini belirten Kadıköy Emlak'ın sahibi Sabri Serin, sobalı evlere olan talebin yüzde 20-25 arttığını söyledi. Kadıköy ve çevresinde kombili daire kiralarının 1000-1200 YTL'den başladığını kaydeden Serin, "Sobalı dairelerin fiyatı 800 YTL, kömürlü merkezi sistem konutların ise 900-1000 YTL. Hem kiraları düşük hem de yakıt tasarrufu sağlıyor. Pendik EDG Emlak'ın gayrimenkul danışmanı Erdoğan Yağışan'a göre ise sobalı evlere olan talebin oranı yüzde 10. Son gelen zamdan sonra talepte artış yaşandığını ifade eden Yağışan, doğalgazlı evlerde de dönüşüm yaşandığını kaydetti: "Kimileri de doğalgazlı evi tutuyor ama kombiyi açtırmıyor. Onun yerine soba kuruyor ya da tek bir odada katalitik yakıyor. Böylece büyük tasarruf sağlanıyor."

Zam üstüne zam geldi

Bir yıl içinde memur sadece yüzde 8 zam alırken, doğalgaza da yüzde 80 zam geldi. İşte 2008'de beş kez zam gören doğalgazın öyküsü...



BOTAŞ, 2008'in ilk günlerinde konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 7.4, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 6.5 zam yaptı.


Haziranda gelen zamla doğalgaz fiyatlarında konutlarda yüzde 7.4'lük, sanayide de yüzde 8.3'lik artış oldu.


1 Ağustos'ta konut doğalgazına yüzde 16.88, sanayiye yüzde 18.77 zam geldi.


1 Ekim itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgaza gelen zam oranı yüzde 4.55, sanayiye ise yüzde 4.69 oldu.


Yılın en son ve en yüksek zammı (şimdilik) ise 1 Kasım'da geldi. Konutlardaki doğalgaza yüzde 22.5, sanayiye yüzde 22 zam geldi. Böylece yıl içindeki zam oranı yüzde 80'i buldu.

Karma yöntem...

Avcılar'da dar gelirlinin yüzde 50'sinin merkezi sisteme yöneldiğini söyleyen Cihan Emlak Satış Danışmanı Gamze Sunguroğlu şunları söyledi: "Önceden doğalgaz sistemine geçen bazı apartmanlarda kömürlü merkezi sisteme dönüş var. Bazı ev sahipleri karma bir yöntem geliştirdi. Kombili evde oturanlar, mutfak ve banyoda doğalgazı kullanırken, yakıt ucuza gelsin diye soba kuruyorlar."
Akşam

Geri Dön