Genel

Socar Turcas, Petkim Limanı'na tank çiftliği kuracak!

PETKİM'in rafineri yatırımını 'en büyük yerlileştirme projesi' olarak tanımlayan SOCAR&Turcas Grup Şirketleri Başkanı Yavuz, "Entegrasyon tamamlandığında Türkiye kimya ve petrokimyada dünya liginde sınıf atlayacak" dedi. Tesis 1000 kişiye de kalıcı iş

PETKİM'in rafineri yatırımını 'en büyük yerlileştirme projesi' olarak tanımlayan SOCAR&Turcas Grup Şirketleri Başkanı Yavuz, "Entegrasyon tamamlandığında Türkiye kimya ve petrokimyada dünya liginde sınıf atlayacak" dedi. Tesis 1000 kişiye de kalıcı iş kapısı olacak.

SOCAR&Turcas Grup Şirketleri Başkanı ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, geçtiğimiz günlerde temeli atılan ve 5 milyar dolar yatırımla gerçekleştirilecek "Star Rafinerisi" ile Türkiye'de bu alanda çok şeyin değişeceğini söyledi. Yatırımın önemini BUGÜN'a anlatan Yavuz, grup olarak 2023'te 20 milyar dolar ciro, 5 milyar dolar ihracatı ulaşmaya hedeflediklerini söyledi.

Naftada bağımlılık biter

İzmir Aliağa'daki PETKİM Yarımadasında projelendiriyen "Value-Site" projesinin rafineri-petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonunu sağlayacağını, bugün temel hammaddeleri olan ve yüzde 90'ı ithalat edilen naftada dışa bağımlılığın sıfıra ineceğini belirten Yavuz, şöyle devam etti:

5 milyar dolar tasarruf

Rafinerimiz 2015'te devreye alındığında, burada nafta dışında net ithalatçı olduğumuz jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamuller de üretilecek. Bu açıdan yatırım Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Sadece naftada 1,5 milyar dolarlık tasarrufu sağlanacak. Ayrıca 5,9 milyon tonluk motorin üretimi sayesinde de 5 milyar dolarlık döviz tasarrufu elde edilecek."

Rekabet gücüne katkı

Rafineri ve diğer projeler tamamlandığında Türkiye'nin petrokimya ve kimya sanayilerine dünya liginde sınıf atlayacağını vurgulayan Yavuz, düşük maliyetli hammadde ve enerji avantajına sahip diğer ülke firmalarıyla da stratejik işbirliği kapsamında ortak üretim yapmayı ve böylece rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini söyledi. Yavuz, rafineri ile 2015'e kadar 10 bin kişiye dolaylı, 1000 kişiye de doğrudan istihdam sağlanacağını belirtti.

Dev bir liman olacak

PETKİM Limanı'nı da önemli limanlardan biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Yavuz, buranın lojistik üssü haline geleceğini söyledi. En az 1 milyon ton kapasiteli tank çiftliği kurmayı planladıklarını anlatan Yavuz, şunları söyledi: "Limanın yılda en az 1 milyon TEU konteyner elleçlemesine sahip olmasını istiyoruz. Karadeniz ve Akdeniz'deki ülkelerden getirilecek farklı petrol türevlerinin depolanacağı alanlar oluşturacağız."

Hintli'nin rekoru kırılacak

Grup Başkanı Kenan Yavuz, yıllık 10 milyon ton kapasiteli rafinerinin hızla bitirileceğini söyledi. Yavuz, "Rafineri yapmada rekor Hintli bir firmaya ait. Biz de bu rekoru egale edecek bir hızda rafineriyi yaparak, 2014'te bitirmek istiyoruz" dedi.

Şeyda Burcu İKİZ/ BUGÜN